MVSz 2013-2017 – 5. rész - Utánpótlás

Az utánpótlás-nevelés gondozása természetesen a Magyar Vitorlás Szövetség legfontosabb feladatai közé tartozik. Az MVSz 2013-2017 közötti tevékenységét bemutató cikkekben már sok vonatkozó részről szó volt, hiszen az oktatás és edzőképzés, a nemzetközi kapcsolatok építése, a szolgáltatások bővítése és az MVSz infrastruktúra, vagy a versenyrendezés és bíráskodás színvonalának emelése mind pozitívan befolyásolja az utánpótlás-nevelés helyzetét is. Természetesen ugyanúgy vonatozik ez az élsportolók körülményeinek javítására, vagy a rossz költségvetési, gazdasági helyzetből való kilábalásra és a vitorlázás bázisának szélesítésére. Mint minden területnek, az utánpótlás-nevelésnek is általános, összetett fejlődésre van szüksége.

De természetesen a Szövetségnek vannak kifejezetten a fiatalok nevelésének segítését célzó programjai is. Azt, hogy ezek hatékonyak, mi sem bizonyítja jobban, mint az utánpótlás korú versenyzők számának növekedése, amely az elmúlt három évben összességében 30%! Számuk reálisan még 25 százalékkal növelhető a következő ciklusban.

A jó munka egyik alapja az egyesületeknek nyújtott műhelymunka támogatás, amely nem csak negyedével növekedett az elmúlt időszakban, de talán még fontosabb, hogy kifizetések nem késnek, illetve a támogatási összegek felhasználása is jól dokumentált és követhető.

2016-ban új hajóosztály politikát vezetett be az MVSz, amelynek felülvizsgálata minden olimpiai ciklus kezdetén szükséges a World Sailing aktuális döntéseinek figyelembevételvel. Mindehhez a központi támogatások, pályázatok révén 2017-ben már hajóbeszerzések is társulnak.

Az MVSz az osztályszövetségek bevonásával mind több hajóosztályspecifikus hazai és nemzetközi edzőtábor megrendezését támogatja. Ezeket az eseményeket elsősorban a versenyzők szülei és egyesületei finanszírozzák, de nagy segítséget jelent az MVSz egyre növekvő kiegészítő támogatása.

Fontos cél az utánpótlás válogatott keret felállítása (6-9 egység a pénzügyi lehetőségektől függően) a szigorú szakmai elvárásoknak megfelelő és a programot vállaló versenyzők számára.

Az MVSz az ifjúsági és olimpiai osztályok bajnokságainak és ranglista versenyeinek szervezéséhez továbbra is szakmai iránymutatást, felügyeletet és anyagi támogatást nyújt. Az elmúlt ciklusban versenybírókat, rendezőket és eszközöket és GPS nyomkövető rendszert biztosított ezekhez az eseményekhez. Emellett 2016-ban az MVSz gondoskodott a fő utánpótlás-versenyekről szóló videóbeszámolók elkészíttetésről és publikálásáról .

Az utánpótlás-nevelés lehetőségeit szélesítik az MVSz által támogatott felzárkóztató programok, a Vitorlás Suli program gondozása, illetve a sportág bázisát szélesítő Go Boating és egyéb szabadidős rendezvények szervezése és finanszírozása.

Utánpótlás, egyesületek támogatása

Az elmúlt három évben 30 %-al nőtt az utánpótlás korú versenyzők száma

Műhelymunka támogatás 25%-al nőtt, kifizetés nem késik, felhasználása dokumentált

Osztálypénzek felhasználási feltételeinek fejlesztése az eredményesség érdekében

Utánpótlás felzárkóztató programok támogatása

Hajóosztály politika megújítása

Hajóosztályok működésének fejlesztése folyamatban

Vitorlás táborok működési feltételeinek összeállítása

Vitorlás Suli program 

Négy szintű oktatási tematika elkészült

Logbook elkészült

Általános iskolai oktatáshoz a tanagyag elkészült

Go Boating programok szervezése

Egyéb szabadidős események támogatása, mint Nemzet Regatta, vagy RS flottabajnokság

Továbbképzések, oktatások nagyon népszerűek

További fejlesztése elengedhetetlen a tömegbázis növelése és a sportág nagyobb elfogadottsága érdekében

A sorozat megjelent cikkei:

1.     MVSz 2013-2017 és tovább  –  Kampány, ami nem az 

2.     MVSz 2013-2017 – 1.rész:  Örökség,  kezdeti lépések a kilábalás

3.     MVSz 2013-2017 – 2. rész:  Szolgáltatások, infrastruktúra fejlesztése 

4.   MVSz 2013-2017 – 3. rész:  Oktatás, edzőképzés

5.   MVSz 2013-2017 – 4. rész:  Versenyrendezés, bíráskodás

Támogatóink: