Nacra 15 osztály éve

Sorozatban mutatjuk be az egyes hajóosztályok 2023-as teljesítményét.

2023 jelentős fordulópont volt a Nacra 15 osztály életében, hiszen első ízben vitorláztunk aktív hajóosztályként a Magyar Vitorlás Szövetség égiszén. Ennek köszönhetően, idén már voltak ranglista versenyeink és Országos Bajnokságunk is.

Ebben az évben is tovább bővült a magyar flotta, így már 15-16 egység versenyzett folyamatosan. A mezőny összetétele két pólusú: a Katamarán Suli (+ BYC)  és a PÖFF SE vitorlázói versengtek egész évben egymással. Terveink szerint 2024-ben már keszthelyi egységek is megkezdik pályafutásukat Nacra 15 osztályban, és reméljük a jövőben még többen, több egyesületből választják a többtestű száguldást.

Hazai versenyek tekintetében is előrelépés történt, hiszen az eddig leginkább a saját, úgymond „katamarános berkeken belül” megrendezett versenyeken kívül, részt vehettünk a Balatonfüredi Yacht Club és a Spartacus rendezésében lebonyolított High Performance Grand Prix-n és a Spari Kupán.

A versenyrendezésben rutinos Katamarán Sport Egyesület gondoskodott egyéb versenyeinkről, köszönjük nekik!

A legnagyobb esemény a hazai szezonban kétségkívül a Balatonalmádiban rendezett Magyar Bajnokság -egyben a nemzetközi Nacra 15 Super Series versenysorozat egyik állomása is -volt. A komoly előkészületeknek hála a versenyzők nagyon színvonalas szervezésben részesültek, amelynek hírét vitte 2 lengyel egység is, akik részt vettek a versenyen.  A Super Series sorozat állomásai közé így felkerült Magyarország is, amely fontos mérföldkő a 2025-ös EB rendezésében, amelyért a PÖFF SE dolgozott meg keményen nemzetközi vonalon. A két Nacra15-ös egyesület közösen dolgozik az osztály fejlődéséért!

A magyar bajnokság végül a Spari Kupán zárult – más hajóosztályokhoz hasonlóan két fordulóval sikerült elég futamot biztosítani.

Az első magyar bajnoki címet a 10 éves Litkey Trisztán és 13 éves mannschaftja, Gazdag-Hornok Janka (PÖFF SE) hódították el, akik a két forduló ellenére, kiegyensúlyozottan hiba nélkül vitorláztak. Második helyen végzett Dávoti Gréta-Puskás Léna (BYC-Katamarán Suli), a bronzérmet pedig Bartos Betti és Egervári Marcell (BYC-Katamarán Suli) nyerték el.

A hazai szezon összesítéseként az éves ranglistát Litkey Sámson - Balogh Levente (PÖFF SE) nyerte kimagasló fölénnyel. Második lett Dardenne Naia-Moore Liam (PÖFF SE), harmadik pedig Dávoti Gréta-Puskás Léna (BYC-Katamarán Suli).

A nemzetközi mezőnyben a hazai versenyszezon előtt már megkezdte a munkát a PÖFF SE. Téli bázisuk általában az olaszországi Anzio, ahol az év első versenyén, az Astura Winter Cup-on is részt vettek. Ezután már az EB-re koncentrálva kemény edzőpartnereket és az EB helyszínhez hasonló körülményeket kerestek. A La Rochelle-i vitorlás héten több, mint 40 Nacra15 állt rajthoz, kiváló előverseny volt.

A júliusi Európa Bajnokságon 5 magyar egység indult, mind a PÖFF SE-ből.

Tizenöt ország 74 egysége között a legjobb eredményt a Litkey Sámson-Balogh Levente kettős érte el: 12.helyen végeztek.

U16-ban 5.lett Litkey Trisztán és Gazdag-Hornok Janka

 

A hazai szezon végeztével nemzetközi kalandoknak vágtak neki Virág Flóra és Nagy R.Attila szervezésében a Katamarán Suli és BYC versenyzők, és vettek részt a Svájci bajnokságon 4 egységgel.

A legeredményesebb magyar egység: Puskás Léna és Dávoti Gréta (Katamarán Suli/BYC) lettek, 21 induló közül a 8.helyen végeztek.

Az első nemzetközi verseny, ahol mindkét egyesület rajthoz állt, a Super Series sorozat utolsó állomása volt Barcelonaban.