Magyarok az ifjúsági vébén

A 29er osztályban versenyző Jeney Máté és De Jonghe Arthur a kiváló 15. helyen végzett a texasi World Sailing Ifjúsági Világbajnokságon.

A World Sailing Ifjúsági Világbajnokság a világ legjobb ifjúsági vitorlázóinak seregszemléje, ahol hajóosztályonként minden nemzetből csak egy egység indul. Visszatekintve azt láthatjuk, hogy az itt résztvevő fiatalok közül kerülnek ki a jövő elit atlétái, akiket később a vitorlázás olyan területein láthatunk viszont, mint például az olimpia, vagy a Volvo Ocean Race versenyei.

Az idei verseny végig erős szélben zajlott. A Mexikói-öböl minden nap állandó termikkel várt ránk (15-25 csomó), ami a nap folyamán egyre csak erősödött - derült ki Goszleth Maqrcell beszámolójából. Jeney Máté és De Jonghe Arthur nagyon jól helytállt a számukra egyébként egyelőre kevésbé kedvező szélviszonyok között. Alacsony súlyuk miatt kis sebességi hátrányban voltak, ennek ellenére több futamban is a top 10-ben tudtak vitorlázni és egyre  javuló teljesítménnyel végül a 15. helyen zárták a világbajnokságot!

A csapat másik magyar résztvevője Zink Leon (edzője az osztrák Andreas Geritzer) becsülettel helytállt és a 47. helyen végzett az 58 hajós mezőnyben.

A Youth Worlds Laser Radiál fiú mezőnye 58 versenyzőből áll, köztük az idei radiál ifi EB bajnokkal, Guido Gallinarival (aki itt 2 nap után csak 11.), a kieli felnőtt radiál VB-t megnyerő ifi ausztrál Zac Littlewooddal (2). és számos tavalyról visszatérő a Youth Worlds aranyra hajtó radiálossal. A mezőny nagyon kemény és az európaiak számára extrém versenyfeltételekhez – 35 fok, 80 százalék fölötti páratartalom, nagy hullámok - jobban szokott amerikai, ausztrál, argentin, újzélandi, brazil versenyzőknek kedveznek, olyannyira, hogy az első 10-be csak 2 európai laser radiálos jutott be az első két nap után: Uffe Tomasgaard (NOR) és Juliann Hoffmann (GER). 

A versenyről minden infó és teljes média anyag elérhető itt.

Támogatóink: