Szép befejezés a 22-es Binnenjole Európa-bajnokságon

A tegnapi, utolsó napon rendezett 3 remek futam után az osztrák Poell családot köszönthettük a 22-es Binnenjolle hajóosztály 2017-es Európa-bajnokaiként.

Véget ért a történelmi hagyományokkal rendelkező, egyik legkülönlegesebb 3 személyes fa hajóosztály, a 22-es Binnenjolle Európa-bajnoksága Balatonfüreden.

Akár évszázadok találkozójának is nevezhetnénk az eseményt: az idén 150 éves évfordulóját ünneplő Balatonfüredi Yacht Club büszke arra, hogy egy szintén több mint 100 éves hagyománnyal rendelkező hajóosztály képviselőit fogadhatta vendégül egy igazán családias, ám izgalmaktól korántsem mentes regatta alkalmával.

A 3 napos versenyen osztrák és német versenyzők küzdöttek a kontinens bajnoki címekért. Az időjárás tökéletes arcát mutatta: napsütés, szél, hullámok, igazi próbatételekkel. Ennek köszönhetően remek körülmények között sikerült 5 futamot lebonyolítani:

Az első versenynapon a Tihanyi-félsziget megkerülése volt a feladat, amelyet a felkészült egységek többsége sikeresen teljesített. A rajtnál 10-12 csomós északi szél Tihanynál már 12-14 csomóra erősödött, míg a félsziget másik oldalán 17 csomós ráfújásokkal nehezítette a versenyzők helyzetét. Voltak egységek, akik a part melletti útvonalat választották, de többségük a nyílt víz felől kerülte meg Tihanyt. Borulásokból sem volt hiány – az alacsony hullámtörőkkel tervezett Binnenjollék a nagy hullámok martalékává válták, azonban a versenyzők felkészültségét jól tükrözi, hogy mindenki külső segítség nélkül oldotta meg a kialakult érdekesnél érdekesebb helyzeteket. A túrafutamot a német Fram egység nyerte Manfred Jacob kormányzásával, Marek Jacob és Udo Lang legénységgel a fedélzeten, második az osztrák 3 tagú Poell család lett Matthias Poell irányításával, míg harmadikként a szintén osztrák Fiedler család ért célba.

A második versenynapon már a pályaversenyeké volt a főszerep. A Hagemann László vezette rendezőség az északi 8-9, olykor 10-12 csomóig erősödő északi szélben a part mellett rakta ki a versenypályát. A 8 db 22es Binnejolléből a fokozatosan erősödő szél és hullámzás miatt csupán 5-en teljesítették a futamot, mikor a tovább erősödő szél miatt a versenyrendezőség a versenynap befejezése mellett döntött. A pályaverseny első futamát az osztrák Poell család nyerte, második az osztrák Ainetter kormányozta Bri hajó, harmadik az osztrák két fővel induló Bongo egység, szintén a Poell család többi tagjával.

Másnap szintén remek vitorlázóidő fogadta reggel a versenyzőket: az elmúlt két nap után végre akkorára csökkent a szél erőssége, hogy a Kerekedi-öbölben 3 remek futamot sikerült rendezni. A 7-8 csomós alapszélben, amely az első futam során 10-12 csomóra erősödött, 18 csomós max. lökésekkel 1 egység mártózott meg csupán a Balatonban, akik külső segítség nélkül, fegyelmezetten állították vissza hajójukat.

A 8 egység végig fegyelmezett vitorlázással, olykor nagy küzdelmekben vitorlázta végig az 5 futamot. Kiegyensúlyozott, remek versenyzést mutattak be: az eredmények alapján jól látszik, hogy az Európa-bajnoki díjat magasba emelő osztrák Poell család végig magabiztosan vezette a versenyt, de nem volt ez másképp a második helyen végzett német Manfred Jacob által irányított egység, és a harmadik helyen végzett szintén osztrák Ainetter csapat esetében sem. A kedd korai esti díjkiosztón Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára köszöntötte a megjelenteket, majd Hagemann László versenyvezető, és Regényi Zsolt zsűri elnök köszönte meg a részvételt és gratulált a versenyzőknek. Manfred Jacob, a 22es Binnenjolle hajóosztály osztálykapitánya köszöntötte a rendezőket, és köszönte meg a Balatonfüredi Yacht Club szíves vendéglátását.  Minden résztvevő hajó számára egyedi osztálydíjak kerültek átadásra, melyet Andreas Poell adott át.

Díjazásban részesültek Yardstick kategóriában is a versenyzők, ahol csak a harmadik helyen volt változás az abszolút eredményhez képest: a dobogó harmadik fokára az oszták Poell család szülői tagjai, Andreas és Susanne állhattak fel.

Eredmények:

22BinnenjolleResultsYardstick

22BinnenjolleResultsAbsolute

Fotó: Szántó Áron / BYC

22-es Binnenjolle osztálytörténet -  korábbi írásunk ITT


Csatolt képek: