Tihanyi Masters Finn élmény

Berecz Zsombor santanderi világkupás parádéja mellett kissé mostohán bántunk (bántam - én, a részvétel helyett távol irigykedő Ruji) a tihanyi Finn Masters Europe Cup verseny végéről szóló tudósítással. Ettől még az ott versenyzett örök fiataloknak persze remek napjaik voltak...
Június 9-én pénteken a tihanyi Finn Master Euro Cup utolsó napján a tükörvíz jelenségében gyönyörködhettek a versenyzők, egészen délig. Akkor egy 4-7 csomós szél kicsábította a mezőnyt, ám ez hamar annyira legyengült, hogy nem lehetett rajtot indítani. Délután 3 előtt valamivel Beliczay Marci, alias Bőrtok, a főrendező lelőtte a versenyt. Így végül öt futamból hirdettek végeredményt.
A masters finnesek az idei világbajnokságuk színhelyéül Barbadost választották. A várhatóan magas költségek, illetve a tengeri hajószállítás miatt várható hosszú hajóhiány miatt ez a választás nem volt mindenkinek ínyére. Ezt igazolja, hogy a veterán finnesek világbajnokságain rendre háromszáz körüli létszámok voltak az elmúlt években. Ehhez képest Barbadosra a múlt heti versenyre csak 132 finnes utazott el.
Ezt a várható érdeklődést sejtve az évek óta szeptemberben rendzett tihanyi Masters Europe Cup versenyt a rendezőség idén előre hozta júniusra, a vébével azonos hétre. Jól számoltak, a visszatérők mellett több olyan európai finnes is eljött, akik korábban nem jártak még nálunk.
A korábbi években megszokott ötven-hatvanas mezőnyökhez képest így most 15 nemzet 84 versenyzője érkezett a Tihanyi Hajós Egylet kikötőjébe, ahol öt hangulatos napot eltöltve versenyezhettek.

Tehát rekordlétszámú, olimpikonokkal és masters világsztárokkal teletűzdelt mezőny vágott neki Tihanyban a hetedik Masters Európa Kupának. Furfangos, nehéz versenyt tudhat maga mögött, a Balaton ezúttal a trükkös arcát mutatta a finneseknek. A tervezett 10 futamból ötöt sikerült megtartania a már-már erőn felül teljesítő rendezőségnek. Ez az öt futam azonban komoly sportteljesítményt kívánta versenyzőktől.

A második versenynap első futama volt a legkeményebb, ahol a 28 csomós befújások próbára tették a hajókat és a versenyzőket, sok volt a borulás, sajnos árbóctörés is történt, de mindenki épen, biztonságban került a célvonal túloldalára vagy a partra. Ezen a napon aztán fokozatosan csökkent a nagyon csapkodó, irányát sokszor változtató észak-nyugati szél. Nehéz volt benne fair pályát tenni és futni, de a három futamot sikerült  teljesítenie az egyre fogyatkozó mezőnynek.

A verseny harmadik napján ugyanúgy erős széllen indult az első futam, de a szél ereje olyan rohamosan csökkent, hogy ezen a napon csak két futamra futotta. Jellemzően a keleti medencében folyt a verseny, s bár az utolsó versenynapon többször is próbálkozott a rendezőség a tihanyi cső túloldalán, az utolsó napon már nem sikerült futamot teljesíteni.

A korábbi háromszoros - 2007, 2008 és 2009 - masters világbajnok és hétszeres ezüstérmes, ma is szinte mindenhol esélyesként induló német André Budzien hozta a papírformát és két futamgyőzelemmel, két második hellyel, valamint a kieső 6. hellyel magabiztosan nyerte a versenyt és a grand masters kategóriát. Mivel már ötven feletti, így a Grand Masters elsőség is az övé lett.
Az ezüstért az ukrán Taras Havrys és a most már hosszú évek óta MAgyarországon élő, itt családot alapított Jani, vagyis a dél-afrikai Ian Ainslie küzdött. Az ukrán nyerte az utolsó futamot, míg Jani kiesőt gyártott, így kétpontos előnnyel Tarasé lett az ezüstérem.
A legjobb magyar az 5. helyen szöuli olimpikonunk Székely Antal, vagyis Tonyó lett, akit a jelenleg legaktívabb magyar masters finnes, a fiával együtt nemzetközi versenyekre, például EB-re is utazó Haidekker Péter szorongatott.
A 60 feletti Grand Grand Masters győztes az összetettben egyébként 4. helyezett cseh Martin Plecity lett, míg a hetven év feletti Legend kategória győztese az olasz Bruno Catalan.

A verseny egyik „sztárja” az egyetlen super legend, azaz 80 évesnél is idősebb versenyző, a német Walter Mai volt, aki már a ‘80-as években is részt vett a veterán világbajnokságokon. 1984-ben világbajnoki címet szerzett, 1993-ban ezüst, 1996-ban pedig bornzérmet nyert és most Tihanyban is számos sokkal fiatalabb versenyzőtársát megelőzve az 59. helyen zárta a versenyt.

A verseny végeredménye pdf fájlban letölthető a cikk mellékletéből.


Csatolt képek:


Csatolt fájlok: