Nagyhajós Bajnokság II. 2015

Ma négy osztály kezdi meg magyar bajnoki futamait a Nagyhajós Bajnokság második heti futamain

Ezen a héten összesen tíz hajóosztály versenyez majd. Közülük négyen futnak a mai naptól magyar bajnokságot, és a hétvégén csatlakozik káétnapos ranglistaversenyre hat további osztály.

Bajnoksága lesz a 70-es Cirkálóknak, az Európa 30-asoknak, a 30-as Cirkálóknak és a Folkeboatnak. Mindegyik osztályban elegendő számú egység nevezett ahhoz, hogy ha sikerül teljesíteni legalább négy-négy futamot, akkor magyar bajnokot hirdethessenek. Összesen 32 hajóban 127 vitorlázó hajt a bajnoki címekre.

Szombattól újra négy pályán vitorláznak a mezőnyök, mert csatlakoznak a Bavaria 32-esek, a Dragonok, a Nautic osztály, az X35-ösök, a 33-asok, és az eredeti kiírás megjelenése után kérte a 22-es Cirkáló osztály, hogy nekik is lehessen versenyük, így ők is indulnak 6 egységgel.

A verseny főrendezője ezúttal Sipos Máté. Az egész verseny mellett ő vezényli az A-pályát, ahol ma a klasszikus osztályok (30-as Cirkáló, Európa 30 és Folkboat) kezdik bajnokságukat.
A C-pályán vitorláznak a 70-es Cirkálók. Itt Süle Péter a pálya főnöke. A hétvégén nyitó további pályákon pedig Sipos Péter és Hegedűs Léna vezeti a rendezőséget.

A versenybíróság elnöke Tusnai Gabi.

9 órakor kezdődött a megnyitó ünnepség. Rajt 11-kor.

Helyzetjelentés a Nagyhajós OB-ról

A Nagyhajós bajnokság második fordulójában sok minden összeesküdött a vitorlázók, a résztvevők és a rendezők ellen. Veszélyben van több osztály bajnoksága, és nem csak az időjárás miatt.

Szeptember 5., szombat - A csütörtökön kezdődött négynapos magyar bajnokság második fordulójára négy hajóosztály érkezett, hogy megküzdjenek a bajnoki címekért és helyezésekért. A 70-es Cirkálók, 30-as Cirkálók, Európa 30-asok és Folkeboatok az érvényes bajnoksághoz szükséges elegendő létszámban beneveztek a versenyre. Ennek ellenére lehetséges, hogy némelyiküknél még akkor sem lesz érvényes a bajnopkság, ha sikerül legalább a minimálisan szükséges négy futamot megrendezni.

A legnagyobb akadályt eddig az időjárás állította a résztvevők elé. Ugyan a kánikula véget ért, és az idő folyamatosan változik, ám ez a Füredről kivitorlázóknak, a bajnoksági pályákra még nem hozott a versenyzésre jól használható szelet. Így csütörtökön egyetlen futam sem volt, és pénteken is csak a C-pályán sikerült a Hetvenes Cirkálóknak egyetlen, gyengeszeles versenyt rendezni.

Szombattól csatlakoztak a hétvégi ranglistaversenyre érkező Bavaria 32, Dragon, X-35, Nautic és 22-es Cirkáló osztályok egységei.

A versenykiírás szerint a D-pályán versenyeztek volna az X35-ösök, a Nautic 370-esekkel és a 33-asokkal egy területen. Az utóbbi két osztály nem jött el a versenyre, az X35-ösök pedig csak négyen vannak. Így őket a Hetvenes Cirkálók mellé a C-pályára vezényelte a rendezőség, a D-pálya versenyrendezői pedig csatlakoztak a másik három pálya személyzetéhez, hogy minél rugalmasabban tudjanak futamokat rendezni. Erre szükség is lesz, hiszen a hétvégén legalább nég-négy futamot kell vitorlázni a hajóosztályok 2015. évi magyar bajnikságainak érvényességéhez.

Jelenleg azonban úgy fest, hogy a 30-as Cirkálóknál még az sem lesz elég, ha az időjárás megkegyelmez. Ők hatan neveztek be, ami esetükben az érvényes magyar bajnokság megvalósításának minimális alapfeltétele. Ám közülük egy csapat csak szívességből vállalta, hogy csütörtökön és pénteken a Trinidaddal versenyez, mert ők elsősorban a hétvégi ranglistaversenyre készültek az újraéledő 22-es Cirkáló osztályban. Így ma már az általuk vitorlázott 30-as Cirkáló üresen maradt. Ha pedig nem lesz legalább egy olyan futam, amelyen hat hajó rajtolna, akkor a többiek versenye sem lesz magyar bajnokság.

Ugyanez a veszély fennáll a 70-es Cirkálók esetében is, akiknél az első, és legalább megvalósult futamon csak öten vitorláztak, a benevezett Bankkonzult nem volt ott a vízen.

Természetesen mindkét osztályban van még esély az érvényes bajnokságra, ha legalább egy futamon meglesznek hatan.

Szombat reggel minden pályára kivitorláztak a hajók. Gyenge keleti szél fújt...

Szombaton, a Nagyhajós bajnokság második fordulójának harmadik napján mindhárom pályán sikerült két-két futamot teljesíteni a mezőnyöknek, így ha az utolsó versenynapon akad némi szél a Balaton keleti medencéjében, akkor sikerrel zárulhat a bajnokság.

A Hetvenes Cirkálók eddig három, a 30-as Cirkálók, Európa 30-asok és a Folkeboatok két-két futamon vannak túl. A bajnokság érvényességéhez minimum négy érvényes futamra van szükség. Ha sikerül ötöt teljesíteni, akkor a végeredmények kiszámításánál már kieső is számolható.

A VÉGEREDMÉNYEKKEL kiegészített mai hírek

Szeptember 6. vasárnap, 12 óra 30 perc -  A meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően megérkezett a várva várt jó szél.

Pörögnek a futamok mindhárom pályán. Nagyjából délig minden pályán teljesítettek két-két futamot, és készülődnek vagy már el is rajtoltak a mai harmadikra. A versenykiírás értelmében akár négy futam is rendezhető egy versenynapon, és mivel a szél végre tökéletes, könnyen lehet, hogy így is lesz!

Mindenestre biztos, hogy minden bajnokságot futó osztálynak ezzel már érvényes a versenye, míg a ranglistaversenyre érkezettek most éppen egy remek, emlékezetes vitorlásvasárnap pillanatait élvezhetik. 

17 óra 10 perc

Még tárgyal a versenybíróság, 2 óvást még el kell dönteni, ezért nincs még végeredmény.

A díjkiosztóra a terv szerint 18 órakor kerül sor. 

A pálya eredmények

B pálya eredmények

C pálya eredmények

Támogatóink: