Milyen idő lesz a Kékszalagon? És a Kékpántlikán?

Szerdán megélénkülhet az eleinte mérsékelt szél, csütörtökön pedig hektikus szélviszonyokra van kilátás.

Szerdán délelőtt lesz a fiatalok "Kékszalagja", a Kékpántlika, amelyre várhatóan gyenge vagy mérsékelt (5-20 km/h) északnyugati szélben kerülhet sor. A Balaton keleti felében megélénkülhet a szél, ez 25-30 km/h-t, esetleg 35 km/h körüli szelet jelenthet.  (általában 25-30 km/h, néhol ~35 km/h).

Gyengére válthat

A csütörtökön reggel Balatonfüredről rajtoló 51. Kékszalag Nagydíj alatt az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint egy gyenge magassági hidegfront, illetve nyugati irányból fölénk sodródó nedves levegő teszi labilissá a légkört. Alapvetően nagyon gyenge alapáramlásra rakódik rá a záporokból, zivatarokból rövid ideig tartó kifutószél. Mindez térben és időben erősen változó, meglehetősen hektikus szélviszonyokat vetít előre. 

Csütörtökön a délelőtti keleti-északkeleti alapáramláshoz kapcsolódó széllökések kezdetben a 25-30 km/h-t is elérhetik. A délutáni óráktól ez az alapáramlás teljesen legyengül és változó irányú, gyenge légmozgás várható. Az elsősorban a nap első felében kialakuló záporok, illetve zivatarok hosszabb rövidebb ideig teljesen elnyomhatják az alapáramlást. Zivatarok környezetében a cellából kifújó szél sebessége rövid ideig elérheti az 50-55 km/h sebességet majd nagyon gyorsan leáll a szél. A záporok-zivatarok nyomán kialakuló légnyomás növekedés akár teljesen elnyomhatja az egyébként is gyengülő alapáramlást, nagyobb területeken teljes szélcsend is kialakulhat.

Egész nap erősen felhős vagy borult, fülledt idő várható, záporok, később zivatarok kialakulhatnak, estétől megszűnik a csapadék. A hőmérséklet a víz felett reggel 19, délben 24, késő este 21 fok körül várható.

Változóan gyenge lesz pénteken

Az alapáramlás végig gyenge, változó irányú lesz. Ugyanakkor a napközben ismét kialakuló záporokból, zivatarokból átmeneti szélerősödés előfordulhat amely rövid ideig tart. A szél a cella központjából fúj ki. A fülledt időben a túlnyomóan felhős égből záporok, zivatarok ismét kialakulhatnak.

A levegő a víz felett a hajnali 18 fokról 24 fokig melegszik, de ahol csapadék lesz, ott a 23 fokot sem haladja meg a legmagasabb nappali hőmérséklet. Estére 20 fok várható. A víz hőmérséklete mindkét napon 22-23 fok körül alakul.

Érdemes a letölteni a Meteorát

A biztonság érdekében érdemes használni az "OMSZ-METEORA" alkalmazás használatát.

Az egyelőre csak Androidon elérhető legújabb verzió (2.0.9) menüpontjában beállítható a balatoni viharjelzés és az aktuális balatoni időjárás jelentés megjelenítése. ("Menű" --> "Nekem fontos").

Fontos megjegyezés: A fenti előrejelzések szerda reggel voltak érvényesek, a későbbiekben változhatnak. 

Támogatóink: