Mától Laser U21 világbajnokság Belgiumban

Ma kezdődött volna az olimpiai Laser Radial és Standard U21 világbajnokság Nieuwpoortban, Érdi Márival és Vadnai Jonatánnal a pályán, ha elkezdődött volna. Ám a versenyrendezőség a viharos szelet látva és az előrejelzéseket ismerve a mai napra már korán eldöntöttte, hogy nem kezdik el a versenyt. Holnap így rögtön háromfutamos napra kerülhet sor.

A világbajnokság augusztus 2-ig, vagyis szerdáig tart. 12-12 futamra van kiírva mind a Laser Radial női, mind a Laser Standard osztályban, a Laser típusok olimpiai számaiban. Összesen 44 országból 191 laseres nevezett be a két kategóriában.

A lányoknál 27 nemzet 66 versenyzője áll rajthoz. Így ők egy csoportban futják már a selejtező futamokat és a döntőket is.

A fiúknál 125-en vannak, akik egyébként 41 országból érkeztek. Két csoportban rajtolva selejteznek. Legalább négy futamnak kell teljesülnie ahhoz, hogy a Laser Standard mezőny Arany és Ezüst csoportra oszolhasson majd, ami, ha minden a tervek szerint alakulna, csak a kilencedik futamtól történne meg..

Érdi Mári 2015-ben Kingstonban az U19 korosztály világbajnoka volt, sőt, abban az évben az ISAF ifjúsági VB-t is megnyerte Malajziában. Tavaly az Olimpiára kvalifikálva és készülve a felnőtt versenyekre fókuszált. Ezért inkább nem vett részt korosztályos eseményeken, csak egészen az év végén, amikor is egy hosszú ausztráliai felkészülés után indult ismét az ifjúsági vébén és  negyedik lett. Időközben azonban futamot nyerve végzett 14. helyen az Olimpián, sorra hozta a jobbnál jobb Világkupa eredményeket (13., 8., 8., 4.), és idén februárra 19 évesen már bekerült a Világranglistán az első tízbe is.
Lesznek ellenfelei bőven, hogy a régóta ismertek közül felsoroljunk hármat: Magdalena Kwasna (POL), Myrthe Ackermann (NED), Carolina Albano (ITA) vagy a Márihoz hasonlóan riói olimpikon uruguayi Dolores Moreira Fraschini.

Vadnai Jonatán itt Belgiumban most címvédőként versenyezhet. Tavaly győzött ezen a korosztályos világbajnokságon, és még jövőre is rajthoz állhat majd. A legnagyobb ellenfele a megszokott módon a spanyol Joel Perez Rodriguez lehet, de a néhány napja befejeződött Európa-bajnokság is bizonyította, hogy a britek például bárkit elő tudnk varázsolni  a kalapból, aki győzelmi esélyes lehet - amint azt Daniel Whiteley és Sam Whaley bizonyította Douarnenez-ben -, még ha teljesen ismeretlen is. Joni a múlt héten ismételte 2016-os U21 EB-ezüstérmét. Ha ez a rend, és a világbajnoki szereplését is ismétli...

Álszerénység lenne azt mondani, hogy Mári és Joni ne tartoznának az esélyesek közé!

Támogatóink: