MVM Laser Flottabajnokság és ranglista verseny 2014

Az MVM Sportegyesület rendezésében megvalósuló MVM Laser Flottabajnokság első versenynapja szomorú felhős esős reggellel indult, és sajnos a délelőtt és koradélután sem kecsegtetett semmi jóval - szélcsend, felhős ég, parti halasztás. Délután három körül azonban a Versenyrendezőség reménykeltő 5 csomós átlagos szélerősséget mért, így Fluck Benedek versenyvezető úgy döntött, hogy kiviszi a mezőnyt és megpróbálkozik legalább egy futammal. 

Ahogy a mezőny kiért sajnos ismét gyengült a szélerő, de a Versenyrendezőség, és velük a 65 fős mezőny is türelmesen várakozott. A várakozás nem volt hiábavaló, hiszen fél öt körül délről megérkezett a várva várt szél, nem is kis erővel - ennek köszönhetően stabil irányú, 11-12 csomós átlagos erejű szélviszonyok mellett két gyönyörű futammal sikerült megkoronázni az első versenynapot.
   
A Laser Standard hat fős mezőnyében Tomai Balázs, az MVM SE sportolója, EB 14. helyezett, magabiztosan vitorlázva nyerte meg mindkét futamot.

A Laser Radial mezőny a Standardhoz hasonlóan mindkét futamban első próbálkozásra tisztán elrajtolt, az összetett első három hely Vadnai Jonatán, Érdi Mári és a szlovén Marko Radman között került leosztásra, amely küzdelemből a 2 futam összetett eredményei alapján Vadnai Jonatán került ki győztesen, második helyen jelenleg Marko Radman áll, abszolut harmadik és egyben a női kategória legjobbja a hazai vitorlássport egyik nagy reménysége, Érdi Mári. 

A Laser 4.7. első futama elsőre elrajtolt, az első futamot Hirschler Rebeka, a SÉP U18-as versenyzője nyerte meg. A legkisebb rig képviselőinek küzdelme a 2. futamban már eseménydúsabban indult, harmadik próbálkozásra sikerült rendben elrajtolniuk. Egy közeledő vihar miatt a Versenyrendezőség felelősen úgy döntött, hogy a 4.7-es mezőnyt a felső bójánál befuttatja, ami egy kiváló döntésnek bizonyult, hiszen a vihar ugyan elkerülte a versenypálya területét, a szél azonban a hajók befutását követően nem sokkal leállt. A második futamban az SVE versenyzője, Tenke Áron U16-os versenyző szelte át elsőként a rajtvonalat és ezzel az abszolut első helyet is megszerezte a két futam utáni összetett eredménylistán U18-as sporttársai Asperján Mihály és Galgóczy Tamás előtt. Az MVM SE versenyzői is szépen vitorláztak, Újvári Dénes az U16-os fiúk között 2 futam után a 3. helyen, Veisse Zoltán pedig az ötödik helyen áll. 

Két futam után a legjobb 4.7-es lányként az U18-as kategóriában versenyző Csányi Boglárka, a VVSI versenyzője végzett az első versenynapon. 

A megfáradt versenyzőket és edzőket a parton az MVM Sportegyesület közös és kiadós vacsorával várta a Koloska Kikötőben. 

A második versenynapon a rendezőség 9 órai rajtot tervez, bízzunk benne, hogy az időjárás a ma délutánihoz hasonló kegyben részesíti a regatta résztvevőit.

További információ, eredménylista és fotók találhatók még az MVM SE honlapján: http://www.mvmse.hu/VitorlasSzakosztaly

Az MVM Laser Flottabajnokság második versenynapján egy reggeli futamot sikerült megrendezni valamennyi Laser kategória részére. A Versenyrendezőség a napi első futam rajtját 9 órára írta ki, hogy a reggeli szélben tudjon futamot rendezni, hiszen az előrejelzések napközben nem kecsegtettek semmi jóval. 

A regatta harmadik futamát így a reggeli 5-6 csomós szélben sikerült eredményesen lebonyolítani. Laser Standard kategóriában ismét Tomai Balázs, az MVM SE versenyzője diadalmaskodott, így összetettben három futamgyőzelmével vezeti az eredménylistát. 

Laser Radialban a harmadik futam P rajttal indult,azonban általános visszahívás után Fluck Benedek fekete rajt mellett döntött, ebben többen kinn voltak, többek között a tegnap összetettben még második helyen levő szlovén Marko Radman is, így ez az eredmény átrendezte az összesített eredménylistát. Vadnai Jonatán a tegnapi nap után ismét futamgyőzelmet aratott, másodikként Hirschler Ludovika ért be, harmadik helyen a cseh Jean-Baptiste Janca szelte át a célvonalat. Érdi Mári 5. helyen ért be, azonban összetettben így is megelőzte a szlovén Marko Radmant és második helyről várhatja a holnapi futamokat.

Laser 4.7-ben szintén fekete rajtot alkalmazott a versenyrendezőség, amelyben hat hajó is kinn volt, így itt is nagy változások álltak be a futameredmények összesítése után. A futamot Galgóczy Tamás nyerte, azonban Tenke Áron továbbra is megelőzi őt az összesítésben. Asperjáni Mihály harmadik helyen várja a holnapi napot. 

A rendezőség a Laser Standard kategória 4. futamát is elindította, azonban a szél 3 csomó alá történő gyengülése következtében a futamot lefújni volt kénytelen. Ez után valamennyi hajóosztály a parton várta a további fejleményeket,azonban a szél nem erősödött meg, így Fluck Benedek versenyrendező úgy döntött, hogy a versenyzés a következő napon folytatódik. 

Csütörtökön, azaz az utolsó versenynapon, amelyen három futam rendezhető, újra 9 órai rajtot tervez a rendezőség, ha a szélviszonyok is alkalmasak lesznek erre. 

További jó versenyzést kívánunk minden résztvevőnek!

A rendezők és a versenyzők a parton várakoztak, de sajnos a várt északi szél nem érkezett meg. A versenykiírás szerint az utolsó lehetséges futamindítás időpontja az utolsó versenynapon 14.00 volt, így Sipos Péter versenyvezető délután egy órakor kénytelen volt három hangjellel jelezni, hogy sajnos további futamok megrendezésére a szélviszonyok nem adnak lehetőséget. 

Ennek megfelelően a flottabajnokság három futammal zárult, azaz érvényesnek értékelhető. A díjkiosztó ünnepségre 14.00 órakor került sor a Koloska Kikötőben, ahol Sipos Péter versenyrendező, valamint Böröcz Bence, a Versenybíróság elnöke köszönte meg a résztvevőknek a részvételt és sportszerű küzdelmet. 

A díjazottak Kutassy László által készített egyedi plaketteket és érmeket vehették át, e mellett a Dockyard és a Jóhajó közreműködésével értékes ajánldékokban részesületek. A legjobbak e mellett a Hajó Magazin "Akiket a szél a tenyerén hord" című színvonalas különszámát is átvehették. A díjak átadásában az MVM SE kiemelt szponzora, a TÜV Rheinland InterCert Kft. képviselői, Bakonyi Ákos és Harangozó Ferenc közreműködtek.

Az MVM Laser Flottabajnokságra 65 versenyző nevezett be, ebből 36 hajó a Laser 4.7, 23 hajó a Laser Radial és 6 versenyző a Laser Standard kategóriában. A hazai versenyzők mellett szlovén, ír, és cseh Laseresek is megtisztelték részvételükkel a flottabajnokságot. 

Az MVM Sportegyesület a Laser Flottabajnokságot idén harmadik alkalommal rendezte meg a balatonfüredi Koloska kikötőben,  a korábbi évekhez hasonlóan a minőségi versenyrendezésre és versenybíráskodásra, a jó hangulat biztosítására nagy hangsúlyt helyezett. A versenyvezető tisztét Fluck Benedek, majd az utolsó versenynapon Sipos Péter, a Versenybíróság elnöki tisztét Böröcz Bence látta el.
 
 
A flottabajnokság eredményhirdetésén a dobogóra az alábbi versenyzők állhattak fel: 


Laser Standard kategória:
 
Összetett: 
1. hely: Tomai Balázs (MVMM SE)
2. hely: Pandúr Péter (FVE) 
3. hely: Sulyok Miklós (ASRC)

U21 kategória
1. hely: Pandúr Péter (FVE)

Masters kategória:
1. hely: Sulyok Miklós (ARSC)

Laser Radial 

Absolut 
1. hely: Vadnai Jonatán (BYC)

Radial női összetett: 
1. hely: Érdi Mária (YCB)
2. hely: Hirschler Lodovika (SÉP)
3. hely: Erika Ruigrock (Írország)

Radial női U21 kategória:
1. hely: Rác Robertina (MVM SE)

Radial női U19 kategória
1. hely: Hirschler Lodovika (SÉP)

Radial női U17 kategória
1. hely: Érdi Mária (YBC)

Radial férfi összetett: 
1. hely: Vadnai Jonatán (BYC)
2. hely: Scharf Máté BYC)
3. hely: Marko Radman (Szlovénia)

Radial férfi U19 kategória
1. hely: Marko Radman (Szlovénia)

Radial férfi U17 kategória
1. hely: Vadnai Jonatán (BYC)

Laser 4.7. 

Absolut kategória: 
Tenke Áron (SVE)

Laser 4.7. női U18
1. hely: Pandúr Petra (FVE)
2. hely: Hirschler Rebeka (SÉP) 
3. hely: Csanády Boglárka (VVSI)

Laser 4.7. U 16 
1. hely: Kalmár Kata (THE-YKA)
2. hely: Morvai Dorka (THE-YKA)

Laser 4.7. férfi U18
1. hely: Galgóczy Tamás (BYC)
2. hely: Asperján Mihály (KYC)
3. hely: Csányi Ádám (DSCH)

Laser 4.7. férfi U16
1. hely: Tenke Áron (SVE)
2. hely: Argay Balázs (SVE)
3. hely: Újvári Dénes (ASE-MVM SE)

Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak, valamint minden versenyzőnek köszönjük a részvételt és a sportszerű küzdelmet!
 
További információ a flottabajnokságról az MVM SE honlapján:http://www.mvmse.hu/VitorlasSzakosztaly/CMS.aspx?PID=101&al=mvm_laser_flottabajnoksag_2014

Támogatóink: