Osztrák bajnokság - magyar sikerek FD és Finn osztályokban

Szeptember 23-26 között került megrendezésre az osztrákok nemzeti bajnoksága Finn Dinghy és Repülő Hollandi osztályok számára a Fertő - tavon. Hazánkat finnben három, FD-ben két egység képviselte. A magyaroknak minden éremfajtából sikerült kiérdemelni egyet-egyet! 

Az öt nemzetet felsorakoztató 27 hajóból álló Finn mezőny már csütörtökön megkezdte a viadalt 12-18 csomós D, DK-i szélben, amikor is három futam került lebonyolításra, majd pénteken csatlakozott hozzájuk a 16 hajóból álló Repülő Hollandi flotta is, s újabb három futam került megrendezésre, csodás napsütésben. Nem teljesesen megszokott módon kreuz-hátszél pályát kellett teljesíteniük a versenyzőknek, alsó kapuval, a finnesek számára betétbójával.

 

Pál Gaszton kiegyensúlyozott vitorlázást nyújtva az első naptól kezdve a harmadik helyen vitorlázott, míg Beliczay Marci bár jól kezdett, - s a negyedik helyen állt a Finn mezőnyben az első nap után - pénteken azonban leszakadt a vitorlája, s ezért az egyik futamból kiállni kényszerült, így hátrébb csúszott az összesített listán.

Az első napon Hollandiban mindhárom futamot Majthényi Szabolcs és Domokos András kettős nyerte, míg Süli Andrisék a harmadik helyről várták a másnapi futamokat.

Szombatra kicsit gyengébb, 1-3-as keleti szélben újabb három futam került lebonyolításra, ekkor már jóval instabilabb szélben. Olcsiék és Gaszton megtartották korábbi pozíciójukat, míg Beliczay Marci visszakapaszkodott az összesített lista negyedik helyezésére finnben, hollandiban pedig Süli Andrisék futamgyőzelmeik révén előre ugrottak a második helyre.

Vasárnapra megérkezett a hidegfront 30-35 csomós széllel és a rendezők jobbnak látták, ha a mezőnyt a parton tartják, s nem rendeznek több futamot.


Hollandiban kettős magyar győzelem született, Majthényiék nyertek, Süliék szerezték meg a második helyet, míg az Osztrák Bajnok a az összesített lista bronzérmese, az Aichholzer -  Zingerle páros lett.

Finnben Jan Kurfeld szerezte meg a győzelmet Florian Raudaschl előtt, a bronzérmet pedig Pál Gaszton hozhatta haza.

 

Eszes Bernadett -  MVSZ  OÉB/UB

 

 

Támogatóink: