Pár nap múlva indul az alsóörsi Soling Európa-bajnokság

Alsóörsön rendezik meg május 1-je és 5-e között a 2018-as Soling Európa-bajnokságot, amelyen 8 ország 22 csapata, köztük 3 magyar egység indul.

Újabb nemzetközi vitorlásversenynek ad helyet a Balaton. Május 1-jén kedden kezdődik és 5-ig tart az idei Soling Európa-bajnokság Alsóörsön. A verseny május 1-jén 18 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitóján beszédet mond az Európa-bajnokság fővédnöke, Szemerey Tamás, az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. elnöke; Michael Dietzel, az International Soling Class (Nemzetközi Soling Osztály) elnöke; Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere és Dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke.

Három magyar egység

„A magyarországi vitorlázás és a versenysport nemzetközi elismertségét jelzi, hogy a Soling Európa-bajnokságot a Balatonon, azon belül is az Alsóörs Marina kikötőben rendezik. A Magyar Vitorlás Szövetség fontos célja, hogy a jövőben is minél több nemzetközi és hazai versenyre kerüljön sor Magyarországon” – mondta Dr. Kollár Lajos, az MVSZ elnöke.

A Soling Európa-bajnokságon várhatóan 8 ország 22 csapata versenyez majd a végső győzelemért. Nyílt versenyről van szó, ezért az indulók között lesz egy kanadai és egy egyesült államokbeli egység is. Magyarországot három csapat, a Varjas Sándor - Kovácsi László – Meretei Gábor, a Szűcs István – Gyulai Gábor – Szűcs Péter, valamint a Wossala György – Németh Pepe – Wossala Kristóf trió képviseli. A végső győzelemre esélyesek a magyar egységek mellett a német és ukrán csapatok is. A verseny szervezői összesen 9 futamot terveznek az időjárástól függően, de 4 futam is elég ahhoz, hogy a bajnokság érvényes legyen.

 Évtizedes szereplő

A Soling egy tőkesúlyos versenyhajó, amelyet a 1972-es németországi olimpiára tervezett a norvég Sverre Olsen Jan Lingével közösen, a nevükből származik a Soling elnevezés. A Soling rendkívül stabil, viharos szélviszonyok között is helytálló hajónak számít. A Soling 1972-től 2000-ig volt olimpiai hajóosztály, az 1996-os atlantai olimpián a Wossala-Vezér-Kovácsi csapat képviselte Magyarországot. Az eddigi legeredményesebb magyar hajók az Európa-bajnokságokon: Wossala-Vezér-Németh csapat kétszeres bajnok, a Litkey-Vezér-Weinhardt és a Gyenese-Vezér-Mónus egység pedig egy-egy Európa-bajnoki címmel rendelkezik.

 Az Eb helyszíne nyílt, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők május 1 és 5. között.


Csatolt képek: