Sürget az idő, rengeteg verseny hiányzik még

Bár évente több mint 200 vitorlásversenyre kerül sor, eddig mindössze 80 jövő évi versenyről tud a Magyar Vitorlás Szövetség. A rendezőknek érdemes mielőbb bejelentkezniük, mivel közel van a november vége.

Röviden a legfontosabbak:

  • Kizárólag a VIHAR rendszerben november 30-ig rögzített versenyek kerülnek be a  versenynaptárba.
  • Ugyanez a helyzet azon hajóosztályok bajnokságával, amelyek nem csatlakoznak az az MVSz Nagyhajós Bajnokságához. Tehát a versenyüket külön rendező hajóosztályok esetében a rendező egyesületnek november 30-ig kell létrehoznia a VIHAR-ban az adott bajnokságot.
  • A versenyeket a verseny dátumának, helyszínének, típusának (pálya, túra, kombinált), az induló hajóosztályoknak megadásával. Fel kell tüntetni azt is, hogy a mindenkori Versenyrendelkezések szabályainak betartásával - versenyrendszeren belüli versenyt kívánnak-e rendezni.
  • Tehát alig több mint két hét van hátra. A határidő után bejelentett versenyek nem szerepelnek majd a naptárban.
  • A versenynaptár tehát a VIHAR-ban áll össze, emellett a a hunsail.hu-n folyamatosan frissülő versenynaptárában szintén láthatóak a tervezett regatták.

A Magyar Vitorlás Szövetség által szervezett versenyek időpontja már ismert:

  • Balatoni Évadnyitó: 2019. május 11. szombat (Balatonfüred)
  • 22. Fehér Szalag: 2019. július 13. szombat (Balatonfüred)
  • 12. Kékpántlika: 2019. július 17. szerda (Balatonfüred)
  • 51. Kékszalag: 2019. július 18-20. csütörtök-szombat (Balatonfüred)
  • Nagyhajós Országos Bajnokság: 2019. augusztus 22-25. csütörtök-vasárnap (Balatonfüred)
  • Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny: 2019. szeptember 14. szombat (Balatonfüred)

Ezek tehát a leglényegesebb, legsürgetőbb feladatok, az alábbiakból pedig részletekbe menően kiderül az MVSz elnöksége által jóváhagyott forgatókönyv, hogy miként készül el a versenynaptár.

1. Az MVSz október 1-ig rögzíti a versenynaptárban a kiemelt hazai és a nemzetközi versenyeket.

2. Európa Kupák, Világkupák, Világbajnokságok, Európa-bajnokságok rendezésének jogát kizárólag az MVSz-szel együttműködve lehet megpályázni, és a verseny szerevezésében az MVSz minden esetben társszervezőként vesz részt.

3. A versenyidőpontok ütközése esetén priorizálás a következő: vb, Eb, Európa Kupa, világkupa, Támogatott ifjúsági osztályok OB World Sailing osztályok OB, MVSz osztályok OB, World Sailing osztályok ranglistaverseny, MVSz osztályok ranglistaverseny, World Sailing osztályok egyéb verseny, MVSz osztályok egyéb verseny, szabadidős versenyek.

  • 4. A versenynaptár az alábbi előírások mentén kerül kialakításra, a lent megfogalmazott szabályok minden esetben kötelezően betartandók.
  • Egy időben az országban maximum 4 országos bajnoki pálya rendezése lehetséges.
  • Az MVSz Összevont Nagyhajós Országos Bajnokság alatt sem ranglistaverseny sem más országos bajnokság külön pályán nem rendezhető
  • Egyidőben az országban maximum 2 helyszínen rendezhető támogatott ifjúsági ranglistaverseny, maximum összesen 3 pályán
  • Ranglistaverseny és országos bajnokság kizárólag az MVSz-szel kötött szerződéses együttműködésben rendezhető

5. A tagszervezetek tervezett versenyeiket rögzítik a VIHAR rendszerbe október 1. és november 30. között. A rögzítés során megadják a verseny dátumát, helyszínét, típusát (pálya, túra, kombinált), az induló hajóosztályokat, illetve jelölik, hogy versenyrendszeren belüli versenyt kívánnak-e rendezni. (A mindenkori versenyrendelkezések szabályainak betartására!)

6. Az MVSz titkársága ellenőrzi a rögzítést, majd jóváhagyást követően a verseny megjelenik az online versenynaptár-tervezetben.

7. December 1-ig be nem jelentett versenyek már nem kaphatnak helyet a versenynaptárban.

8. December első hetében kerül sor a versenynaptár-egyeztetésre. Az egyeztetésen az érintett osztályszövetségek elnökei és rendező tagszervezetek képviselő vesznek részt. A naptáregyeztetésen a World Sailing- és MVSz-osztályok versenyidőpont ütközéseit az MVSz titkársága kezeli, a prioritási szintek alapján.

9. Az egyeztetésen feltárt ütközéseket az MVSz és tagszervezetei tárgyalásos úton próbálják kezelni.

a. Vitás kérdések esetén az MVSz elnöksége hoz döntést.

10. A versenynaptár-egyeztetést követően az osztályszövetségek a versenyrendszerben szereplő versenyek közül választhatnak ranglistaversenyt maguk számára a rendező szervekkel történő egyeztetést követően. Az osztályok december 10. és január 31. között az erre kijelölt űrlapon jelenthetik be a választott ranglistaversenyeik listáját.

11. Január 10. és február 10. között az osztálykapitányok által beküldött ranglistaversenyeket az MVSz titkársága egyezteti a rendező szervezetekkel.

12. Amennyiben a rendező szervezet nem fogadja el az összeállítás folyamatát és azon kívül rendez eseményt, az MVSz nem szerepelteti hivatalos versenynaptárban.

13. Az MVSz csak a versenynaptárban szereplő versenyeket tekinti hivatalos versenynek a saját kommunikációjában.

14. 2019. február 28-ig a versenynaptár véglegesítésre kerül, az elnökség márciusi első ülésén elfogadja azt, ezt követően csak az RRS 81. szabálya szerinti új időpontra kitűzött versenyek esetében lehetséges változás.

15. Április első hetében az MVSz titkársága előkészíti a ranglistaversenyek rendezési jogainak átadására vonatkozó szerződéseket és megküldi őket az érintett szervezeteknek. A szerződéseket április 15-ig minden érintettnek aláírva vissza kell küldenie az MVSz Titkárságának, ellenkező esetben az adott tagszervezet elveszíti ranglistaverseny rendezési jogát. A szerződések alap szövegezése november 15-től elérhető a hunsail.hu-n.

16. Az MVSz a versenynaptárát kizárólag online formában adja ki, mely a mindenkori hivatalos weboldalon érhető el.

17. A versenynaptárba kizárólag az MVSz aktív tagszervezetei által szervezet és vagy rendezett versenyek jeleníthetők meg.

18. A versenyrendszeren kívüli szabadidős versenyek is az MVSz versenynaptárában jelenhetnek meg, azonban A versenyrendszeren belüli versenyektől jól láthatóan, színekkel elkülönített, sorba rendezéssel priorizált módon.

Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség

Támogatóink: