Suliprogram

A Balatonfüredi Yacht Club régi álma valósult meg 2008-ban, amikor elindította az első suliprogramot, melynek fő célja a vitorlázás és a Balaton megismertetése a helyi fiatalok körében. A 2008-2009-es tanév volt az első év, amikor heti rendszerességgel elindult ez a program. A sporttagozatos Radnóti Miklós Általános Iskolával és az Eötvös Lóránt Általános iskolával együttműködési megállapodást kötött a BYC vezetése. Célunk, hogy minél ismertebbé tegyük a vitorlázást, főleg a helyiek körében ezzel biztosítva az utánpótlás versenyzők létszámát, annak bővítését.


Ennek keretén belül a club a 8-12 éves korosztály körében a vízzel és a vitorlázással történő ismerkedésre adott lehetőséget a club telephelyi környezetében. Az edzők heti két alkalommal előadásokat, órákat tartottak a club előadó termében és gyakorlatban a kikötőben.


Mindkét iskolában nagy volt az érdeklődés a vitorlázás iránt. A kiválasztás után 10-12 fiatal járt rendszeresen a foglalkozásokra.
 
A 2010-es évben a 8-10 éves korosztályra fókuszálunk - ebben az időszakban a vitorlázás iránti érdeklődés felkeltése, majd a sportág megszerettetése a fontos. A kicsik körében ez egy viszonylag lassúbb folyamat, hiszen nehezebben oldódnak, félősebbek. De hála lelkesedésüknek és az edzőknek, a tervek szerint alakultak az edzések, így sokukat várjuk vissza, nyári táborainkba ahol majd felfrissíthetik már meglévő tudásukat és egy intenzívebb foglalkozáson vehetnek részt. Ezt a lehetőséget könnyíti majd a füredieknek nyújtott 30%-os kedvezmény, amit reményeink szerint sokan kihasználnak. A táboraink végezetével válogatást tartunk majd a tehetséges ifjoncok között, őket szánjuk majd az utánpótlás versenyzők közé, akik eredményeikkel öregbítik majd klubunk hírnevét.
 
A nagy érdeklődés miatt, viszont szeretnénk nyitni az idősebb tanulók felé is melyhez az elsődleges lépést a Lóczy Lajos Gimnázium tanulóinak bevonása jelenti. Összesen 16 fiatallal sikerült heti rendszerességgel találkozniuk az edzőknek és bevonni őket a vitorlázás alapjaiba, majd szép lassan a rejtelmeibe is.


Ezek a fiatalok nagyon hálásak voltak, hogy biztosítottuk nekik a lehetőséget és többük már előre jelezte, hogy nem csak hobbi szinten szeretne a vitorlázással kapcsolatban maradni. Ez fontos, hiszen az idősebb generáció fogja először „hírét” vinni a sportágnak saját baráti és családi körében, mely a balatoni vitorlázás szempontjából egy meghatározható dolog lehet.
Ezen kívül más célunk is volt ezzel a korosztállyal, mégpedig a nagyhajós versenyek miatt ahol gyakran a legénység és az erős kezek hiánya az ok, amiért nem tud egy-két hajós indulni a versenyeken, illetve a hobbivitorlázás sem egy utolsó szempont.
Ez is azt bizonyítja, hogy a program sikeres és minden korosztályban a várt eredményt értük el, ez lesz a célunk a jövőben is.
 
E programhoz kapcsolódóan még, az iskolai szünet előtt egy nagyszabású bemutatóval zártuk a suliprogramot, amit a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata tartott a Balaton és a vizek veszélyeiről elméletben és gyakorlatban is. Itt nem csak a programban résztvevő gyerekek voltak jelen, hanem egész iskolai évfolyamok.
Több mint 250 gyereket hoztak le az iskolánként, hogy meghallgassák az előadást majd feltegyék kérdéseiket. Végül közelebbről is megvizsgálhatták a mentőhajót és a különböző eszközöket.
Ez úton is köszönjük az együttműködést  az iskoláknak és természetesen a vizimetőknek, akik a borsodi állapotok ellenére biztosították nekünk ezt a rendezvényt.
 
Továbbiakban bízunk benne, hogy sok fiatallal sikerült megszerettetni a vitorlázást, és sok ismerős arcot látunk majd a vízen.

Támogatóink: