Mi történt a hajóosztályokkal? - Melges 24 még a COVID árnyékában

A Melges 24 osztály 2021-es szezonja egy kicsit még a COVID árnyékában kezdődött.

Sok volt a kérdőjel… főleg a nemzetközi versenyeket illetően. Itthon 12 egység képviseli ezt a World Sailing hajóosztályt, ebből 8-10 vállal komolyabb versenyzést, 2 egység pedig a nemzetközi „hadszintéren” is rendszeresen megméretteti magát. A Balatonon az OD Trophy versenyeken kívül az Országos Bajnokság a fő erőpróba, illetve az egy és kétszemélyes hosszútávú túraversenyeken lehet még Melgesszel találkozni.

Idén az Országos Bajnokságot 8 indulóból a Seven_Five_Nine (HUN-759) nyerte Csoltó Ákossal kormányossal, Tomai Balázzsal, Baráth Gáborral és Kása Mihállyal kiegészülve. Jó volt látni, hogy a „négykezes” Balatonkerülőn 7 Melges is felsorakozott a rajtvonalra és osztályvitorlázattal igen jó eredményeket értek el, ezzel is megerősítve a típus sokrétűségét, sokszínűségét.

Nemzetközi kitekintés: Októberben, Triesztben fejeződött be a 2021. évi Melges 24 Európa-kupa-sorozat. A European Sailing Series kilencedik évadának 5 versenyén összesen 14 nemzet, mintegy 51 csapata vett részt legalább egy versenyen. Része volt a sorozatnak három Garda-tavi, egy trieszti verseny, valamint a szlovén Európa-bajnokság. Csoltó Ákosék 4 versenyen, Bujáky Attiláék 1 versenyen vettek részt idén. A HUN-759 csapata az előkelő abszolút 9. helyen zárta a szezont, Corinthian kategóriában pedig a 4. helyen teljessítette az évet. Az egész sorozatot nézve legjobb eredményük a Malcesine–ben megrendezett versenyen elért harmadik helyezés volt. Büszkén állhatott a csapat a dobógóra!