Mi történt a hajóosztályokkal? - Eredményes éve volt a lasereseknek

A magyar Laser hajóosztály kiemelkedő nemzetközi eredményekkel zárta a 2021-es évet. Többek között azért, mert két versenyzővel képviseltette magát a tokiói olimipián.

Az olimpikonok nagyszerűen szerepeltek, Laser Radial hajóosztályban Érdi Mária 13. helyen és Laser Standardben, Vadnai Benjamin a 18. helyen végzett. Emellett nemzetközi eredmények terén Vadnai Jonatán bronzérmet szerzett a Laser Standard Európa-bajnokságon és 11. helyen fejezte be a világbajnokságot. Érdi Mária pedig az Allianz Regatta világkupaversenyen lett ezüstérmes. Fiatal olimpikonjaink mindannyian folytatják a felkészülést a 2024-es párizsi olimpiára és már meg is kezdték téli edzéseiket - derül ki az osztálykapitány, Csomai József beszámolójából. 

"Az ifjúsági versenyzőknek is aktív éve volt, hiszen a BYC, az MVM SE, a Spartacus és a THE-YKA színeiben 13 versenyzőnk képviselte hazánkat a Kastelaban (CRO) megrendezett Laser Radial Európa-bajnokságon. Közülük Nagy Bendegúz (BYC), Sigmond Soma (BYC) és Orbán Botond (MVM SE) voltak a legeredményesebbek, mindannyian a mezőny első felében végeztek. A Laser Radial Ifjúsági Világbajnokságra és a Laser 4.7 Európa Bajnokságra egy időben, augusztusban került sor. A BYC és az MVM SE által delegált Laser 4.7 válogatott keret öt főből állt" - mondta a kapitány. 

A csapat Csomai József vezetésével utazott Travemündébe (GER), fiatal versenyzőinknek nagyszerű tapasztalatszerzési lehetőséget biztosított a részvétel és emellett Vida Rózának (BYC) sikerült beférni a mezőny első 20 százalékába. A szintén a BYC és az MVM SE által delegált négyfős Laser Radial válogatottkeret Pál Gaszton vezetésével vett részt a Garda-tavi Világbajnokságon. A hazai csapatból Nagy Bendegúz (BYC) és Sigmond Soma (BYC) is bejutott az aranycsoportba és a mezőny első ötödében fejezték be a versenyt, Pörneczi Bence (MVM SE) pedig az ezüstcsoportban szintén a mezőny első felében fejezte be a megmérettetést.

Bár a laseresek magyarországi szezonja a járvány miatt késéssel indult, de végül valamennyi ranglistaversenyt sikerült megtartania a kluboknak. "Az ominózus versenyeken Laser Radial és Laser 4.7 osztályban nagyon szép létszámban voltak jelen a versenyzők, Laser Radialban 29 és 36 fő, Laser 4.7-ben pedig 30 és 39 fő között mozgott a hazai résztvevők száma.

Szép fejlődést mutatott a Laser Standard hajóosztály, 2020-hoz képest duplázódottt a létszám. Minden ranglistaversenyen összejött a 6 résztvevő, az országos bajnokságon pedig 18 sportoló indult" - tette hozzá Csomai József. Hozzátette: Laser 4.7-ben 40 versenyző, Laser Radialban 45 versenyző és Laser Standard osztályban pedig 20 versenyző indult legalább egy ranglistaversenyen 2021-ben. "Laser Radial és Laser Standard osztályban is jelentősnek mondható a létszámot tekintve az egy évvel korábbihoz képest" - fogalmazott a kapitány. Ezzel a létszámmal továbbra is a második legnépesebb mezőny a Laser a hazai ifjúsági versenyrendszerben. 

Az elnökség a járványhelyzetre való tekintettel a 2021 januári és áprilisi ülését is online formában tartotta. Ezeken meghatározásra kerültek a válogatóversenyek. Az utazási korlátozások miatt a versenyeink időpontjainak folyamatos változása miatt, a válogatóversenyeinket is változtatni kellett. A végleges program az áprilisi elnökségi ülésen került elfogadásra. A nyár folyamán az elnökségi tagok személyes találkozások alkalmával beszélték át az osztály aktuális feladatait. Csomai József említést tett arról a Laser osztályszövetség (MLOSZ) gazdálkodásáról is: majdnem 4,9 milliós egyenleggel kezdték a 2021-es évet, ehhez jött a tagdíjakból 648 ezer forint. A kiadások közül a nemzetközi tagdíj majdnem 215 ezer forintos tétel volt, a versenyzőknek nyújtott támogatások összege meghaladta a 2,4 millió forintot, a válogatott ruházatára pedig több mint 423 ezer forintot kellett költeni.   

„Mivel a nemzetközi versenyek közül több elmaradt vagy későbbi időpontban került megrendezésre, egy kicsit nehezebb volt az őszi-téli szezon programjait végrehajtani.

Ennek ellenére több kiemelkedő eredmény is született a téli időszakban.

Az Ománban megrendezett Ifjúsági Világbajnokságon szereplő két versenyzőnk Vida Róza és Nagy Bendegúz is fantasztikusan versenyzett. Vida Róza a 46 fős mezőnyben a fantasztikus teljesítményt nyújtva futamról futamra javított a pozícióján és a 9. helyen zárta a versenyt.

Nagy Bendegúz az 50 fős fiú mezőnyben a 20. helyen zárta a versenyt.

Mindkettőjük eredménye azt mutatja, hogy jó úton járnak a saját osztályukban!

Az év utolsó nagy versenyére is maradt kiemelkedő teljesítmény. Demjén Olivér ILCA 4 osztályban megnyerte az utolsó EC versenyt 2021-ben. Nagy Bendegúz pedig az itt elért 7. helyezésével immár másodszor nyerte meg az összetett Európa kupa sorozatot. 2019-ben ILCA 4-ben (Laser 4.7), 2021-ben pedig ILCA 6 (Laser radial) osztályban!

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a magyar ILCA (Laser) osztály hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő évet zárt. Az osztály létszámának növekedése azt jelenti, hogy az ILCA (Laser) osztályok népszerűsége töretlen a hazai vitorlázók körében. Nemzetközi eredményeink pedig azt tükrözik, hogy a következő olimpiára is jó eséllyel készülnek versenyzőink. Az utánpótlásban is meg van az a potenciál, hogy folyamatosan kiemelkedő eredményeket hozzunk hosszú távon.”