Olimpikonjaink Rióban: Vadnai Benjamin

A magyar vitorlás sport történetének első korosztályos világbajnoka.

Nagyon fiatal, csak jóval az Olimpia után december 30-án tölti be 21. évét. Vadnai Benji végigjárta a a legjobbak közé vezető hagyományos út minden lépcsőfokát. Hatévesen kezdett vitorlázni, hétévesen versenyezni, természetesen Optimistben. Feltűnt tehetségével, számos verseny megnyerésével, majd 2009-ben Európa-bajnoki 2. helyével.

2010-ben legelső laseres évében azonnal a Laser 4.7 élmezőnyébe került, amit egy U16 Európa-bajnoki címmel és az Európa Kupa sorozat megnyerésével bizonyított. 2011-ben pedig a magyar vitorlás sport első korosztályos világbajnoki címét szerezte Buenos Airesben!

2013-ban már az egyel nagyobb vitorlával szerelt Laser a Radial U18-as világbajnoka lett, majd 2014-ben megérkezett az olimpiai Laser Standardbe. 2015-ben az U21 világbajnokságon bronzérmet, az Európa-bajnokságon ezüstöt szerzett.

Fejlődésében, előre jutásában minden másnál meghatározóbb a családi háttér. Édesapja Vadnai Péter válogatott finnes volt a nyolcvanas-kilencvenes években, majd nagyhajós osztályokban, például Assoban ért el magyar bajnoki címet. Vadnaiéknál a szülők nem egyszerűen támogatják a gyerekeik felkészülését. Péter tulajdonképpen egyszemélyben a gyerekei menedzsere és állandó edzője. Fontos a többesszám, mert Benji öccse Jonatán ugyanolyan tehetséges és gyorsan fejlődő vitorlázó. Nagy hasznukra van, hogy együtt készülhetnek, és mivel a tudásuk közel egyforma, hatékonyan hajthatják is egymást előre. Jelenleg minketten a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) versenyzői

Laser Standard osztályban többen is vetélkedtek a magyar színek olimpiai képviseletéért. 2014-ben Tomai Balázs és Benjamin közel azonos szinten álltak a nemzetközi eredményeiket tekintve, és látszott, hogy rövidesen megérkezik közéjük Vadnai Jonatán is. Ám mindhárman még csak a nemzetközi középmezőnyt támadták, vagyis egyikük sem tartozott az olimpiai élmezőnybe. Az MVSz elnöksége ezért már 2014-ben világosan lefektette a válogatózás elveit és rendszerét.

Ebben alkalmazták azt a más országokban megszokott és bevált elvet, hogy a kvalifikációs szintet elérő versenyző a nemzete számára szerzi meg az olimiai indulási jogot, és a közel azonos tudású versenyzők között majd egy válogató sorozat dönt az olimpikon személyéről a Játékok évében. Erre annál is inkább szükség volt, mert kezdetben úgy nézett ki, hogy az ISAF a az első kvalifikációs világbajnokságra Santanderbe a magyar vitorlás sportnak csak egy főre adott indulási jogot. Ez a probléma később elhárult, és mindhárom laseresünk részt vehetett a 2014-es vébén, de ott egyikük sem futott szintet.

A kvalifikációt egy évvel később Tomai Balázs érte el a 2015-ös világbajnokságon elért 50. helyével, és erre alapozva 2016-ban hárman kezdtek válogatózásba az indulásért. A négy nagy nemzetközi versenyből álló, május elején befejezett válogató sorozatot egyértelmű fölénnyel Vadnai Benjamin nyerte meg öccse Jonatán, és a harmadikként végző Tomai előtt.

Laser Standard osztályban lesz a legnépesebb mezőny az olimpián, 46 indulóval. Vadnai Benjamin nem tartozik még a nemzetközi élmezőnybe, a 2020-as Olimpiára érhet be igazán. Rióban a középmezőnybe várható. De rajta sincs nyomás, eredménykényszer, és már sokszor bizonyította, hogy kitűnő versenyző alkat. Így hát…

Támogatóink: