RENDHAGYÓ VOLT A VITORLABONTÓ ÜNNEPSÉG!

A jelenlegi járványügyi szabályokat betartva, a koronavírus járvány miatti óvatosságból, az idei esztendőben csak nagyon szűk körű vitorlabontó ünnepséggel kezdődött a szezon a Balatonon. A Balaton megkoszorúzása előtt beszédet mondott dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár, dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, valamint Holczhauser András az MVSZ főtitkára is.

Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke elmondta, hogy az évadnyitó ünnepség és azt követő verseny kiemelt ünnepe a tradíciókban gazdag magyar vitorlázásnak. Ezt szimbolizálja a rendezvény helyszíne és az ünnepségen résztvevő klasszikus magyar vitorlások jelenléte is. Az elmúlóban lévő járvány időszak teljesen új működési helyzet elé állította a magyar vitorlázókat, amelyhez sikeresen alkalmazkodtak és a versenyszellem is a régi. Ezt igazolja, hogy az év első versenyére, az Évadnyitó 878 Co. Nagydíjra összesen 164 hajó nevezett. A közelgő tokiói olimpiáról szólva elmondta, hogy a felszerelések már elszállításra kerültek és versenyzőink nagy erőkkel készülnek a megméretésre.

Holczhauser András, a szervezet főtitkára az MTI-nek elárulta: az évadnyitón 26 kategóriában állnak rajthoz versenyzők, Alsóörs és Tihany érintése után Balatonfüredre térnek vissza, a távot legkésőbb délután fél 5-ig kell teljesíteni. Kiemelte, hogy a mezőnyben 15 százalékos a női versenyzők aránya. A díjátadót – melyet 1935 óta rendeznek meg – július 21-én tartják, fűzte hozzá a főtitkár.    

Bóka István, Balatonfüred polgármestere úgy fogalmazott: a vitorlabontó ünnepséggel a szezon rajtja mellett hagyományosan a turisztikai idény kezdetét is ünneplik. Örvendetesnek nevezte, hogy „mára a Balaton és Balatonfüred is négy évszakosnak” számít. A polgármester köszöntötte az általa történelmi hajóknak nevezett Kishamis, Nemere II, Sirocco és Tramontana legénységét. Reményét fejezte ki, hogy a vitorlázás tekintetében is sikeres lesz az idei, olimpiai év. Hangsúlyozta: még soha nem volt akkora esély szép eredmények elérésére úgy a férfi, mint a női szakágban, mint idén Tokióban.

A vitorlabontó hagyományaihoz híven az ünneplők felvont nemzeti lobogó mellett megkoszorúzták a Balatont.  

Fotók. Cserta Gábor


Csatolt képek:

Támogatóink: