Tanulónap az ifjúsági VB-n

A második versenynap mindhárom magyar egységnek gyengére sikeredett a kínai Sanyában az ifjúsági világbajnokságon.

Goszleth Marcell beszámolója:

A mai nap nem sikerült jól a csapat számára az Ifjúsági Vb-n. A tegnapihoz hasonló szélerőben rendezték a futamokat. A fiú Laseresek és 29er csapatok ma délutánra voltak beosztva saját versenyterületükön.
A szél délután kicsit gyengébben és keletiesebb irányból fújt mint délelőtt, ami a 29er pályán más taktikát követelt mint tegnap. Ma inkább azok vitorláztak eredményesen, akik megtalálták az erősebb szélcsíkokat a pályán, a pörgések kevésbé voltak szélsőségesek mint tegnap.

Kocsis Bálint és Pavlik András az első futamban korai rajttal kezdett- nem éppen jó felütés. Aztán a folytatásban megint a bőszeles szakaszok mentek gyengén, így hiába álltak ma is 12. illetve 16. helyen az 5. és 6. futamban, a végére visszaestek a 25. és 30. helyre. Ezzel az összetettben is sokat visszaestek, jelenleg a 27. helyen állnak.
Holnap ismét a délelőtti körben megy a csapat. Azon vagyunk, hogy ezt eredményesebb vitorlázással tegyék mint ma.

Veisse Zoli a  második futamban bizonyította, hogy többre képes, hiszen a 16. helyen kezdte a második futama első hátszelét.
Egy rossz taktikai döntés nyomán azonban nem sikerült megtartania a helyét és 33.-ként zárta a futamot. Edzője Arató Richárd szerint elsősorban a gyengébb rajtokon kell javítania Zolinak, mert többnyire ezek következményeként kerül kiszorított helyzetbe a cirkáló szakaszokon. Összetettben a 43. helyről várja a folytatást.

Erdélyi István edző elmondása alapján a szörfös Geiger Ricsi is a rajtokkal küzd, illetve a szoros mezőnyszituációkban még bizonytalan, ami elsősorban tapasztalatlanságának  tudható be.
Bátrabb versenyzéssel még javíthat pozícióján, most a 23. helyen áll."


Az ifi VB honlapja: http://www.worldsailingywc.org/

Kocsis Bálint és Pavlik András:
A 29er nagyon fiatal hajóosztály Magyarországon, hiszen a kezdeti lépéseket 2016-ban tették meg a Spartacus VE vitorlázói. 2017-ben már egy lelkes csapat készült és kezdte meg a versenyzést a nemzetközi vizeken is. Az eredményeik egyre jobbak. Október végén a Garda-tavon, az Európa Kupa sorozat utolsó állomásán már két magyar egység is az Arany csoportba jutott. Közülük az egyik volt a Kocsis – Pavlik kettős, akik a 25. helyen végeztek a 119 hajós mezőnyben.
Nyilván nem tartoznak az esélyesek közé ezen a világbajnokságon, így a verseny minden pillanatát teher nélkül élvezhetik és gyűjthetik a tapasztalatokat.

A Magyar Vitorlás Szövetség a világosan meghirdetett osztálypolitikája alapján kiemelten támogatja a 29er osztály fejlődését, így a fiúk is az MVSz támogatásával utazhattak Sanyába.

Veisse Zoltán:
A Laser Radiálban versenyző Veisse Zoli a legtehetségesebb magyar utánpótláskorú versenyző a Laser hajóosztályokban. Augusztus végéig még Laser 4.7-ben versenyzett és produkált remek eredményeket. Vagyis csak szeptember óta ül a nagyobb Laser Radiálban, így tőle sem várható még el, hogy az élmezőnyben legyen. Júniusban a Garda-tavon megnyerte a Laser Italia Cupot, majd augusztus végén KIelben a világbajnokságon elért 7. hellyel búcsúzott a Laser 4.7 kategóriától.

Már Laser Radiálban Európa Kupa versenyt nyert Balatonfüreden, októberben Barcelona vizein a férfi Laser Radial EB-n pedig máris bekerült az Arany csoportba. A nyílt versenyen 41., az európaiak között 40. helyezett lett, ami első nekifutásra kiváló eredmény.

 


Csatolt képek: