Maradnak a jelenlegi olimpiai osztályok

Carlo Croce a World Sailing (korábban ISAF, Nemzetközi Vitorlás Szövetség) elnöke a vezető testület teljes támogatásával és a NOB-bal folytatott megbeszélései alapján nem javasolja az olimpiai osztályok változtatását a 2017 februárban összeülő, ebben a kérdésben is döntést hozó Tanácsnak (World Sailing Council). Vagyis a világ vitorlázásának vezető testülete azt javasolja, hogy Tokióban a 2020-as Olimpián ugyanaz a 10 esemény, osztály alkossa az olimpiai vitorlás versenyszámokat, mint Rióban.

Ugyanakkor a World Sailing folytatja az egyeztetéseket a NOB-bal egy 11. olimpiai osztály Tókióban való bevezetésének lehetőségéről, úgy, hogy a vitorlás összversenyzői létszám ne növekedjen, maradjon 380 fő. Ezen kívül a World Sailing egy bemutató vitorlás versenyszám megrendezésében is megegyezne a NOB-bal, amelynek résztvevői nem számítanának bele a rögzített versenyzői létszámba. 

A nemek egyenlőségének érdekében a NOB megerősítette azt a célt, miszerint 2020-ra az olimpiai versenyzők összlétszámában elérendő a férfiak és nők azonos létszáma. Bár a World Sailing az egyes osztályok kvótáinak változtatásával tud közelíteni ehhez a számszerű egyenlőséghez, e cél elérését a vitorlás versenyszámokban 2024-re tűzte ki.

Támogatóink: