A SZÖVETSÉGI KAPITÁNYOK ISMERTETTÉK A JÖVŐ ÉVI TERVEIKET

November 6-án, hétfőn a Kékszalag Port-ban a magyar szövetségi kapitányok ismertették a következő évi terveiket a fiatal válogatott vitorlázókkal kapcsolatban.

Berecz Zsombor az előadása elején beszélt arról, hogy az olimpikonok képzése kiemelet fontosságú mindenki számára a vitorlázásban, amit azzal magyarázott, hogy egyrészt a magas szinten való versenyzés öregbíti a vitorlázás nevét, másrészt az eredményesség többek között biztosítja a támogatottságot is.

Majd a szövetségi kapitány ismertette, a már szerződéses sportolóknak a 2024-es programjukat és kiemelte, hogy megtesznek minden tőlük telhetőt, annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb támogatást nyújtsák ahhoz, hogy a jövő évi olimpián minél többen éremmel térjenek haza. Ugyanis mindkét magyar szövetségi kapitány, Ian Ainslie és Berecz Zsombor is nagyra becsülik azt, amilyen magas szintre eljutottak már a profi vitorlázók.  

Berecz Zsombor elmondta azt is, hogy a 2028-as olimpiát megcélozva szeretnének egy Pathway squad nevezetű csapatot felállítani olyan vitorlázókból, akik már 2024-től az olimpiai hajóosztályokban versenyeznek. Fontosnak tartják, hogy a kiválasztott versenyzők a jelenlegi olimpikonjainknak is már méltó edzőtársaik legyenek, azonban bennük legyen a lehetőség, hogy akár képviseljék hazánkat a 2028-as olimpián. Ehhez a szövetségi kapitányok szakértői csapatot szeretnének biztosítani a válogatott vitorlázóknak.

A programban résztvevő fiatalok a Development squad nevű csapatot erősítik. A kiválasztott sportolók között már ott lehetnek azok a potenciális vitorlázók, akik képviselhetik hazánkat a 2032-es olimpián. Ebbe a csapatba két úton lehet bekerülni. Vannak, akik már részt vettek az első edzőtáborban október végén, amiről itt számoltunk be. Ezen kívül lesz még egy meghívásos kiválasztó tábor a fiatalok számára 2024. március végén. Az edzőtáborokon kívül a kiválasztott versenyzők részt vesznek egy mentális és egy fizikai teszten is. Akik ebből a két kiválasztó táborból teljesítik az elvárásokat bekerülnek a Development squadba. Azok, akik nem kaptak meghívást a kiválasztó táborba se csüggedjenek, hiszen lesznek olyan események, ahol azok, akik szeretnék megmutathatják majd a tudásukat.

A szövetségi kapitányok fontosnak tartják, hogy a fiatal vitorlázók merjenek nagyot álmodni, azonban tudják, hogy egy olimpiához vezető úton semmi sem biztos az elbukás lehetőségén kívül. Ez egy kemény munka, ami nem mindenki számára való. Az olimpiára egy osztályban csak egy vitorlázó mehet azonban a csapatmunka elengedhetetlen az oda vezető úton. Ezért szeretnék népszerűsíteni, hogy minél többen kerüljenek fel vagy alkossanak nagyhajós csapatokat is.

A Development squad számára a legfontosabb esemény az Ifjúsági világbajnokság lesz jövőre. A 2024-es évben a fizikai felkészülés mellett negyven nap edzésük lesz, amiből húsz nap csapatedzés és húsz nap osztályspecifikus edzés lesz. A technikai tréningekhez szeretnének minél jobb szakembereket biztosítani a fiataloknak. Ezeken az edzéseken lehetőségük adódik az edzőknek is meghívásos alapon részt venni, ezzel fejlesztve az edzők szakmai tudását a fiatal vitorlázók mellett.

A programoknak a Kékszalag Port ad majd otthont, amelyről remélik, hogy professzionális bázisa lehet a versenysportnak. Az osztályszövetségekkel szeretnének együttműködni, annak érdekében, hogy minél több motivált és profi szinten vitorlázni vágyó fiatal edzhessen a majd kikötőben.

Támogatóink: