Mári és Joni Kínában

Vasárnap elutazott Nancsingba az Ifjúsági Olimpiára Érdi Mária és Vadnai Jonatán, akik a Byte CII osztályban képviselik Magyarországot. 

Érdi Mári a Yacht Club Budapest, Vadnai Jonatán a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője. Az Ifjúsági Olimpián csapatvezetőként Csomai Józsaf kíséri őket, aki a BYC edzője, és 2013 őszi klubváltásáig Érdi Márit is edzette, így mindkét versenyzőt jól ismeri.

Mellettük még a szintén BYC-es Böröcz Bence lesz fontos résztvevője az ifjúsági olimpiai vitorlás versenyeknek, aki versenybíróként tevékenykedik majd. Ő egyébként a világ legfiatalabb nemzetközi versenybírója! 

Az Ifjúsági Olimpián négy kategórián versenyeznek a fiatalok, 30-30 fős fiú és lány mezőny lesz Byte CII hajóosztályban, valamint 20 fiú és 21 lány rajtol Techno 293 típusú szörffel, ám ez utóbbiakban nem lesz magyar résztvevő.

Az Ifjúsági Olimpián is nemzetenként egy-egy versenyző képviselheti hazáját a hajóosztályokban, és ehhez a részvételhez is kvalifikációs versenyeken át vezetett az útjuk. Joni és Mári az első adandó alkalommal megszerezték az indulási jogot. Nem is akárhogy! 2013 augusztusában az amerikai Newportban mindketten világbajnokok lettek.

Érdi Mári
16 éves,  a Yacht Club Budapest versenyzője, kétszeres korosztályos világbajnok.

2013 nyarán alig több, mint egy év versenyzés után a balatonfüredi Laser Worlds-ön robbant be a világ élvonalába, amikor 5. lett Laser 4.7 osztályban. Nyáron Newportban világbajnoki címet szerzett a Byte CII osztályban, majd ősszel Európa-bajnoki ezüstöt. 
2014-ben már elsősorban az olimpiai Laser Radial hajóosztályban versenyez. Április elején, élete első Világkupa versenyén a felnőtt olimpiai mezőnyben Arany csoportba került, és megnyerte az utolsó futamot. 
A 2014-es Byte világbajnokságon a Garda-tavon hajója technikai problémái által is sújtottan bronzérmes lett, majd Loanóban az Európa-bajnokságon 2.
Szintén ez évben Laser Radiál U17 Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, majd ugyanebben a kategóriában augusztus 3-án világbajnoki címet szerzett. Ugyanezen a vébén az idősebb korosztályban, az U19 versenyen felállhatott a dobogó második fokára!
Az Ifjúsági Olimpia után szeptemberben várhatóan részt vesz Santanderben az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, de a célja nem a Riói Olimpián való részvétel. Koránál fogva a fejlődése úgy lehet egyenletes és megalapozott, ha a 2020-as Játékokat célozza meg.
 
Vadnai Jonatán
16 éves, a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője, négyszeres korosztályos világbajnok, kétszeres Európa-bajnok.

Bátyjával Benjaminnal együtt edz és halad előre. 2012-ben nyert először korosztályos Európa-bajnokságot Laser 4.7 osztályban. 2013-ban a balatoni Laser Worlds-ön világ-, és Európa-bajnoki aranyérmes, az idősebbek között ezüstérmes volt. Az ifjúsági olimpiai Byte CII világbajnoka lett Newportban 2013-ban.
2014 januárban, de még a 2013-as szezonba számító világbajnokságon már Laser Radialban versenyezve U17 korosztályban bronzérmet szerzett, U19-ben pedig 5. lett. Április elején Európa Kupa versenyen 20 nemzet 184 hajója között lett 4.
Áprilisban a 2014-es Byte CII világbajnokságon a Garda-tavon Vadnai fölényesen megvédte világbajnoki elsőségét. Olyannyira nem fért kétség a győzelméhez, hogy az utolsó két (!) futamon rajthoz sem kellett állnia. 
Ezután újra Laser Radiálban versenyezve Portugáliában az ISAF Ifjúsági világbajnokságon 7. helyen végzett, majd a lengyelországi Dzíwnów-ban a Laser Radial Ifjúsági Világbajnokságon az U17 korosztály bajnoka lett, az U19-ben pedig159 hajós mezőnyben 5.


Mindketten csak alkalmilag edzenek és versenyeznek Byte CII. típusú hajóval, mivel ez az Ifjúsági Olimpia versenyosztálya. Az Ifjúsági Olimpián elsősorban közép-, és erős szélben várható tőlük kiemelkedő eredmény, gyenge szélben a kisebb, könnyebb, Byte-ra specializálódott versenyzők előnyben lehetnek velük szemben.

Az Ifjúsági Olimpián az első futamra augusztus 18-án 11 órakor kerül sor a Jinnyu-tavon. Tíz selejtező után a döntő futamokat augusztus 23-án rendezik.

A verseny honlapja: http://www.nanjing2014.org/en/

Az augusztus 16-án rendezett randiózus megnyitó ünnepség után két nappal, 18-án került sor az Ifjúsági Olimpia vitorlás versenyeinek első két futamára Nancsingban a Jinnyu-tavon. A várakozásoknak megfelelően nagyon gyenge szélben.

Sajnos nekünk nem hozott sok örömet ez az első nap, mert Érdi Mári az első futamban 19., a másodikban 26. helyen ért célba.

A kezdés Vadnai Jonatánnak sem sikerült. 22. lett az első futamban. Ő a másodikban már jobban szerepelt, akkor 5. helyet ért el.

A Byte CII osztályban a fiúknál és lányoknál egyaránt 30-30 hajó versenyzik. Tíz selejtező futam után augusztus 23-án vitorlázzák a döntő futamokat.

Sajnos igazak voltak a hírek és a várakozások a Nancsingban várható gyenge szélről. A második napon négy futamon van túl a mezőny. A verseny honlapján a futamok eredménylistáin 4-5 csomós szeleket jegyeznek fel a rendezők, de a fényképek alapján jó eséllyel ezek a "széllökések".

Sajnos a nagyon gyenge szél nem kedvez Érdi Márinak és Vadnai Jonatánnak, akik ellenfeleiknél nehezebbek. Ők csak az Ifjúsági Olimpia miatt vitorláznak alkalmanként Byte CII hajóval, a fizikai felkészülésük fő hajóosztályukhoz a Laser Radiálhoz igazított. Így jelenleg ebben a nagyon gyenge szélben komoly hátrányban vannak az általában kisebb, könnyebb ellenfeleikhez képest. Akiket akár csak közepes, 10-12 csomós szélben is már jó eséllyel komolyan elverhetnének. Akkor, amikor a vitorlázótudás, a hajóvezetés, hullámvétel, stb. már szerepet játszik, és nem könnyű súllyal kell a hajó tengelyében vagy a szél alatti oldalon kucorogni.

Négy futam után Vadnai Jonatán a 12. helyen áll. Futameredményei: 22., 5., 12., 10.
Érdi Mári a lányok mezőnyében 16. Futameredményei: 19., 26., 4., 10.

Időközben megérkezett Csomai József rövid beszámolója a mai napról:

"A második napon végre az "A" pályára került a Byte csapat. Természetesen reggel most sem mozgott a levegő, így halasztással kezdtünk. 11 óra körül elkezdett fújni valami kevés szél. Rá is mozdult a rendezőség. 2-4 csomós szélben rajtoltak, először a lányok. Mári magára talált ebben a futamban, a 4. helyen vitorlázott végig. Joni nem volt ilyen jó pozícióban (15.) amikor a teljesen irreálissá vált futamot törölte a rendezőség. :) 

Délután 16 óráig kellett várni a szélre. Ekkor rajtolt az első futam, 5-7 csomós szélben. Mári gyengébb rajt után a jobb oldalon vitorlázva remekül hozta a saját oldalát. Parádés 4. helyen ért célba.    

Joni sebessége a cirkáló szakaszokban nagyon kevés ezt a bőszelekben kompenzálja. A 25. és a 10. hely között ingázott a futam alatt. Szerencsére bőszeles a befutó, így a 12 helyen sikerült befutnia. 

Második futamra gyengült a szél 3-5 csomósra. Nagyon csíkos volt. Mári rajtja most sem sikerült jól, és a 19. helyen ért fel a bójához. Hátszél végére már 12. volt. Bőszelekben folyamatosan dolgozta magát előre és a 10. hely lett az övé. 

A tegnapi nap után ez hatalmas előre lépés. Összetettben a 16. helyen áll.

Joni ismét nem találta a sebességét és 26-nak érkezett az első bójához. Folyamatosan jött előre, de a befutó előtti hátszélben lépett igazán nagyot előre. Ő is a 10. helyen ért célba, ezzel az összetett a 11. az övé. 

Ma jól teljesített a csapat a számunkra ideálisnak nem nevezhető viszonyok között. Reméljük Mári továbbra is ezt az arcát mutatja, és ebben a tempóban lépdel előre a listán.

Jonira is ráférne már egy-két szelesebb futam, hogy helyre billenjen a lelki egyensúlya. 

A vitorlás helyszín alkalmatlanságát leszámítva a korai kelés és az utazás zavarja a csapatot egy kicsit, de lassan megszokjuk az 5.30-as felkelést. "

A szél továbbra sem fúj Nancsingban a Jinnyu-tavon az Ifjúsági Olimpián. A futameredményeken feltüntetett szélerő alapján egyetlen futamot fújt legalább 7 csomós szél. Ezt a futamot Vadnai Jonatán meg is nyerte!

Előtte 8. és 11. helyeken futott célba.

Érdi Mári két remek 6. hellyel javított a helyzetén, de a napi harmadik futamban nem ért célba (DNF)

Hét futam után összetettben Vadnai Jonatán 7., Érdi Mári pontos összetett eredményét nem tudjuk, mert a verseny honlapján továbbra is még csak a négy futam utáni állás olvasható. Állítólag 12.

Csomai József beszámolója a történtekről:

"20-án 3 futammal folytatódtak a küzdelmek. 

Ezen a napon is a számunkra olyan kedves "B" pályán vitorláztak a fiatalok. Az első napi nem túl sikeres eredményeket feledtették ezen a napon. Az első két futamban 3-5 csomó közötti forgolódó szélben zajlottak a futamok. Mári magára talált a mai napon és ebben a két futamban parádésan vitorlázva két 6. helyet szerzett. Jonatán szenvedve teljesített egy 8. és egy 11. helyet. 

A harmadik futamra 200 méterrel arrébb költözött a rendezőség. Ezt a szélváltozás indokolta. Az északkeleti ekkor már északról  fújt. Egy kicsit erősebb is lett 5-7 csomó. A változtatás miatt sokkal kiszámíthatóbb helyre került a pálya. Ez mindkét versenyzőnknek jobban feküdt.

Jonatán az első hátszélben vette át a vezetést és onnan nem is engedte ki a kezéből. Nagyon magabiztos győzelmet aratott.

Mári is remekül kezdett. 5-7 helyen vitorlázott, mikor a hátszélben a a kapu előtt megkapta a második büntetését. Ez nem jött jókor. Feljövőben van mindkét versenyzőnk, és belátható távolságba került a dobogós helyezés is. A szél miatt nagyon kiszámíthatatlan az eredmény. Főleg a fiúknál kiélezett a verseny. A lányoknál a két első meglépett egy kicsit, de ezen a tavon bármi megtörténhet. 

A rendezőség a 21-i tartaléknapot is felhasználta, de semmi szél nem volt így nem változott az eredmény."

A mai napon nem fújt a szél az Ifjúsági Olimpián. A rendezőség ugyan próbálta felhasználni a mára tervezett tartaléknapot, ám futam rendezésére alkalmas szél nem érkezett.

A nyolcadik futamokra 22-én helyi idő szerint 11 órakor kerül sor.

A fiúknál szoros az élmezőny, így a 23-ra tervezett három futamban és a 24-i döntőben Vadnai Joni még akármeddig is előre juthat a jelenlegi hetedik helyéről. Az első helyezett is csak 13 pontnyira van tőle.

A lányoknál a holland és a szingapúri lány az első két helyen pontszámban elszakadt a mezőnytől, de mögöttük már nagyobb a tömörülés. Érdi Mári az összetett 12-13. helyen harminc pontnyira van a dobogóközeliektől.

Ha fújna végre a szél...

Ma, augusztus 23-án, a döntő futamok tervezett napján sem lehetett vitorlás versenyt rendezni Nancsingban az Ifjúsági Olimpián a Jinnyu-tavon.

A döntő utolsó futamokat - amelyek eredménye egyébként majd nem lesz kiejthető - augusztus 24-re halasztották. Ha lesz szél - ami láthatóan nem jellemző ezen a vízterületen -, akkor helyi idő szerint 11 órakor először a fiúk versenyeznek a Byte osztályban. Őket 12-kor követik a lányok, és ezután leszek a szörfösök menetei.

Csomai József írta a mai napról:

"A mai napon sem sikerült azon a fránya utolsó futamon túllépnünk. Egész nap szélcsendben hűsölt a csapat a verseny épületében. Délután egy zivatar borzolta a kedélyeket. Mire vitorlázhatóvá vált az idő és vízre szállt a csapat már csak a pályára való kivitorlázásra volt elegendő a szél. Egy kis halasztás a vízen és befejeztük ezt a napot is. Az utolsó napra az előre jelzés nem túl biztató. Erős esőzés mellett gyenge szelet jósolnak. Bízunk benne, hogy tévednek és le tudjuk vitorlázni az utolsó futamot.

Joni arcán látszik, hogy fogy a remény!"

Ma végre az utolsó utáni napon sikerült a rendezőknek egy döntő futamot rendezni Nancsingban az Ifjúsági Olimpián a Jinnyu-tavon. Ez a menet, amelyen nem csak az első tíz helyezett, hanem a teljes mezőny versenyzett, halvány lehetőséget adott Vadnai Jonatánnak és Érdi Márinak, hogy még javítsanak a pozícióikon.

Ezt mindketten megtették! A gyenge szélben hátrányos helyzetben a könnyűsúlyú ellenfelek között, három napnyi parton örlődés után, túltéve magukat a lélekölően fogyatkozó remények terhein mindketten kiválóan vitorláztak az utolsó, egyébként nem kiejthető és dupla pontszámmal számító futamon.

A fiúk között Vadnai Joni 4., majd az ezután rajtoltatott lány mezőnyben Érdi Mári a 3. (!)  helyen ért célba.

Vadnai Jonatán az itt szokásosnál minimálisan frissebb, de még mindig igen gyenge szélben nagyon okosan vitorlázott. Az utolsó futammal úgy jött fel a bronzérmet érő helyre, hogy végeredményben csak 1 ponttal maradt el a második helyezett portugál Pirestől, és 7 ponttal a bajnoki címet elérő szingapúri versenyzőtől. Igaz mögötte egy ponttal hármas holtversenyben osztoztak az utolsó futam terheit nála rosszabbul viselő ellenfelek a 4-5-6. helyeken.

Nagyon sokan gratuláltak Joni eredményének, mert a hozzá hasonló súlyú versenyzők a mezőny végén végeztek. Neki az Optimistbe és Laser 4.7-be alkalmas nagyságú ellenfelekkel kellett küzdeni a mindvégig gyenge szélben egy a Lasernél még súlyérzékenyebb hajóosztályban (kisebb, könnyebb test, nagyobb vitorlafelület).

Ugyanez igaz Érdi Márira is, akit mindezek mellett még az is súlytott, hogy a második után a hetedik futamban megkapta a másodszori bírói füttyöt pumpálásért, és ezért a szabályok szerint abból a futamból ki kellett állnia. Az ötödik-hatodik helyen vitorlázott éppen, és ha akkor az élmezőnyben célba ér, akkor most legalább egy 4-6. helynek örülhetnénk az ő esetében is! 

Így viszont a 11. helyen végzett, éppen hogy pontszámban utolérve a közvetlenül előtte sorakozókat.

Mindketten nagyszerűen helyt álltak az Ifjúsági Olimpián. Az előzetes eredményeik alapján akár jobb eredményeket is várhattunk, de ahhoz egy fontos apróság hiányzott: a szél. Tudtuk hogy ezen a helyszínen kevés szél várható. Na de ennyire kevés?

Ennyire gyenge szélben lehetetlen feladattal szembesültek, és ebben is képesek voltak napról-napra javulni, kiváló versenyzői erényeket csillogtatva.

Csomai József csapatvezető beszámolója az utolsó napról:

"Nagy nehézségek árán de sikerült levitorláznunk az utolsó futamot. 

Szemerkélő esőben és 5-7 csomós szélben zajlott a futam. A szél folyamatosan jobbra fordult el. A párás idő miatt csak a cirkáló szakasz feléig tudtuk szemmel követni  a mezőnyt, majd 5-8 perc múlva a párából előtűntek újra.

A lányok rajtoltak elsőnek. Mári határozottan bízott a jobb oldalban és ez meg is hozta az eredményét. Az első kör végén 1 helyen vette a kaput. Ezt a pozíciót tartotta is a befutóig, amikor egy kis figyelmetlenség miatt visszacsúszott a 3 helyre.

Mári megtett mindent, hogy sikeresen fejezze be a versenyt, már csak a többiek eredményétől függ az összetett helyezése. Sajnos nem hibáztak akkorát mint reméltük, így 1 helyet javítva a 11. helyen zárt.

Jonatán a pálya bal oldalán kezdett és ezt is erőltette az első szakaszban. Hátszél végén 8. helyen fordult. A második szakaszban már jobb oldalon vitorlázva 6 helyen ért fel. Hátszélben sikerült egy hajót megelőznie és egy hajót megfütyültek előtte. Így a 4. helyen tudott befutni. Gyors számolás után kiderült, hogy ez a BRONZ ÉREMHEZ elegendő. Nagyon szoros az eredmény. Joni 50 pont , az őt követő három versenyző mind 51 ponttal rendelkezik. 

Fantasztikus befejezés!!

A sors: A díjkiosztó ünnepség előtt és alatt 13-15 csomós szél fújt!"  

Letöltés Letöltés

Támogatóink: