“Nem csak hazahozzák, ki is viszik a tudást”

Franciaországban értek el jó eredményt a magyar 29er-versenyzők.

Gyarapodik a 29er-mezőny a Balatonon: az akrobatikus és igen látványos osztály versenyein várhatóan több mint 20 hajó indul majd. A 29errel versenyző magyar fiatalok azonban igyekeznek hazahozni a tudást külföldről, ezért nemzetközi versenyeken is elindulnak.

“Mára azonban kiderült, hogy nem csak hazahozzák, hanem ki is viszik a tudást, azaz remekül helytállnak a nemzetközi mezőnyben” - derül ki a 29er-csapat Hunsail.hu-nak küldött franciaországi versenyről szóló  beszámolójából. A 29er-es Eurocup-sorozat legutóbbi versenyének a francia partoknál lévő Cavalaire-Sur-Mer adott helyet, ahol Spartacus Vitorlás Egylet (SVE) 29er-es egységei Goszleth Marcell edző vezetésével indultak.

Szél és helyezések

"A versenyre erős szelet vártunk, de ahogy az gyakran megesik, az időjárás részben rácáfolt az időjósokra. Az első két nap ugyanis gyenge-közepes - 6-16 csomós - szelekben rendeztek 5 futamot. Ezek alapján a négyből három hajónk került a mezőny első felét jelentő arany csoportba. Kocsis Bálint és Pavlik András nyújtotta a legjobb teljesítményt, ők az összetett 13. pozícióból várták a folytatást. Sajnos Lászlófy Ábel és Petrányi Botond több fegyelmezetlen hibát is elkövetett, két futamban is büntetőpontokkal sújtották őket, így éppen kiestek az ezüst csoportba. A verseny harmadik napján úgy fújt a Mistral szél, hogy a rendezők biztonsági okokra hivatkozással kétszeri halasztást követően törölték az aznapra kiírt versenyt. A befejező napra maradtak a döntők, ahol két hajónk is remekül szerepelt. Lászlófy Levente és Arányi Barna két remek futammal és egy korai rajttal a 28. helyig kapaszkodott fel, míg Jeney Máté és De Jonghe Arthur három jó eredménnyel - köztük egy futamgyőzelemmel - a 8. helyre küzdötte föl magát. Sajnos Kocsisék nem vitorláztak ilyen jól, így visszacsúsztak az összetett 24. helyre” - mondta Goszleth  Marcell.

Hozzátette azt is, hogy Lászlófy Ábel és Petrányi Botond az ezüst csoportban bizonyította, hogy jól koncentrálva bárkivel felveszik a versenyt. Három futamban is magabiztosan vitorláztak és a második helyen végeztek az ezüst csoportban.

Mi lesz a folytatás?

A spartacusos 29er-csapat tehát újabb jó eredményekkel zárult versennyel a háta mögött tér haza a Balatonra. Pár edzés után májusban utaznak ismét egy Eurocup-versenyre, addig pedig várják az immár népes 29er-flotta új tagjaival való találkozást. A 2018-as EuroCup-sorozat egyébként tíz versenyből áll, amelyből a legjobb öt eredményét számítják be a végső sorrendbe. A következő verseny a hollandiai Workumban lesz májusban.

Természetesen az a legjobb, ha a versenyzők mind a tíz versenyen elindulnak, de ezt csak kevesen engedhetik meg maguknak mind az anyagiak, mind az időráfordítás miatt. 

A franciaországi Eurocup-verseny részletes eredménylistája itt található.

Kép: Spartacus Vitorlás Egylet 29er-csapat, Lászlófy Csaba




Csatolt képek:

Támogatóink: