IOM bajnokság: a kétszeres vb-második megvédte bajnoki címét

Nem született meglepetés az IOM modellvitorlás osztály bajnokságán, a múlt évhez hasonlóan idén is a kétszeres világbajnoki ezüstérmes ifj. Csóka László nyerte a bajnokságot.

Október utolsó előtti hétvégéjén változatos szélviszonyok közepette rendezték Orfűn az International One Meter (IOM) modellvitorlás osztály nyílt magyar bajnokságát. A 24 magyar - közöttük egy román vitorlaszámmal -, valamint három horvát egységből álló mezőnyt két részre osztotta a rendezőség, A- és B-csoportokban versenyeztek. Így minden futam valójában két részből állt, előbb a B-csoport mezőnye versenyzett a kétkörös up&down pályán, majd az innen feljutó első négy helyezettel kiegészülve az A-csoport futott a pályán, s így alakult ki egy-egy futam végeredménye. Az A-csoport utolsó négy helyezettje a B-csoportban kezdte a következő menetet, így szélsőséges esetben elméletileg lehetett olyan egység, amely 28 futamot teljesített a bajnokság két napja során.

A bajnokság első napján némi parton várakozást követően szállt vízre a mezőny, illetve a 27 fős mezőny egyik fele. Az északi-északkeleti szél a nap során csak néha erősödött 3-4 csomó fölé, ez a nap a gyenge szeles menőknek kedvezett - már, ha ez számított. A forgolódó szélben közepes szórással  teljesítettek az egységek, de a tavalyi bajnok ifj. Csóka László a zaklatottabb viszonyok között is meggyőzően teljesített.

Másnapra megerősödött a szél, a 8-10 csomóban néhány egység próbálkozott ugyan a legnagyobb, A-riggel, de hamarosan az eleve a B-riggel indulókhoz csatlakozva, a kisebb vitorlázatra cseréltek ők is. A frissebb időjárásban is pörögtek a futamok, összesen 14 teljes futammal zárult a bajnokság, ami 28 rajtot jelentett.

Ifjabb Csóka László öt futamot nyerve (négy második helyezés mellett) megvédte tavalyi bajnoki címét, az open verseny második helyén a horvát Vedran Vesanovics végzett,, míg a harmadik helyen Garay György zárt Forró Krisztián előtt, míg az ötödik helyen (három futamgyőzelemmel) a finn dinghy osztályban1988-ban Szöulban olimpikon Székely Antal (képünkön a HUN-50 rajtszámú hajójával), a hatodikon pedig Forrai Csaba végzett.

A részletes végeredményt a csatolt táblázatban lehet nézni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotók: Kálmándy Ferenc


Csatolt képek:


Csatolt fájlok: