Nekivág a vébének az optimistes magyar csapat

Az optimistesek szerdán kezdődő vébéjén 5 magyar sportoló indul. A vébé előtt a legfontosabb az volt, hogy az optimistes vitorlázók csapatként, egymást erősítve készüljenek a versenyre. 

Szerdán rajtol Cipruson a 2018-as Optimist Világbajnokság, amelyen összesen 57 ország 263 versenyzője, köztük 4 klub 5 magyar sportolója - Bányai Attila (BYC), Benyó Máté (THE), Nagy Bendegúz (BYC), Szabó Roni Oszkár (Egis SE), Vladiszavlyev Alexandar (SVE) - vesz részt. 

Szalontai Bence, a magyar csapat vezetője és Brencsán Dávid edző a hunsail.hu-nak azt mondta: "A vébére való felkészülés során 6 országban, összesen 7 válogató után kerültek be a fiúk a válogatottba, ahol már közös programban is készültek. A legfontosabb feladatnak tekintettük, hogy egy olyan csapattal menjünk a vébére, amelynek tagjai csapatban, egymást segítve, erősítve működnek együtt. A versenyzők, 4 egyesületből érkeztek, így meghatározó szempont volt a felkészülési program kialakításakor a klubos kötelezettségek figyelembevétele. Összesen három ciprusi és egy hazai, balatoni edzőtáborral készült együtt a csapat."

Szalontai Bence beszámolt arról is, hogy "első ízben május végén utaztunk Ciprusra egy nemzetközi clinicre, amit jó barátunk, Atzemian Vagelis, a görög válogatott edzője tartott". Később további két helyszíni edzés következett, ahol a versenyterület feltérképezése és a körülményekhez legjobban passzoló technika fejlesztése volt fókuszban. Kiváló időjárási körülményekben tudtunk készülni. 15-20 csomós alapszélre mindig számíthattunk, de volt többször lehetőség 25 csomóban, vagy néha ezt meghaladó széltartományban is edzeni. A balatoni tábor alkalmával, Böröcz Bence segítette a munkát, részletes, szabályismereti képzéssel, valamint a vízen a csapatversenyzésre való felkészülésre fordítottunk nagy hangsúlyt" - tette hozzá.

A vébé előversenyén, a limasszoli Famagusta Nautical Clubban 24 ország, több mint 130 vitorlázója, köztük Thaiföld, Izrael, Görögország, Németország és Dánia versenyzői készültek a vébére. A tervezett 12 futamot sikerült megrendezni , a szél jellemzően 10 és 20 csomó között fújt. "A csapatból Nagy Bendegúz vitorlázta végig az összes futamot, szépen versenyezve, jó taktikai érzékkel a kiváló 8. helyet szerezte meg a végeredményben. A többiek, Attila, Alex, Máté és Roni a stratégiát, rajtokat és a sebességet tesztelték, ők még a beállításokra koncentráltak főleg. Sok futamot teljesítettek, de az utolsó napon már a pihenésé volt a főszerep" - mondta Szalontai Bence. Hozzátette azt is: várhatóan szerdán kezdődik élesben a vébé, délelőtt lesz az első futam, várhatóan 10 csomó feletti "seabreeze" várja majd a magyar csapat tagjait és versenytársaikat.

Fotók: Szalontai Bence, Brencsán Dávid


Csatolt képek:

Támogatóink: