Majthényi-Domokos: Itt a 13. világbajnoki cím

Majthényiék komoly fölénnyel nyerték 13. világbajnokságukat, az első 10-ben három magyar hajó is beférhet.

Az új-zélandi Nelsonban tíz nemzet 41 hajójának részvételével megrendezett világbajnokságot már utolsó futam előtt megnyerte Majthényi Szabolcs és Domokos András. Voltaképpen papírforma eredmény született, ők voltak a legnagyobb esélyesek a verseny előtt 12 világbajnoki és hat európa-bajnoki címükkel. Mögöttük a 2. és a 3. helyen közvetlen ellenfeleik, a német világbajnoki ezüst- és bronzérmes Kay-Uwe Lündtke, illetve a kétszeres világbajnok holland Enno Kramer, (aki 2013-ben Balatonföldváron éppen Majthényiék előtt tudott világbajnok lenni másodszora) kormányozta egységek állnak és a nelsoni körülmények közepett feltehetően ez az állás már nem is változik. Majthényiéknek a pénteki zárófutamra már "csak"  a kieső nélkül legjobb eredményt elérő páros különdíjáért, a színezüst sombreróért kell rajthoz állniuk.
A többi magyar egység végeredményét még alaposan befolyásolhatja a zárófutam, a Ziegler-Czeizel páros egy jó futameredménnyel még elhozhatja az összetett hatodik helyet. A Süli-Papp egység pedig jelenleg a 9. helyeb tartózkodik 10 pont előnnyelúj-zélandi ellenfeleik előtt, akiket az eddig teljesített nyolc futmból ötször megelőztek, így jó eséleik vannak a helyük megtartására, sőt, az is bíztató, hogy előttük csak 4 pont előnnyel áll egy másik helyi páros.
Nehezen indult az új-zélandi túra a magyaroknak, hajóikat csak késve kapták meg, így elmaradt az előversenyen való indulás és a helyszíni edzés. A vébé első napján a 10 csomós szél hamar 20 csomó fölé erősödött, sok volt a borulás, a havária. Egy futam után a rendezőség a partra küldte a mezőnyt. Majthényiék ebben a futamban másodikok lettek - derül ki Majthényiék klubja, a Spartacus Vitorlás Egylet (SVE) beszámolójából. Másnap két első és egy második hellyel biztosan német és holland ellenfeleik elé kerültek az összetettben. A 10-16 csomós szél, a nagy hullámok különösen a bőszeles szakaszokon kedveztek a technikás magyar párosnak. A harmadik napon a körülmények hasonlóak voltak, csak kisebb hullámokkal, itt a magyar hajó egy első és egy második hellyel növelte az előnyt. A pihenőnap után, a negyedik versenynapon a felhős ég miatt gyengébb, 8-10 csomós seabreeze-ben tartották meg a hetedik és a nyolcadik futamot, mindkettőt megnyerte a magyar favorit páros.

Az FD világbajnokság hivatalos oldalán lehet figyelemmel kísérni az eredményeket és  a híreket a versenyről.

Fotó: sve.hu


Csatolt képek: