Őszi Ópé edzőtábor

Elkezdődött az opésok őszi szüneti edzőtábora, a szlovéniai Portorozban, amiről naponta készül beszámoló, mindig más edző tollából. A mai szerző: Szalay Krisztina - FVE

A legtöbb általános iskolában október 23 - november 1 között őszi szünet van. Ezt a kivételesen hosszú iskolai szünetet sokan vitorlázással, edzéssel töltik. Természetesen az Osztályszövetség is rámozdult erre az időpontra és egy külföldi edzőtábort szervezett meg, melyhez nagyságrendileg egy hónapra volt szüksége. A helyszín Szlovénia, Portoroz városa, ami nem ismeretlen az opésok előtt, hisz számos versenyt rendeznek itt, amikre már hosszú idő óta járnak magyarok. A portoroziak legrangosabb versenye a Húsvéti Regatta, ami egyben a magyaroknak 2016-ban (is) VB/EB válogató verseny.

Az Osztályszövetség, az MVSz által rendelkezésre bocsátott 2015. évi keretéből igyekezett olyan mértékű támogatást biztosítani, ami megfelelően motiválja az opésokat, hogy minél többen vegyenek részt az edzőtáboron és október végén is bő egy hetet vitorlázzanak. Az Osztályszövetség egy nagy közös szálláshelyet foglalt a részvevőknek, ezzel is erősítve az összetartozást és mintegy ösztönözve a szakmai beszélgetések kialakulását.

Az aktuális állás szerint a csúcs részvételi létszám 48 versenyző, 11 edző és további 31 kísérő lesz majd a hét folyamán. Nem véletlen a nagy létszám, hisz sok család -érthető módon- az éves hajrá után némi kikapcsolódásnak is kihasználja a lehetőséget.
A 48 versenyző igen jó részvételi aránynak számít, ha figyelembe vesszük, hogy az OB-n 97 induló volt!

Az edzőtábor a mai, azaz október 23-i edzőnappal kezdődött. Szombaton és vasárnap a Pirat klub által szervezett Halloween Regattával folytatódik, végül hétfőtől-péntekig ismét edzés következik. Az elképzelések szerint az edzéseket nem minden klub külön-külön tartja, hanem most elsősorban klubok közötti közös munkára vannak sarkallva az edzők. Így próbál az Osztályszövetség lehetőséget biztosítani, hogy egyrészt az adott edzésnap egy kicsit változatosabb legyen, márészről pedig induljon meg szakmai beszélgetés az edzők között.

Természetesen folyamatosan nyomon követjük a az edzőtábori eseményeket, melyről az Osztályszövetség FB oldalán is bőven lesz információ.

Hogy ne múljon el nap beszámoló nélkül, ezért napi bontásban van megszervezve, hogy éppen melyik edző ír az adott napról! Mivel hölgyeké az elsőbbség, így a sort Szalay Krisztina (FVSz) nyitja:

"Pénteken kora délután érkezett meg a csapat a portorozi Pirat vitorlás klubba, ahol a kellemes 20 fokos melegben szereltük fel a hajókat és indultunk is a vízre a keszthelyi csapattal együtt. Ekkor már Török Petiék a vízen voltak. A vízen 10 csomós szélben, nagyon jó hullámokban a gyerekeknek alkalmuk volt belerázódni a tengeri körülményekbe. Mire a partra értünk, addigra már megérkezett az összes többi magyar csapat is, mimt az MVM, BYC, CsVI, THE, illetve érkeztek még osztrák, cseh versenyzők is.
Ezután jött a versenyre való nevezés valamint a szállás elfoglalása. Minden egyszerűen és gyorsan elintézhető volt, mindenki nagyon készséges és kedves.
A napot a hotel éttermében zártuk egy kellemes vacsora keretében."

Zajlik az opésok őszi szüneti edzőtábora, a szlovéniai Portorozban, amiről naponta készül beszámoló, mindig más edző tollából. A mai szerző: Perjés Bálint - MVM

Napfényes őszi nap Halloween Regatta 2015 – Perjés Bálint (MVM)
 
A borongós, nyirkos, hideg otthoni időjárás helyet könnyű volt megszokni, ami itt fogadott bennünket a tengerparton. A tenger még ontja magából a kellemes 20C°-os meleget és csak a szikrázó napsütés ellen kell napszemüvegekkel és naptejjel védekezni. 

Reggel a nevezők létszáma elérte a 208 főt, így a rendezőség 4 csoportra osztotta a mezőnyt. Mindig két csoport rajtolt egyszerre, így 104 optimist sorakozott fel a rajtvonalon a rajtoknál. A csoportok mindig cserélődnek annak érdekében, hogy mindenki összemérhesse mindenkivel magát a verseny során. Ennek a rendszernek egyetlen hátránya, hogy mindig mindenkit meg kell várni, ezért hosszú órákon át kint vagyunk a tengeren.

Azt valószínű senki sem gondolta komolyan, hogy a versenykiírásban szereplő 11:00-ás rajtot tartani fogja a rendezőség, hiszen itt kicsit lazábban veszik az ilyesmit, mint az északibb országokban, de a szél se fújt, így tényleg nem volt hova sietni. Annak ellenére, hogy a szél nem támadt fel, mégis lehúzták az AP lobogót, és indultunk ki a vízre. Több, mint 200 gyerek és 30 motoros. Ennek azok a nagyhajós versenyzők, akik a legkisebb fuvallatokat próbálták kihasználni, annak érdekében, hogy kijussanak ebből a szélcsendes öbölből a nyílt tengerre, nem örültek. Ennek hangosan szót is adtak...

Az előrejelzés szerint - ami miatt a rendezőség lehúzta az AP lobogòt - az öböl kijáratában jó szél fújt délről, de mire kivontattuk a fiatalokat a szél megállt.

Az északon meginduló nagyhajók miatt biztató volt a helyzet, le is terjedt a szél 340°ról 6-8 csomóval.  A tengeri áramlás teljesen megállt. Mára 4 futamot terveztek ezért azonnal neki is álltak a rajtoltatásnak. A pálya azonban nem volt a legjobb (semmi sem volt a helyén). Nagyon nagy lee rajtot tűztek ki első próbálkozásra, amiben a fél csapat persze kint is volt. Három próbálkozás kellett a fekete zászlóig, de addig legalább átment a másik verseny mezőnye is a pályán és sokat rendezték a bójákat is, ami rájuk is fért. 20-an kaptak BFD-t a korai rajtjaikért, mire elengedték a mezőnyt.

Az első krajcot sokkal rövidebbre tűzték, mint a másodikat. A jó taktika az volt, ha rajt után átfordult a versenyző a pozitív csapásra és a part felé vitorlázva több szélben tudott haladni. Türelmesen a sebességre és a hullámvételekre figyelve kellett megvárni, mikor lehet feljebb igazítani. A hullámok egyre magasabbak lettek, beindult az áramlás is, a szél viszont lejjebb gyengült, 5 csomó környékére. A második krajcban is sokat lehetett feljönni, ha  a versenyző jó vonalakat talált. Fura volt, hogy az itteni edzők milyen sokat bekiabálnak a versenyzőiknek.

A mezőnyzők negyede magyar volt, ami nagyon jó érzéssel tölti el az ember szívét, főként az, hogy a mezőny elejében is ott vagyunk. Kiemelkedően jók a Sparisok, pláne ezekben a körülményekben sebességükkel képesek mindenkit maguk mögé utasítani. Lászlófy Ábel kezdett a legjobban egy második hellyel. De Jonghe Arthur magabiztosan(Magyar Bajnokhoz méltóan) vezette hajóját és a harmadik helyen ért célba. Jeney Máté is a tőle már megszokott módon az élmezőnyben vitorlázott és négy ponttal várja a holnapi folytatást. A Spartacus kiváló versenyzőit szorosan követik a Kerekedből Szabó Roni (7. hely), és a BYC-ből Nagy Bendegúz (9. hely). Szalai Suta (KYC) a célvonalon kapott büntetőjével esett ki az első tízből. 

Elindítottak sokadik próbálkozásokra 3 csomó alatti szélben egy második futamot is, de nem volt semmi értelme, mert a hullámzás még a maradék szelet is kivitte a vitorlákból. A pumpálásokat meg nem akarta figyelembe venni a versenybíróság. A nap végére több mint 60 embernek volt BFD-je, ami szerintem a rendezőséget is minősíti. Azért mert külföldön vagyunk, ésmagasabbak a nevezési díjak még nem garantált a színvonalasabb rendezés...

A magyar csapat eddig jól szerepel a szlovén, olasz, cseh, szlovák és horvát versenyzőket felsorakoztató rangos versenyen és bizakodóan várjuk a holnapi rajtokat.
 
Eredmények itt:

https://www.facebook.com/jkpirat/photos/pcb.1712333838996521/1712332532329985/?type=3&theater

Zajlik az opésok őszi szüneti edzőtábora, a szlovéniai Portorozban, amiről naponta készül beszámoló, mindig más edző tollából. A mai szerző: Török Péter - SVE

Török Péter (SVE) beszámolója

Halloween Cup második versenynap, végeredmény

A Halloween kupa második versenynapján sem számíthattunk kifújt szélre. A parton teljes szélcsend fogadta az érkező opésokat. A versenyrendezőség halasztással kezdte a napot, ám kis idő múlva az öbölben kialakult egy gyenge termikus szél.

A vízreszállást követően gyors léptekkel haladt a pálya lerakása és a rajteljárás. A 310 fokról fújó, 3-4 csomós szélben a sebtében lerakott pálya ferdébb tengelye és a kicsit lógó rajtvonal, némileg egyszerűsítette a pályastratégiát.

Mindkét futamban kis odafigyeléssel inkább a pálya jobb oldala volt előnyösebb. Közben a szél gyakran az egy csomót sem érte el. A versenybírók az izzasztó gyengeszeles küzdelem fizikai erőfeszítéseiben igencsak türelmesnek bizonyultak. Az előző napi büntetésekhez képest, ma kevesebb füttyszót hallhattunk.

A rajtok is rendben zajlottak, egy OCS került kiosztásra, ezt viszont sajnos mi nyertük meg, Szalai Súta személyében. A kellően rövid pályán viszonylag egyszerűbb mezőnyküzdelem alakult ki, csak a bőszeles szakaszokban történtek komolyabb változások a helyezéseket illetően. A befutó szakaszban mindkét futam esetében a két mezőnyrész összekeveredett, ebből két leolvasási hiba is érintett minket a célban.

A végén azonban minden kusza szál kiegyenesedett és az eredmény is kialakult. Szoros pontszámmal a JK Koper versenyzője nyerte az idei Halloween Regattát, őt egy izolai fiú követte, majd a harmadik helyen De Jonghe Arthur végzett. Negyedik lett Lászlófy Ábel, s az első tízben végzett még Lászlófy Levente, aki kilencedik lett.

A kieső nélküli kevés futam, a sok büntetés, meglehetősen szórttá tette az eredményeket. A közel kettőszáz fős mezőnyben a magyar csapat élmezőnyben szereplő versenyzői közül legtöbben jól teljesítettek. A középmezőny elejében Ralovich Dávid, Szabó Roni, Kovács Attila mutatott állandóságot egy-egy jobb futameredménnyel. A legkisebbek közül Héder Barna Benedek, Jandl Rómeó és Rutai Tamás küzdöttek elszántan a kezdő ópésok mezőnyében.

Láttunk már jobb versenyt is, de a szélviszonyokat figyelembe véve, szép teljesítmény volt a három futam, melynek eredményét itt olvashatjátok: http://www.klub-pirat.si/novice/halloween-2015

Szalontai Bence (BYC)

Fél nyolc elött pár perccel gyerekek gyülekeznek a téren, meg edzők és néhány érdeklődő szülő. Valami kezdődik… Az ópés edzőtábor első közös edzésnapja.

Petivel kihirdetjük az előző este összerakott csoportokat, majd mindenki megkeresi a csapatát és mehet a reggeli torna. Futás, lépcsőzés, erősítés, nyújtás kicsit magunkhoz alakítja a csapatokat. A torna után reggeli, majd irány a klub, mehetünk vízre, illetve csak mehetnénk, mert sajnos tükör a víz…

Hajószerelés, tunning megdumák, ki-ki a saját bagázsával. 6 csoportba kerültek a gyerekek, ranglista alapján, erősorrend szerint, a top 9-et Peti vezeti, a legkisebbekkel Csaba foglakozik, én Dáviddal a ketteseket irányítom. A legjobbak a legelsők a vízen, bár a szél elég reménytelenek tűnik, de töretlen a lelkesedés, vonta és hajrá!

Nekik volt igazuk, Piran elött találtak is három csomót!

A többieknek sem kellett sokat várni, mert megkegyelmezett az időjárás és a csodás meleg napsütéses vizet a part mellett elkezdte borzolni a szél J. Kvízjátékkal kezdtünk a parton, majd 11 körül mi mentünk utoljára vízre és nekivágtunk. A többiekhez hasonlóan az alapoktól kezdtük; hajókezelés, sebesség, helyes pozíciók a hajóban. A helyenként 10 csomós szél és a kis hullámzás ideális időnek bizonyult a gyakorlásra.

Fél 3 körül találkoztunk a félsziget magasságában és elkezdtük a napi futamokat. Frissnek nem mondanám a csapatot, de annál motiváltabban álltak a rajthoz, lett is 1-2 OCS… Máté szép vitorlázással, nagyot küzdve nyerte a futamot Levi és K. Ati elött.

Jön a következő, gyengül a szél, 8-9 méteres áramlás hasonló irányból, ami látszik is a rajt alkalmával az óriáskifliben. Lassan érnek fel az első jelhez, raum és rövidítés mellett döntöttünk, a kapuban befutó. Ismét Máté, Levi a sorrend, Roni és Borda Levi követi őket.

Több futam nem volt, 6 óra vízen lét után ez a normális, nagyon fáradt, de mosolygós arcok húzzák fel a hajókat a sólyán. Még egy kis csata a slagért, megduma csapatonként és már is 7 óra, mehetünk enni. Kimerülve vonul mindenki a szobájába, vagy a vissza a térre focizni.

Nagyon kellemes és hasznos nap volt, az időjárás kegyes volt hozzánk és az év egyik legszebb napját tölthettük a vízen. Kicsik és nagyok egyaránt kitettek magukért és erőn felül teljesítettek. Holnap reggel jöhet a folytatás!

Dénes Gábor beszámolója

Ismét napsütéses időre ébredtünk az edzőtábor keddi napján, úgy tűnik az idő kegyes hozzánk. Bár a pára ismét nagy volt, hasonlóan a vasárnapi versenynapon, de bizakodtunk. A reggeli ébresztőkre már nincs szükség, a lurkók 7.30kor már gyülekeznek a téren. A frissebbek már deszkázgatva, vagy focilabdát passzolgatva várja a többieket.

Megvan a csapat!

Bemelegítés, kocogások, kis sorverseny, hogy hangolódjunk a napra. Majd jön a megszokott 8 órai reggeli. Mindenki gyúr a hosszú napra, mert olaj a tenger. A kikötőbe irányítjuk a srácokat, de már beöltözni csak ott fogunk. A gyerekek lázasan szerelnek, de mindenki kérdezi, hogy megyünk-e? A csoportok szétválnak és valaki videó elemzéssel, valaki kis focizással táplálja a csapatát.

Én az 5-ös csapattal foglalkozok. Lelkes kis első éves csapat. Maradunk a hajóknál és a felszerelésről, szabályokról, apró trükkökről és praktikákról beszélünk. 11 körül megjelennek a csíkok a vízen. Csaba indul a 6-os csapattal elsőként a vízre, akit Laci bácsi és mi követünk.

Csíkos…nem sok, de van. „Manőverezéshez jó lesz”, ezt mondjuk a kíváncsiskodó szülőknek. Bemelegítés, majd a tegnapi sebesség és hajóvezetési feladatokra visszatekintve, manőver feladatokba kezdtünk.

A motorosból visszanézve szépen szállnak vízre a többi magyar csapatok is. 300 és 295-ről fújó, csíkos 3-4 csomós szél van. Telik az idő és áttértünk a rajt és az első kreutzos feladatokra.  3 órája dolgozunk, mikor elkezd gyengülni a szél és először elhangzik a rádió forgalomban, hogy előbb kéne futamozni. El is indulnak a csapatok egymás felé, de a szél csak fogy. Peti végül beszól a rádión, hogy induljunk a partra. A gyerekek lázasan elindulnak a part felé, majd beindul a begyűjtés és a vonta.

4 óra a vízen nem is rossz!

Fáradt, de mosolygós sztorizgatós arcok adogatják a vizes slagot egymásnak, hogy a hajóikat átmossák a sós víz után. A hajók és a motorosok elpakolva. Minden edző megbeszélésre irányítja a kis csapatát, hogy értékeljék a mai munkát. Vissza a szállásra, kis zuhany és a gyerekek újra a téren és deszkázgatnak. Mi, az edzők 17.30-ra egy meetinget beszéltünk össze, ahol a Peti és a Szende beszámolóját hallgathattuk az idei világversenyekről.

19 óra vacsora. A gyerekek szó nélkül megjelentek és megszállták az éttermet. Ma csendesebb az este. Mindenki pihenősebbre vette a figurát. Elfáradtak, ez jó jel.

Minden nap ajándék eddig. Gyűlnek az üzemi órák és jó időben, jó hangulatban telnek a napok. Holnap klubnap lesz, és lehet, hogy egy kis bowling is belefér majd.

6.napi beszámoló Előd Botondtól (KVK)

Ma klubnapot tartottunk, aminek keretében az edzők a saját gyermekeikkel foglalkozott. Minden a szokásos menetrend szerint zajlott a reggeli órákban, de sajnos Aiolosz nem fogadott minket kegyeibe. Már a reggeli órákban számítani lehetett rá, hogy a szokásos termik szél nem fog megérkezni, mert szürke felhők rejtették el előlünk a napkorongot. Ezt megspékelték még egy kis esővel is, ami helyenkét alábbhagyott, de a nap túlnyomó részében verte az ördög a feleségét. Az idő szomorkás volt és mi edzők is, hogy a vitorlázott órák számát nem tudjuk gyarapítani.

No de a gyerekek!

Ők mindig hangulatba tudják hozni egymást és minket is, ami ma sem történt másképp. A reggeli letornázásában különböző gördülő ketyeréken már profik, de az energiákjukból nem vesz el csipetnyit sem. Hogy ne legyen jelentős anyagi kár és a testi épséget is megőrizendő, különböző programokat szerveztek az edzők csapataiknak.

Voltak városnéző turistacsoprortok, medencében búvárúszósak, labdákat dobó-rúgó csaptszerűségek és a szélre vadászók az Adria kék vízén. Az egyetlen fix csapatépítős és közzösségformálós program, a koperi bowlingviadal volt, ahol megtudtam, hogy mi az a strike és rádöbbentem újból, hogy milyen rohamos fejlődést tudnak mutatni a lurkók az élet minden területén. Remek hangulatban telt a vegyes csapatok "csatája", ahonnan mindenki győztesként távozott, mert egy szuper élménnyel gazdagodtunk.

Ugyan a konyhás nénik ráncolták a szemöldöküket, hogy a vacsi végére estünk be, de szerencsére mindenki jóllakottan térhet nyugovóra és álmodhat az elkövetkezendő két nap gyönyörű szeleiről, amit az előrejelzés is ígér. 

7. nap, Brencsán Dávid (Kereked) beszámolója

Talán az egyik legnehezebb mentális kihívás a vitorlázóknak, hogy egész napos halasztás után, hogyan tudnak felpörögni egy esti versenyre.

Ez biztosan nagy feladat volt a mai napon is, hiszen a délelőtti szakadó eső mellett csak itt-ott fordult elő egy kis szél, így néhány csoport volt vízen délelőtt, mások csak a konferenciaterem előnyeit élvezték.

Délután kettőkor a még mindig szakadó eső mellett egyre jobb szélben, végül a rutin Róka Czégai Laci bácsi monda, "itt bazi jó szél lesz estére". Végül mindenki egyetértésével kimentünk a vízre és két futamot rendeztünk. Az eső elállt, a szél pedig "bazi jó lett".

Egész fantasztikus érzés volt, hogy mind az 50 versenyző, igyekezett a legjobbját mutatni.

A házi verseny mindkét futamát Lászlófy Levi nyerte.

Szerelés, edzői programegyeztetés, vacsora és rosszalkodás volt az esti menü.

Litkey Zsolt (THE) beszámolója

A mai nap volt az edzőtábor utolsó napja. Klubnapot tartottunk, délelőtt minden edző a saját csapatával foglalkozott, próbáltuk csiszolni a tanultakat, beépíteni az új információkat.

Szerencsénkre,  igazi ajándékként, napsütés és 14-18 csomós északkeleti szél fújt, ami azután kora délutánra felszökött 20- 24 csomóig. Saját csapatommal kivitorláztunk Piran elé, ahol a nyílt tengerről érkező hullámok néha elérték a 2 m magasságot, a szél pedig 20 csomó körül fújt. Gyerekeim még soha nem vitorláztak ilyen hullámzásban, leírhatatlan élményként élték meg, majdnem sírva fakadtak (illetve némelyek sírtak is), hogy be kell mennünk az öbölbe ahol a futamokat rendeztük. Persze  a szél fokozatosan erősödött és később már az öbölben is 20 csomó felett fújt , ami odakint végül túl sok lett volna, tehát mindenképpen be kellett jönnünk.

Két futamot rendeztünk, fokozatosan erősödő szélben. Kezdődött 14-18 csomóval, a második futamra  20-24 csomóval folytatódott. Sokak számára igazi próbatétellé alkult. A pályataktika ilyen szélben kicsit elhalványul és előtérbe kerül a hajóvezetés és a kondíció, valamint a kilók is megmutatkoznak. De a könnyebbeknek is van remény, jó hajóvezetéssel Ők is az élvonalba tudnak kerülni. Tisztelet mindazon gyerekeknek akik végigvitorlázták, illetve megpróbálták végig küzdeni. Délután 3 óra körül már partra ért a mezőny.

Futamok után pakolás, közös fotó készítése, utazás.

Nézve a gyerekeket és tekintve saját lelkiállapotomat, érzéseimet, összegzésként megállapíthatom, hogy nekünk, nekem ,az élmények mellett, rendkívül hasznos volt ez a közös edzötábor. Az információk áramlása, az edzői stílusok megfigyelése, megértése mindenkinek adhat valami többletet. Ez a fajta nyitottság, kommunikatív hozzáállás ami mostanában az edzői munkában nyilvánul meg a gyerekekért történik, Ők lesznek a haszonélvezői.

Nagyon örülök hogy így alakult, így alakították. És köszönöm minden edző kollegámnak, hogy ebben tiszta szívvel részt vállalt.