Megválasztották a 2022-es Év Vitorlázóit és Ifjúsági Vitorlázóit

A versenyengedélyes sportolók és az elnökség szavazatai alapján eldőlt, hogy kik lettek 2022-ben az Év Vitorlázói.

  1. december 7. éjfélig lehetett szavazni az Év Vitorlázója és az Év Ifjúsági Vitorlázója Különdíj jelöltjeire.

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége 181/2022(12.09.) sz. határozatával a versenyengedélyes sportolók és az elnökség szavazatai alapján az Év Vitorlázójának választotta: Érdi Máriát és Vadnai Jonatánt, az Év Ifjúsági Vitorlázójának választotta: Fehér Boróka-Fehér Szonja és Kis-Szölgyémi Soma – Juhász András Sámuel párost.

A szavazatok összesítése alapján a hölgyeknél Érdi Mária, a férfiaknál pedig Vadnai Jonatán lett az Év Vitorlázója.

Érdi Mária

Érdi Mári (MVM SE) tizedik alkalommal nyerte el az Év Vitorlázója címet női kategóriában.

Mári a női olimpiai Laser osztályban, az ILCA 6-ban hosszú évek óta folyamatosan hozza a sikereket. Ott van abban a szűk világ-élmezőnyben, ahol gyakorlatilag bárki nyerhet – akár olimpiát is. Mári élete eddigi legjobb eredményét futotta az idei Világbajnokságon, ahol két futamgyőzelemmel az 5. helyen végzett és emellett az Európa Bajnokságon az ILCA 6 női Olimpiai hajóosztály legszűkebb élmezőnyében a 8. helyen fejezte be a kontinensviadalt!

Vadnai Jonatán

Vadnai Jonatán (BYC) 2021 őszén történelmet írt, amikor bronzérmet nyert az ILCA 7 Európa-bajnokságon. Ezután minden idők legjobb férfi magyar Laseres/ILCA7 eredményét érte el a 2022-es világbajnokságon! 9. helyen fejezte be a versenyt a 126 fős elit mezőnyben olimpiai osztályban. Felkészülését Horvátországban folytatta, ahol a világ közvetlen élmezőnyével edzett nap mint nap. Ennek a programnak egyik állomása volt a tavasszal megrendezésre kerülő horvát bajnokság, ahol olimpiai dobogósokat megelőzve szerezte meg az első helyezést! Ezután 11. lett a 163 indulóból álló pálmai világkupán.

A nyár felét a 2024-es olimpiai helyszínen, Marseille-ben töltötte, ahol az ott rendezett edzőversenyen 5. lett az 56 fős élmezőnyben. 2022. novemberében a francia Hyeresben megrendezett Európa-bajnokságot az előkelő 4. helyen zárta.

 

Idén második alkalommal lehetett szavazni a fiatalokra; az Év Ifjúsági Vitorlázója lány kategóriában Fehér Boróka-Fehér Szonja páros, fiú kategóriában pedig Kis-Szölgyémi Soma – Juhász András Sámuel páros kapta a legtöbb szavazatot.