OP bajnokság 2015

Minden hajóban lesz GPS jeladó a Sailinfo.hu jóvoltából és így a futamokat online lehet figyelni minden nap.

A péntek reggel rajtoló Optimist magyar bajnokságon minden egyes hajón és a pályajeleken is lesz GPS nyomkövető, és így az összes gyerek mozgása a vízen élőben is követhető lesz. 

A versenyzők reggel kapják meg a kis elektronikus eszközt, amelyet egy tépőzárral rögzítenek a svertkasznira. A partra érve a GPS jeladót le kell adni a versenyirodában. 

A FUTAMOK KÖVETÉSE: http://www.sailinfo.hu/

Ahogy jelenleg a Sailinfo.hu oldalon a Kékszalag és a Tihanykerülő közvetítése látszik, ugyanúgy majd minden futam idején megjelenik egy élő ablak, ahol látható lesz a 98 versenyző mozgása a pályán. 

A már lefutott futamok is visszanézhetőek lesznek.

A bajnokságra összesen 98 gyerek nevezett be, vagyis a nyári verseny elmaradása miatti késői időpontban is többen neveztek be a magyar bajnokságra, mint 2014-ben.

A verseny négy napon át zajlik, és 12 futamot tervez a versenyrendezőség, amelyet Fluck Bence irányít.

A nevezési lista letölthető a mellékletből.

VERSENYBÍRÓSÁGI HIRDETŐTÁBLA

A verseny idején az online hirdetőtáblán folyamatosan kátható, hogy kit büntettek a vízen a 42-es szabály megsértésért, illetve mikor jár le az egyes versenynapokon az óvási határidő és milyen óvásokat nyújtottak be.
Ez a versenybírósági hirdetőtábla a híreink alatt lévő linkekről folyamatosan elérhető lesz, és folyamatosan frissül. 
 

Egyetlen futam az első napon 
Az Optimist bajnokságon Balatonfüreden

4-5 csomós, 220-250 fokról fújó szélben csak a második szigorított rajt után tudott elindulni a mezőny. A szél elfordult, pályamódosításra is szükség volt.

A befutó után elrajtolt a második futam is, ám a szél elállt, és a versenyrendezőség a futamot az első cirkálószakaszban megszakította.

Már érvényes az őszi Optimist Bajnokság
Ma három remek futamot rendeztek

Kiváló szélviszonyok segítették az Optimist bajnokság rendezőit, versenyzőit, ahol ma három sikeres futamon vannak túl, így már a tegnapival együtt érvényes a bajnokság.

Remek, kifújt 10-12 csomós, keleties 60-80 fokról érkező szélben rendezték a futamokat. Egész nap felhős, kicsit párás időben zajlottak a futamok és a levegő is csak 15 fokig emelkedett, de a versenyzők remekül megbirkóztak az elemekkel. Az első rajtokat gyakran általános visszahívás, majd fekete zászlós rajt követte. A rendezés határozottan pörgősen rendezte a futamokat és a bírók munkájára sem érkezett panasz, köszönhetően Fluck Bencének és Böröcz Bencének. A mai napon egyetlen óvás sem érkezett a rendezéshez.

Hibátlanul működött, és 867-en követték az online GPS nyomkövető rendszeren a versenypálya eseményeit, ami a www.sailinfo.hu oldalon később is bármikor visszajátszható.

A lezajlott futamok elsősorban a Spartacus eredményességét mutatják, Bányai Attila, Jeney Máté és Lászlófy Ábel révén, de Szabó Oszkár és Arányi Barna a Kereked versenyzői is jelenleg a negyedik és hatodik helyen várják a folytatást.  

A mai napot a vitorlázók egy remek, jól megérdemelt vacsorával zárják a Vitorlás Étteremben.

Optimist bajnokság harmadik napja
Jelenleg a Spartacusé az első 5 hely

Ma a reggeli 26 csomós hűvös szél és szakadó eső miatt parti halasztás mellett döntött Fluck Bence. Később csökkent a szél ereje és az eső is, ezért 13.20-kor elsőre szigorított rajttal kezdett a rendezés, ami sikeres volt. A futam alatt 11 fokos hőmérsékletű, átlag 15-20 csomós erejű északi szél fújt, folyamatos esőzés mellett. A rendezés a zord időjárási körülmények miatt úgy döntött, hogy további futamokat ma már nem indít.

Sikeres az MVSz új kezdeményezése, miszerint minden hajóra GPS eszközt helyeztek el, mert a versenyt már közel ezren követik az online nyomkövető rendszeren, ami a www.sailinfo.hu oldalon elérhető és később is bármikor visszajátszható.

A mai futam után már egy kiesővel számolva, Bányai Attila vezet, majd őt további 4 Spartacusos versenyző követi, De Jonghe Arthur, Jeney Máté, Lászlófy Ábel és Levente. A hatodik helyre Papp Péter a Soproni Építők versenyzője jött föl.

Holnapra napos időt és ideális szelet ígér a meteorológia, így akár négy futam is megrendezésre kerülhet.

Ladányi János rövid videója az esős napról: https://youtu.be/hsymjVw1W_U

Véget ért a 2015. évi Optimist Magyar Bajnokság
Az MVSz szervezésében a bajnokságon 12 egyesület 98 versenyzője indult

Változatos körülmények között összesen nyolc sikeres futamot teljesítettek a versenyzők az idei Optimist Magyar Bajnokságon. A mai napon szép napsütésben, kicsit hideg, 280-310 fokról fújó 10-15 csomós erősségű, szokásos északi pörgölődős szélben zajlottak a futamok. Komoly csaták folytak mind a közel 100 versenyző között a jobb helyekért, még a mezőny második felében is.

A Spartacus Vitorlás Egylet versenyzői, De Jonghe Arthur, Jeney Máté, Lászlófy Ábel, Bányai Attila, Lászlófy Levente taroltak ezen a bajnokságon, mivel az első 5 helyet ők szerezték meg. A hatodik helyen Tóth Soma végzett, a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője.

A bajnokságon 12 egyesület 98 versenyzője indult, ami már magában is kiváló eredmény. Öröm volt látni, hogy a legfiatalabbak utánpótlás mezőnye az elmúlt években, milyen szépen gyarapodott, fejlődött és nemzetközi mércével mérve is erősödött.

Az előzetesen már felkészült rendezőket és bírókat kiválóan irányította Fluck Benedek felelős versenyvezető, és Böröcz Bence a versenybíróság elnöke.

Nagy sikernek számított a GPS nyomkövető rendszer bevezetése, amit minden versenyzőnek kötelező volt elhelyezni a hajójában és az online közvetítést több mint 700 felhasználó követte.

Végeredmény

Támogatóink: