Megválasztottuk a 2023-as Év Vitorlázóit és Ifjúsági Vitorlázóit

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége 143/2023(12.05.) sz. határozatával a 361 versenyengedélyes sportoló és a 9 elnökségi tag szavazata alapján az Év Vitorlázójának választotta: Érdi Máriát és Vadnai Jonatánt, az Év Ifjúsági Vitorlázójának választotta: Fehér Boróka-Fehér Szonja párost és Héder Benedek Barnát.

A szavazatok összesítése alapján a hölgyeknél Érdi Mária, a férfiaknál pedig Vadnai Jonatán lett az Év Vitorlázója.

Érdi Mária (MVM SE) - ILCA 6

Érdi Mária tizenegyedik alkalommal nyerte el az Év Vitorlázója címet női kategóriában.

Mári a sportág történetében először, magyar női vitorlázóként aranyérmet szerzett az olimpiai hajóosztályok hágai World Sailing világbajnokságán, a korábbi Laser, most ILCA néven futó kategóriában. A World Sailing világbajnokságon, melyet először nyert magyar női vitorlázó aranyérmet. A magyar vitorlázó hölgy a párizsi kvótát már verseny szombati napján begyűjtötte, amikor a harmadik helyen jutott be a duplaszorzós medálfutamba.  A kétszeres olimpikon Érdi Mária bronzérmet szerzett az olaszországi Andorában márciusban rendezett Európa-bajnokságon.

 

Vadnai Jonatán (BYC) - ILCA 7

Vadnai Jonatán második alkalommal nyerte el az Év Vitorlázója címet férfi kategóriában.

Jonatán kvalifikációt szerzett a párizsi 2024-es olimpiára Magyarországnak ILCA 7 hajóosztályban azzal, hogy 19. helyen végzett a 138 indulóból álló World Sailing kvalifikációs világbajnokságon.

Az ILCA 7 Európa-bajnokságon 8. helyezést ért el, a Hyeres-i világkupán éremfutamos volt, a 10. helyen végzett. Megnyerte a füredi Európa-kupát és a Magyar Bajnokságot, a holland North Sea Regattán bronzérmes lett. Nyáron eddigi legjobb magyarként 4. helyen állt az ILCA 7 világranglistán, jelenleg hetedik.

 

Idén harmadik alkalommal lehetett szavazni a fiatalokra; az Év Ifjúsági Vitorlázója lány kategóriában Fehér Boróka-Fehér Szonja páros, fiú kategóriában pedig Héder Benedek Barna kapta a legtöbb szavazatot.

Fehér Boróka - Fehér Szonja (Kereked) - 29er

Fehér Boróka - Fehér Szonja páros harmadik alkalommal nyerte el az Év Ifjúsági Vitorlázója különdíjat lány kategóriában.

Boró és Szoni a 2. évüket vitorlázzák együtt a 29er osztályban egy kiváló csapat részeként. Töretlenül köti össze őket a közös cél és a barátság, mely a két személyes hajóosztályoknál elengedhetetlen feltétel. Annak érdekében, hogy egyszer majd a felnőtt női élvonalhoz tartozzanak évről évre kiemelkedő eredményeket produkálnak.

Az idei évben a lány kategória magyar bajnokai, az Európa kupa sorozat összetett 8. helyén a lány kategória győztesei lettek. A kieli európa kupa forduló lány kategória győztesei, ahol kvalifikálták magukat a női skiff kategóriában a decemberi WS ifjúsági világbajnokságra.

Héder Benedek Barna (SVE) - ILCA 4

Sikeres optimistes karrierje után az ILCA 4 hajóosztályban folytatta idén vitorlázó pályafutását. Sikert sikerre halmozott: A világbajnokságon összetett 4.helyen végzett 287 indulóból, a Koperben rendezett Európa Kupán pedig összetett 1. helyet ért el.

Hazai vizeken is remekelt, megnyerte az ILCA 4 Országos Bajnokságot és kikapcsolódásként elindult a 420-as Országos Bajnokságon, ahol Bősze Marcellel a második helyen végzett.

 

Az Év Vitorlázója Díjakat a Magyar Vitorlás Szövetség ünnepélyes kereteket között adja át a díjazottaknak.

A hazai vitorlássport valamennyi tagja és a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége szívből gratulál a jelölteknek és a győzteseknek, valamint eredményes felkészülést kíván a 2024-es évre!

Támogatóink: