Optimist osztályszövetségi edzőtábor Alsóőrsön

Augusztus 8-9-én rendezte az osztályszövetség kétnapos nyári edzőtáborát a Balatoni Yacht Clubban 50  versenyző és 8 edző számára. Hodács Attila szerkesztett beszámolója.

"Az osztályszövetségnek évek óta van(nak) edzőtábora(i), mely(ek) közül talán az őszi portorozi a legismertebb. Az edzőtáborok alapvetően mindenkinek „hasznot” hoznak. A versenyzők hallhatnak egy-egy érdekes, vagy épp más szemszögből megvilágított gondolatmeneteket. A csoportos beosztásnak köszönhetően pedig megtanulnak a klubtársakon kívül másokhoz is alkalmazkodni és olyan edzőpartnerekkel együtt dolgozni, akikkel alapvetően csak versenyhelyzetben találkoznának. Természetesen az edzőknek is jól jön egy ilyen szervezett edzés, mert remek alkalmat biztosít egy szakmai beszélgetésre, ahol egymást erősítve lehet tanulni.

Alapvetően rendkívül nehéz eldönteni, hogy egy edzőtábor kinek szóljon, mekkora létszámú legyen, mi legyen a fő tematika és milyen módon történjen az egész levezénylése. Az osztályszövetség most ezt az edzőtábort elsősorban a Nádas Kupán induló versenyzőknek és edzőiknek szervezte. Az ötlet remek, hisz az itt dolgozó edzőknek is kell visszacsatolás, illetve a versenyzők is láthatnak/hallhatnak motiváló dolgokat. Az edzőtábor két napos volt. Előre csak sejthető volt, de utólag már biztosan tudjuk, hogy a 3-4 napos edzőtábor idejét jobban be lehetne osztani és az adott témákat sokkal mélyebben lehetne kifejteni, ami ennek a korcsoportnak rendkívül hasznos volna. Sebaj, az időt ebben a két napban így is eléggé „kimaxoltuk".

Az edzőtábor gyors meteorológiai helyzetértékeléssel indult, majd a csoportok beosztása következett. Sajnálatos módon a szél ezen a napon nem volt kifejezetten a segítségünkre. A délelőtt így audió-videó vizuális technikával támogatott elméleti előadásból állt... azaz korábbi Nádas kupás képeket és versenyzői példavideókat elemeztünk. Délután ugyan vízre szálltunk, de alapvetően csak kergettük a szelet.

A második napra az előrejelzés délelőttre mutatott szelet, így a kilenc órai vízre szállást terveztük be. Igen aktív 4 órát töltöttünk a vízen, ahol 4+1 helyszínen dolgoztunk. Négy bójás helyszínt alakítottunk ki, ahol manőverekkel és hajóvezetéssel kapcsolatos feladatok voltak. Ezek részben a versenypálya egy-egy részletét is kiemelik és begyakoroltatják az adott fortélyokat. A +1 helyszín pedig kifejezetten csak hajóvezetés volt. Jómagam igyekeztem mindegyik csoportot legalább egyszer egy adott helyszínen végigkísérni, hogy lehetőség szerint mindenkit lássak, de legalább videóra tudjam venni.

A gyakorlásokat két IODA pályás gyakorló futammal zártuk, mintegy készülve a Nádas Kupára. Az idő szűke miatt délutánra már csak a videók kielemzésére jutott idő."

További részletek a csatolt dokumentumban és az Optimist osztályszövetség honlapján.


Csatolt képek:


Csatolt fájlok: