Megvan az első villanás!

Enoshima vizein az olimpiai 470-es osztály U23-as világbajnokságának harmadik napján Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor kettőse 3. és 13. helyeken ért célba, és ezzel hét futam után a legjobb tízben vannak. A 9. helyen várják a folytatást. 

Eddig megbízhatóan vitorlázva hozták a papírformának megfelelő eredményeket, de a hatodik futamban jött a tőlük bármikor várható villanás és harmadikként értek célba. Azon a futamon egyébként Gyapiék gyenge-közepes rajt után már a jó oldalra húzva a krajc végén 11. helyen kerülték a bóját. Ezután pedig a hátszeles szakaszon remek sebességgel jöttek előre. Nagyon jó ütemben halzoltak és a rajzos nyomkövetés alapján kiemelkedően jó sebességgel, a többieknél mégis nagyobb mélységre tudtak hátszelezni, ami remek bőszeles hajóvezetésre és vitorlakezelésre vall. Így jöttek fel a nagyszerű 3. helyre. 

A hetedik futamban lérajt után a rossz oldalra kerültek, és a krajc végén az első bójánál alig volt mögöttük hajó, de attól fogva folyamatosan jöttek előrébb a bőszeles szakaszokon és még a rövidebb krajcszakaszon is. Három hajó esett ki a feketezászlós rajt miatt, így lett meg ebben a futamban az orrszámukkal azonos 13. hely, 

Részletes eredménylista hét futam alapján ITT.

A junior világbajnokság a tervek szerint 10 futamos lesz, napi két futammal, majd szeptember 2-án Medal Race-szel és egy utolsó futammal az legjobb tízbe, az Éremfutamba be nem jutott csapatoknak.

Fotó: Jun Hirai

*******************

A 470 junior világbajnokság elérhetőségei:

A vilgbajnokság honlapja: 2017juniorworlds.470.org

Élő jelentések a futamokról: http://smarttrac.jp/category-list/?rno=28

VIDEO - Beau Outteridge készíti a videó beszámolókat amelyek a Facebookon és a You Tube-on láthatók.

Sajtóközleményekre be lehet jelentkezni itt:  a "SIGN UP FOR NEWS" linken jobbra alul a világbajnokság honlapján.

470 junior VB a közösségi oldalakon:
Facebook - www.facebook.com/470-Olympic-Sailing
Twitter - www.twitter.com/470Sailing
YouTube - www.youtube.com/470OlympicSailing

******************

Gyapjas Balázs és Zsombor az elmúlt tíz-tizenöt évben Magyarországon szinte kihalt, korábban sikeres magyar versenyzőkkel is büszkélkedő olimpiai kétszemélyes 470-es osztály fő felélesztői. 2016 januárjában junior világbajnoki 5. hellyel hívták fel magukra a figyelmet.

A balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet versenyzői, és az utóbbi időben magyar részről a Repülő Hollandi osztályban tizenegyszeres világbajnok és ötszörös Európa-bajnok Majthényi Szabolcs segíti a felkészülésüket, míg külföldön javarészt olasz edzőkkel dolgoznak. Itthon kezdetben az egyesületük karolta fel külföldi versenyzésüket, illetve sokat köszönhetnek Fazekas Gábornak, akinek a hajóján is sokszor ott vannak mindketten nagyhajós versenyeken. Az utóbbi időben pedig az évről-évre javuló költségvetésű Magyar Vitorlás Szövetség is befogadhatta őket a szerződéses, tehát kiemelten támogatott versenyzők szűk csoportjába Berecz Zsombor, Érdi Mári és a Vadnai-testvérek mellé. Így idén egy újonnan beszerzett ausztrál McKay hajóval és egy jól eltalált középkemény Superspars árbóccal a sebességük is jelentősen javult. 

2017-ben Arany csoportba kerültek a 470-es osztály felnőtt Európa-bajnokságon és a világbajnokságon egyaránt, amire bő két évtizede nem volt példa a magyar vitorlás sportban. Ezeken a versenyeken elért 24. illetve 22. helyük nagyon bíztató, különösen a korukat, és a tehetségükből is fakadó gyors fejlődési tempójukat figyelembe véve.

Augusztus 6-án rajtoltak a 470-es junior Európa-bajnokságon a Garda-tavon, ahol a 4. helyen végeztek.  

Az enoshimai korosztályos világbajnokság után egy hónappal szintén Japánban, az új Világkupa szezon első versenyén vitorláznak.


Csatolt képek:

Támogatóink: