Megalakult a Balaton25 osztály!

A 2019 őszén a B25 típusú hajóknak szervezett III. VEGA YACHTSPORT Vitorlás Kupán felmerült az igény a B25 osztály megalapítására. A Magyar Vitorlás Szövetség örömmel fogadta és támogatta a kezdeményezést.

A téli hónapokban elkészült a B25 osztály szervezeti, működési és technikai szabályzata. Tíz hajó részvételével megtörtént az alakuló ülés is 2020. májusában, amely alapján az MVSZ nyilvántartásba vette a B25 Flottát. Az MVSZ szabályzata alapján 2020-ban inaktív osztályként YSIII-ban kell rajthoz állnia a hajóknak. Amennyiben sikerül a szezon végéig 4 versenyen 8-8 hajónak elindulnia, úgy 2021-re pályázható lesz az aktív osztálystátusz, amely lehetővé tenné, hogy önálló osztályként nevezhessenek a B25-ös osztály tagjai a 2021-es szezon versenyein. Az osztálykapitány Somossy Attila lett, a további elnökségi tagok Fazekas Ákos (flottafelmérő is egyben) és Gergely László.

A Balaton25-öst 1984 óta gyártják Szilágyi István tervei alapján. Kezdetben a Balatonfüredi Hajógyár készítette, melynek megszűnése után a Vega Yachtsport Kft használatába került a sablon. A típusból a mai napig több, mint száz darab készült, ezért is az egyik legnépszerűbb hajó a Balatonon. Könnyű kezelhetősége miatt egyre népszerűbb a szabadidősportot kedvelők körében. Az elmúlt mintegy 10 évben egyre többen állnak rajthoz B25-össel, mert a hajó több ízben bebizonyította, hogy komoly eredmények is elérhetőek vele. 2016-ban például Kékszalag első helyezés YSIII-ban.

Az osztályba szeretettel várnak minden, a típus iránt érdeklődő leendő, illetve meglévő Balaton 25 vitorláshajó tulajdonost.

„1984 óta száznál is több hajó épült, és nagyon bízom abban, hogy sokan lesznek azok, akik szeretnének osztályban versenyezni és csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez. Az mindenképpen érdekes, hogy bár egy régóta gyártott típusról van szó még sohasem akart osztállyá válni a B25 flotta. Arra kérem azokat, akik B25 hajóval rendelkeznek, és szeretnének a B25 Flotta tagja lenni, a B25 osztályban versenyezni, hogy jelentkezzenek az alábbi elérhetőségen: b25csoport@gmail.com, vagy keressék a B25 flotta csoportját a Facebookon.” – mondta Somossy Attila osztálykapitány a megalakulással kapcsolaztban.