Optimist Európa-bajnokság: alaposan kitettek magukért a mieink!

A tervezett programhoz képest korábban fejeződött be az Optimist hajóosztály Európa-bajnoksága. A kontinensviadal eredetileg Észtországban lett volna, de a járványhelyzet miatt végül a szlovéniai Portorož lett a házigazda és a szervezők nagyon komoly biztonsági és elővigyázatossági szabályok betartásával rendezték meg a versenyt. Sajnos azonban a koronavírus járvány Szlovéniában is „tombol”, így mivel a kvalifikációs futamok után sikerült döntő (Final) futamot is rendezni, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy az eddig lezajlott futamok alapján hirdetnek eredményt és nem teszik ki további felesleges kockázatnak a gyermekeket és az edzőket. A döntés meghozatalában az is közrejátszott, hogy az alapvetően gyenge szeles Európa-bajnokság tervezett záró napjaira nem ígért sok jót a meteorológia, így azzal sem számolhattak a verseny rendezői, hogy ha még ott tartják Szlovéniában a mezőnyt, akkor élvezetes és jó futamokat tudnak rendezni a versenyzőknek. A biztonság és az észszerűség került tehát fókuszba, így a csapatok már ma útra kelhettek, hogy hazatérjenek.

A magyar csapat remekül szerepelt az Európa-bajnokságon. A négy lány indulóból három került az arany csoportba, míg a férfiaknál a hat indulónkból hárman képviselték a magyar színeket az arany, hárman pedig az ezüst csoportban.

A magyar küldöttségből Héder Benedek szerepelt a legjobban, aki a kvalifikációs futamok során futamot is nyert, a döntő futamban hatodik lett, a kontinensviadalt pedig a nagyon előkelő tizenkettedik helyen zárta. Szintén remek eredményt ért el Bite Pál is, aki úgy lett tizenharmadik az Eb-n, hogy a selejtezős futamokban egy harmadik és egy negyedik helyezése is volt, a döntő futamban pedig a szenzációs harmadik helyen ért célba. Az arany csoportban szerepelt még Kis-Szölgyémi Soma is, aki a döntő futamban - szintén kiválóan - a tizedik helyen futott be és végül a 38. helyen zárta a kontinensviadalt. Az ezüst csoportban szereplők közül Demjén Olivér a 67., Borda Levente a 70., Siklósi Mór pedig a 87. helyen zárt. A csoport final futamában mindhárman az első húszban értek be a célba. Mi sem bizonyítja jobban azt, hogy az eredmények kiválóak, mint az, hogy a fiúknál 156-an indultak a versenyen.

A lányoknál Fehér Boróka végzett a legelőkelőbb helyen, aki végül huszonhetedik lett. Az arany csoport futamában a huszonnegyedik helyen szelte át a célvonalat. Csupán egy hellyel csúszott ki a legjobb harmincból Lackó Sára (final futam helyezés: 33.), és harminchetedik lett Juhász Emília (final futam helyezés: 43.). Az ezüst csoport döntő futamában fantasztikusan szerepelt és a második helyen ért célba Fehér Szonja, aki végül ezzel a szép sikerrel a 76. helyen végzett a kontinensviadalon. A lányoknál 113 induló nevezett az Európa-bajnokságra.

Gratulálunk a magyar fiataloknak és a teljes küldöttségnek.

Részletes eredmények és további információk:
https://2020europeans.optiworld.org/en/default/races/race

Támogatóink: