MVSz edzőtovábbképzés Balatonfűzfőn

Immár hagyományszerűen, igen színvonalas szakmai programmal készült a Magyar Vitorlás Szövetség az idei edzőtovábbképzésre is, ahova a hazai aktív edzők kaptak meghívást.

A helyszínt ezúttal a BS-Fűzfő Vitorlás Klub, a Laguna Yacht Club területén működő vitorlás egyesület biztosította, melynek elsődleges célja a vitorlás sport számára az utánpótlásnevelés, de fontos a színes és élvezetes klubélet biztosítása is.

A programot Holczhauser András főtitkár nyitotta meg és beszámolt az elmúlt időszak eredményeiről és a jövő terveiről, törekvéseiről elsősorban az oktatás és az edzőképzés terén.

Brencsán Ábel sportmenedzser az elmúlt négy év szakmai programjairól számolt be, majd a Nemzeti Vitorlás Képzési Programból mutatott be részleteket a hallgatóságnak, valamint az MVSz edzőminősítési rendszerét ismertette, ami kapcsolódik a nemzetközi rendszerekhez és a hazai képzési jegyzékhez.

Ezután Dubecz József a Testnevelési Egyetem ikonja, igen rendhagyó és színvonalas edzéselmélet előadást tartott, alapvetően az ifjúsági versenyzők korai kiégéssel kapcsolatos kérdéseiről. Előadásában kitért arra, hogy a sportági lemorzsolódásnak számtalan oka van, de az csak a legritkább esetben a kiégés.

A következő előadó Dr. Vaska Ottilia, a MOB jogi főmunkatársa, az antidoppinggal kapcsolatos aktuális ismeretekkel gazdagította a résztvevőket és külön kitért az elmúlt években történt változásokra is.

Ebédszünet után Mizsér Attila, olimpiai bajnok és Brencsán Dávid vitorlás edző egymásra épülő előadásai következtek. Attila prezentációjának címe: Edzők vezető szerepben. Előadásában kitért arra, milyen sokoldalú kihívásoknak kell manapság megfelelni egy edzőnek. Több alkalommal hozta párhuzamba az edzői feladatköröket az üzleti életben is használt technikákkal, valamint részletezte a célállítás fontosságát. Dávid a vitorlázásban előforduló, gyakorlatias példákkal támasztotta alá a menedzser szemléletű edzők feladatkörét, valamint kitért arra, hogyan lehet aktivizálni egy szülői közösséget.  

A WS versenyszabály változásairól Tusnai Tamásné, az MVSz versenybíró bizottságának elnöke tartotta meg előadását, amiben kitért több esettanulmányra, a hazai versenyrendezés aktuálisk kérdéseire, az edzők felelősségére, de szóba került a szülők szerepe is.

Az előadássorozatot „High Performance vitorlázás” címmel Cserép Csaba látványos prezentációjával zárta, amiben a kezdetektől napjainkig ismertette a versenyhajók fejlődését. Bemutatta hol tart most a nagyteljesítményű vitorlázás, végül hangot adott azon véleményének, hogy milyen fontos, hogy az ifjúsági sportolók is megismerkedjenek ezzel a stílusú vitorlázással.


Csatolt képek:

Támogatóink: