MVSz sajtótájékoztató volt Pécsett a Hotel Therapiában

Fa Nándor Barcelonából telefonon beszélt a sajtótájékoztatón.

Az Orfűi Vitorlás Egyesület nemrégiben jelentős támogatást nyert el, amelyet a helyi vitorlás sport fejlesztésére fordítanak. Ebből az alkalomból tartotta az MVSz évadzáró sajtótájékoztatóját a megyeszékhelyen dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke. A vitorlás sportunkban is fontos kis magyar tavak szerepének jelentőségét kiemelő sajtótájékoztatón sok szó esett a magyar vitorlás sport kiemelkedően sikeres évéről, a 2014-ben megkezdett szerkezeti változtatásokról és fejlesztési irányokról, illetve arról, hogy Fa Nándor újra a Föld körülvitorlázására készül.

A sajtótájékoztatón részt vettek az Atalanti-óceánról edzőtáborból és versenyről hazaérkezett Vadnai testvérek Benjamin és Jonatán, akik 2014-ben is nagyszerű sikereket értek el, illetve a pécsi születésű és ma is itt élő Székely Antal, aki az Orfűi-tavon kezdett vitorlázni és innen indulva lett sokszoros magyar bajnok és szöuli olimpikon. A sajtótájékoztató idején az ő versenyhajója állt felszerelve a Hotel Therapia bejáratánál.

Dr. Kollár Lajos bevezető szavai után telefonon köszöntötte a Spirit of Hungary fedélzetén Barcelonába érkezett Fa Nándort, aki versenyzőtársával az Új-Zélandi Conrad Colmannel december 31-én rajtol a Barcelona World Race kétszemélyes csapatokkal versenyző kikötés nélküli földkerülő regattán. December elején indultak Barcelona felé és kemény időjárásban hajóztak. Fa Nándor szavait kihangosítva hallhatták a résztvevők.

„Nehéz utunk volt a Földközi-tengeren, mert javarészt szembeszélben vitorláztunk és az időjárási előrejelzéseknek megfelelően erős, viharos szelekre számíthattunk. Különösen az érkezésünk előtti napokban, amikor olykor 50-60 csomós (92-110 km/óra) szelekre számíthattunk. Ez be is jött, és nagyon kellemetlen hullámzással párosult. Paradox módon én ennek örültem, hiszen az út egyben a hajó tesztje is volt. Nagyon elégedett voltam, mert az átépített hajó nagyon másképp viselkedett a hullámokon, mint korábban, nagyszerű érzés volt vele vitorlázni. Most már olyannak éreztem a terhelésre adott reakcióit, mint amilyennek mindig is szerettem volna érezni.

A tervezettnél négy nappal rövidebb idő alatt értünk Barcelonába, aminek nagyon örültünk, mert bőven van még tennivalónk a rajtig. Remek körülmények fogadtak minket és remek emberek. A kikötő hivatalosan tegnap nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. Rengeteg gyerek jött el megnézni a földkerülésre készülő versenyhajókat. Most sorra következnek a felmérések, a biztonsági vizsgálatok. Nekünk még az IMOCA 60 osztályfelmérést is el kell végeznünk. Volt már kormányosértekezlet is. Az első még inkább általános tájékoztató volt, de a következő napokban elmerülhetünk a szakmai részletekben.

Köszönöm a figyelmet, és üdvözlünk mindenkit otthon!”

A kihangosított telefon lehetővé tette, hogy Kollár Lajos kérésére és vezénylésével a jelenlévők egyszerre üdvözölhessék és bíztathassák Nándit.

Ezután Holczhauser András az MVSz főtitkára számolt be a 2014-es év sikereiről és a 2015-ös folytatásról.

2013 a magyar vitorlás sport eddigi legsikeresebb éve volt. Senki sem gondolta volna, hogy ez 2014-ben megismételhető lesz, de a magyar vitorlázók ismét kitettek magukért. Vadnai Benjamin január 3-án Omanban a magyar sport idei első világbajnoki aranyát nyerte, és ezt később még négy világbajnoki cím követte Érdi Mária, Vadnai Jonatán és a Majthényi-Domokos kettős által. Majthényi Szabolcs és Domokos András idén pályafutásuk tizedik világbajnoki elsőségét ünnepelhették!

Berecz Zsombor a magyar sportolók közül másodikként szerezte meg az indulási jogot a Riói Olimpiára. Nagy öröm, hogy eredményei alapján megbízhatóan a világ élvonalába tartozik, amire harminc éve nem volt példa olimpiai versenyszámban. A magyar versenyzők még 7 világ- vagy Európa-bajnoki érmet szereztek különböző hajóosztályokban, elsősorban utánpótlás korosztályos világversenyeken. Vadnai Jonatán pedig a kedvezőtlen körülmények ellenére is bronzérmet szerzett az Ifjúsági Olimpián.

Élsportolóink sikeréhez nagyban hozzájárult az is, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség öt versenyzővel sportolói szerződést kötve ebben az évben felkészülési és versenyprogramjaik 50-30 százalékát állta, összesen 25 millió forintnyi támogatás kifizetésével.

Holczhauser András szót ejtett az MVSz pénzügyi helyzetéről is. A 2014-es évet még jelentős hiánnyal kezdte a szervezet, amit mára sikerült lenullázni, sőt, némi pozitívummal kezdheti az újévet. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy eközben növekedhetett az említett, korábban példátlan mértékűre a sportolók támogatása. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy ezt a hiányt a belső költségek jelentős, sokak számára fájdalmas lefaragásával, belső átszervezésekkel és hatékonyabb gazdálkodással sikerült elérni. A régi támogatók mellett sok új szponzort sikerült találni a vitorlás sportunk megerősítéséhez, és sokat javult a versenyrendezés gazdaságossága is. Jó együttműködésünknek és az kiváló versenyeredményeknek köszönhetően a Magyar Olimpiai Bizottság is támogatta anyagilag a vitorlás sportot, és ennek is várható további erősödése. Bízhatunk abban, hogy 2015-ben még jobban tudja támogatni az MVSz az élsportot.

A verseny- és a támogatási rendszerben idén bevezetett változások már éreztetik hatásukat, mind az élsportban, mind az utánpótlás-nevelésben! A hosszútávú fejlődést alapozzák meg a nagyhajós és kishajós osztálypolitikában elhatározott és megkezdett  változtatások, fejlesztések. Az edzőképzésben és az oktatásban felállított keretek és elindított programoktól a szakmai színvonal emelkedése várható, ami megalapozhatja, hogy a jövőben is olyan sikereknek örülhessünk, mint az elmúlt két szezonban. 2015 őszén Balatonfüreden egy osztályban megkezdődik a vitorlás sport oktatása az iskolában. 

Támogatóink: