Opés kalandok 18-33 csomós és gyengébb szélben

Az optimistesek portorozsi edzőtáborában 11 klub 66 versenyzője és 16 edző vett részt. Az edzések mellett elméleti oktatást is kaptak a versenyzők. Beszámoló. 

A Magyar Optimist Osztályszövetség október végén tartott edzőtábort a szlovéniai Portorozsban, a JK Pirat megújult telepén. Az edzőtáborba 11 klubból érkezett 66 versenyzőt 16 edző felügyelte. Török Péter, a Spartacus Vitorlás Egylet (SVE) edzője a hunsail.hu-nak küldött részletes beszámolójából kiderül, hogy nem a legjobb szélviszonyok közepette zajlott az edzőtábor, legalábbis eleinte.

Az első edzésnapon ugyanis 18-23 csomós szélben kellett vitorlázniuk a fiataloknak, főként a hajóvezetést gyakorolták. A második edzésnapon szakadó eső és erősödő szél miatt elméleti előadásokra került sor. A harmadik napon a lassan erősödő szélben, a gyakorlottabbak több sikerrel, a kevesebb rutinnal rendelkezők nagy igyekezettel próbálták vitorlájukba fogni a 26-33 csomós szelet. A képzettebb versenyzőkkel sikerült az erős szeles hajóvezetést fejleszteni. Az utolsó edzésnapon már remek idő várta az optimistes táborozókat: 6-8 csomós szélben sor került Portoroz Kupára, amelyet Borda Levente nyert. 

Az elméleti előadásokon Perjés Bálint a vitorlázás erőnléti kérdéseiről, majd Török Péter a videózás hasznosságáról, Bakóczy Róbert a táplálkozás fontosságáról, Szalontai Bence a vitorlák és rudazatok beállításának összefoglaló kérdéseit tisztázta. A beszámoló szerint összességében az edzőtábor jól sikerült a gyerekek jól érezték magukat. 

Török Péter részletesebb beszámolója a portorozsi edzőtáborról itt olvasható

Fotó: Török Péter