Pompás magyar sikerek a nemzetközi vizeken

Európa-bajnoki cím a 18 lábas szkiffek között, eb-ezüst solingban és hatodik hely az olimpiai Nacra17 katamarán osztály junior világbajnokságán.

 Vadnai Benjamin tokiói kvótaszerzésének árnyékában további magyar sikereket is fel lehetett jegyezni az elmúlt napokban. Két Európa-bajnokságon és egy junior világbajnokságon értek be az első hatba magyar vitorlázók.

A legfényesebb sikert az SVE 18 lábas szkiff csapata, a Be light! érte el a Garda-tavon, Arcoban rendezett Európa-bajnokság megnyerésével. A csapat két futamgyőzelemmel a nyílt verseny negyedik helyén végzett, de előttük csak három ausztrál egység végzett, így a kontinensbajnoki címet ők nyerték. A 12 futamos versenyen a 21 csapatos mezőnyben – a magyarok és az auszik mellett, angol, dán, német és holland egységek indultak - 7. és 10. helyek voltak a kieső futamaik, így végig a mezőny első harmadában vitorláztak Ujhelyi-Gáspár Miklósék.

 Június végén a Garda-tavon, Torbolében futották a Soling osztály Európa-bajnokságát, a versenyen 32 hajó között két magyar hajó szállt vízre, a Varjas-Kovácsi-Meretei trió és a Wossala-Wossala-Wossala családi egység. Varjasék egy futamgyőzelemmel, és nagyon stabilan egyenletes menettel hozták el az ezüstérmet. Legrosszabb helyezésük a kieső 11-en kívül 6. volt. Wossaláék a 10. helyet érték el, nekik is befért egy 3. és két 5. futamhelyezés. Az ebét a finn Heinonen-Helmhout-Heinonen hajó nyerte – némi magyar érdekeltséggel, a z első mannschaft keresztneve ugyanis Gábor. A bronz az osztrák Felzmann-Felzmann-Gnan csapaté lett.

Virág Flóra és Molnár Dávid a hatodik helyen zárta a Norvégiában rendezett Nacra17 osztály junior világbajnokságát. A vébén összesen 15 futamot vitorlázott a részt vevő kilenc csapat. Nyert az olasz Ugolini-Giubilei kettős a dán Saouma-Pedersen-Borreskov és a német Mühle-Mackenbrock csapatok előtt. A magyar csapat legjobb futameredménye 2., a legrosszabb UFD volt. A részletes eredménylista szerint a győztes és a második helyezett ellépett a mezőnytől, kettejük között 3 pont döntött, a harmadik 21 ponttal következett.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Elena Giolaj, Martina Orsini

Támogatóink: