Majthényi Emlékverseny - 8 futam nagyszerű időben

Pompás körülmények között az összes tervezett futamot sikerült megrendezni a Majthényi Zsombor Emlékversenyen Agárdon. Teli napsütés, 5-13 csomós szél, korrekt futamok, sportszerű versenyzők.

Mintha csak a tavalyi verseny lenyomatát láttuk volna az idei, április 29. és május 1. között rendezett Majthényi Zsombor Emlékversenyen: remek időjárás, futamok kimaxolva, bár halasztani kétszer, a verseny első és második napján is kellett. Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk, hogy már az év ad elején sikerült megrendezni a teljes szezon egyik legjobb versenyét.

Az ifjúsági osztályokban ranglistaversenynek számító tavaszi agárdi versenyen 8 futamot tervezett a rendezőség és mind a nyolcat - az eredeti leosztásban - sikerült is megrendezni. rekordmezőny, összesen 180 egység nevezett a ranglistaversenyre, közülük 116 hajó az Optimist osztályban. Melettük 10 hajó indult 420-ben, a Laser 4.7 mezőnye 30, a Laser Radiálé pedig 24 egységből állt.

Az első nap rövid  halasztással indult, majd mintegy félórás várakozás után vízre ment a mezőny és 6-7 csomós délkeletiben kezdődött a verseny. Az első rajtokat szinte minden osztályban vissza kellett lőni, később aztán a fekete zászló megfékezte a mezőnyöket. A szél fokozatosan - persze kisebb-nagyobb lengésekkel, de Agárdon ez nem számít különösebb eseménynek - fordult délire, a rendezőség így minden futam előtt igazított a pályán, sőt a rajtvonalat szinte minden osztály rajtja előtt korrigálni kellett kisebb-nagyobb mértékben. A nap végére lila foltot mutatott az előrejelzés a pályára, ebből aztán csak felhők, meg egy kábé 12 perces zápor jött le. A szél végig nagyon trükkös volt, tipikus velencei-tavi furfangok közepett ment az első két futam, s csak a harmadik futamra stabilizálódott kissé és meg is erősödött.

A második nap már kétórás halasztással indult, de nagyon megérte várakozni, mert a délután egy órára várt nyugati bríz menetrendszerűen meg is érkezett és három nagyszerű futamot sikreült rendezni - kisebb korrekciókkal persze most is kellett élnie a rendezőségnek. Ezen a napon sokkal stabilabb volt a szél és irányából fakadóan kellően hosszú pályákat is ki lehetett tűzni. Csökkent a visszahívott rajtok száma is, egyre fegyelmezettebben rajtoltak a mezőnyök, bár néhány UFD-s és BFD-s büntetés erre a napra is esett.

A zárónapon a kiírt időben indult a pályára a mezőny és első látásra ez korainak is tűnhetett, de mire mindenki kiért és felállt a pálya is, pompás 8-10, sőt később 12 csomót is elérő délnyugati-nyugati szélben rajtolhattak, majd körözhettek a versenyzők. Teli napsütésben zajlottak a futamok és a hetedik futam közepétől a 420-as mezőny Oscar lobogó alatt vitorlázhatott, azaz pumpálhattak, ami belefért.

A 420-as osztályban a THE-YKA csapata, Vida Péter és Fehérvári László nyert, Laser Radialban Bednár András, a Balatoni Yacht Club vitorlázója lett a győztes. A kisebbik Laser osztályban, a 4.7-esben Kovács Attila, az MVM versenyzője végzett az első helyen, az Optimist osztály versenyét pedig Szabó Roni Oszkár nyerte.

A részletes eredményeket itt lehet megnézni.

A szöveg és a képek forrása: THE-YKA

Támogatóink: