Németh Domonkos 5. a finn dinghy U19 vébén

Finn és szlovén győzelem született a finn junior világbajnokságon.

Az olaszországi Anzioban többnyire könnyű szélben rendezték a finn dinghy junior világbajnokságot, a Jorg Bruder Silver Cupot. A szombaton zárult vébén a magyar finneseket Németh Domonkos, a THE-YKA versenyzője képviselte, aki nem csak az U23 korosztályban, de az U19-ben is indult. Az utóbbiban, tehát a legfiatalabbak között végül az ötödik helyet tudta megszerezni úgy, hogy az első nap három futama után még a korosztály vezető pozíciójában tartózkodott.

A versenyen összesen 11 futamot rendeztek, közülük csak az első napon, azaz az első három futamban – amelyekben a kezdeti 10-12 csomós szélerő 15-18 csomóig is felment - tudott Oscar lobogó alatt vitorlázni a mezőny, azaz csak ezekben a futamokban lehetett pumpálni. A második naptól kezdve folyamatosan csökkent a szél ereje, egyszer-egyszer pedig kifejezetten trükkös körülmények között vitorlázott a mezőny.

Németh az első napi vezető pozíció után a második napot a korosztály 3. helyén zárta, egy nappal később a negyediken, majd az 5. helyre csúszott, de az utolsó napon rendezett egyetlen futamban ezt a helyezést meg tudta a tartani. A teljes mezőnyben a 23. helyen zárt, legjobb futameredménye 12., legrosszabb pedig 28. volt.

Az U23 világbajnokság dobogóján a felnőtt mezőnyben is rendszeresen elől vitorlázó versenyzők foglalták el. Első lett a finn Oskari Muhonen, őt a spanyol Joan Cardona, majd a svájci Nils Theuninck követte. Az U19 mezőnyben a szlovén Liam Orel lett az első (a teljes mezőnyben 8.), majd két olasz, Paolo Freddi (17.9 és Roberto Rinaldi (18.) következett, Németh Domonkos előtt közvetlenül a brit Callum Dixon végzett (22.)

A részletes eredményeket itt lehet megnézni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Foto: Robert Deaves