Tíz Dragon csatázott a Johan Anker Kupáért 

Változatos körülmények között, igen szoros csatában dőlt el a 2024. évi Dragon flottabajnokság, amelyet a Johan Anker Kupáért vívtak a Csopak előtti vizeken az elmúlt hétvégén. A nyolc futamból hetet sikerült megtartani, s végül pontegyenlőséggel, de több futamgyőzelmével a Freyja csapata (Náray Vilmos, Ikrényi Gábor, Wonke Péter) szerezte meg az első helyet. Második a Luna (Zenthe Ferenc, Zalai Gábor, Kerényi Balázs), harmadik a Tiamat (Homola LászlóHajdu Martins, Hajdú Erik) lett. A legjobb klasszikus idén a Yorikke (Dobos Attila, Juhász György, Kismarty-Lechner Balázs). 

 

A verseny már péntek délután elkezdődött, amikor Verebély Tibor látott kis esélyt legalább egy futamra, és vízre vezényelte a tíz csapatot. Végül 4-5 csomós délkeletiben éppen sikerült egy teljes futamot megrendezni. Ez jó bemelegítésnek bizonyult, és a parton mindenki megelégedéssel foghatott hozzá az EGIS SE vendégszeretének köszönhető fröccs-zsíroskenyér partynak. A flotta még arra is kihasználta az estét, hogy egy gyűlésen tisztázzák az osztály jelenét és jövőjét érintő kérdéseket. 

Szombatra folyamatosan átvonuló zivatarokat és közben egyre erősödő szelet jósolt a meteorológia. Ez be is következett, a kezdetben 10-12 csomós szél a harmadik futamra kb. 20-22 csomóra erősödött. A rajtot egy átvonuló zivatar miatt halasztani kellett, ám ez a Dragonosokat nem zavarta, mivel a Carpe Diem csapatának jóvoltából mindenkit bőséges reggeli várt: tojásrántotta, virsli, sült kolbász, kávé, üdítők kerültek az asztalra, és volt idő átbeszélni az esélyeket. 

 

Kb. egy óra elteltével a rendezőség elindult a Csopak előtti vízterületre, és némi várakozás után ki tudta tűzni a lassan stabilizálódó szélben a pályát. innen kezdve folyamatosan pörögtek a futamok. A Dragon újra megmutatta, hogy erős szélben is milyen kiválóan vitorlázható hajó, nagyszerű csatákat láthattak az érdeklődők, akikből nem volt hiány: 29erek, a Scirocco és sok túravitorlázó is megcsodálta a tíz hajó versengését az egyre erősödő délnyugatiban. 

 

„Komoly szél volt ma, amely ugyancsak próbára tette a legénységet és a technikát is. Nálunk például a génuasott behúzója adta fel a harmadik futamra, ezért Péter és Gábor folyamatosan kézzel tartották a génuát. Ennek a hősies küzdelemnek az eredménye, hogy még így is sikerült az ötödik helyen zárnunk egy olyan futamot, amelyet a rajt után majdnem feladtunk” – adott betekintést a Freyja napi küzdelmébe Náray Vilmos kormányos.