Alig van szél Genovában, így verseny is csak mutatóban

Továbbra is alig használható a szél Genovában, szerdán a Laser Radial mindkét csoportja tudott futni egy futamot, Érdi Mári a 11. helyen végzett.

Szerdán ismét kínszenvedés volt, parti és vízen halasztások, az összes hajóosztályt figyelembe véve is csak néhány futamot sikerült lebonyolítani Genovában a világkupa fordulón. Ezek egyikében Érdi Mári volt érdekelt a magyar versenyzők közül, így ki is derült, hogy a Laser Radial osztálynak sikerült versenyt rendezni.

Nagyon gyenge, 3,5 csomós délkeleti szélben rajtolt a kék csoport – amelyben Mári is versenyzett , a tracking közvetítés szerint inkább középről és a jobb oldalról értek fel előbb a szél felőli bójához, Mári a bal oldalt választotta, így inkább a mezőny második felében vette az első pályajelet. Helyezésén a következő körben csak pár helyet tudott változtatni, míg az utolsó szakaszban jött a hatalmas mentés és végül a 11. helyen futott célba. Az egész futam nagyon gyenge, kucorgós szélben futott, a szélerő teteje 4,4 csomó, az alja 3,00 csomó volt.

"Az első futamban jól rajtoltam, majd egyszerre csak arra lettem figyelmes, hogy a 24. helyen állok a mezőnyben, és szinte egy helyben himbálódzom a genovai partok mentén. Láttam, hogy akik elől vannak, baromi agresszívan vitorláznak (gyakori fordulók, nyomakodás bójánál és hasonlók). Gondoltam, én is elhagyom az úri modoromat, ezzel aztán sikerült "felszáguldanom" a 11. helyre. Jellemző még a körülményekre, hogy a második kreuz hossza kábé 100 méter volt. A második futamban egy kevésbé sikeres rajt ellenére az első bóját már harmadikként vettem. Még soha nem szerettem volna ennyire, hogy ne fujják le a futamot, de sajnos - egyébként korrekt módon -lefújták."

A Laser Radial mezőnyt így egy futam után a két futamgyőztes, a norvég Line Flem Høst, a kék és a svájci Maud Jayet, a sárga csoport első helyezettje vezetik, Mári a 21. helyen áll az összetett listán.

A 470-eseket kivitték ugyan a vízre, de csak várakozás volt, a finn mezőny pedig vízre sem szállt. A katamaránok egy törölt, a Laser Standard csoportok pedig szintén csak várakozásig jutottak szerdán. Szombaton és vasárnap már a medal race-ek mennének, ám nem is egy osztálynak a tervezett 10-11 futamból még egyetlen érvényes futama sincs (470, finn), a Lasereknek is csak 1-1 ment le. Legjobban a két 49er mezőny áll, ők már 2,5-2,5 futamon vannak túl.

A részletes eredményeket itt lehet megnézni.

A Genovában futó világkupa fordulóról korábban megjelent cikkeink:

VÉKONY KEZDET GENOVÁBAN, DE A MAGYAROK JÓL ÁLLNAK

KEZDŐDIK A VILÁGKUPA UTOLSÓ FORDULÓJA GENOVÁBAN

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Jesus Renedo / Sailing Energy,