Magyar győzelem Palmában a második napon is

Ismét magyar futamgyőzelem született a Trofeo Princesa Sofián, a második napon Vadnai Jonatán nyerte meg csoportja negyedik futamát.

Szintén a férfi Laser Standard osztályban született meg Palma de Mallorcán a második magyar futamgyőzelem, ezúttal Vadnai Jonatán nyert futamot. “Végre sikerült elrajtolnom normálisan, lúvból indítottam, lerohantam pár hajót alattam és onnan átmentem majdnem már a bal oldalra, hogy fogjam a mezőnyt, meg pozitív is volt, de jobbról elcsúsztak néhányan. Ötödiknek értem fel, 4. voltam raumban, a hátszél bójánál már vezettem. Onnan pedig mezőnyfogás volt” - vázolta Jonatán a győzelmet. Ezzel és a megelőző futamban elért 30. helyével a hétfő esti 77. helyről a 61-re jött fel, ami már arany csoportos pozíció a 187 fős mezőnyben. Benjamin az első futamban elért győzelem után kedden 10. és 12. helyeken futott célba, így a hétfő esti 33. helyről a 20-ra lépett előre.

A női Laser osztályban Érdi Mári a harmadik futamban az 5. helyen vitorlázva megkapta a második sárga lapját, így a negyedik futamban elért 10. helyezéssel az összetettben a 25. pozícióban zárta a selejtezőket. “Néhány kisebb hibát elkövettem ugyan a futamok során, de a sebességem jó, a rajtok jól sikerülnek, mentálisan rendben vagyok, bizakodva várom az első arany csoportos futamokat, amelyek általában eléggé át szokták rendezni a mezőnyt” - kommentálta Mári a selejtezőket. Nehéz futamok vannak mögötte, “az első napon nehezen hoztam meg a döntéseket”, a második futamuk félórásra sikeredett nagyon féloldalas pályán és a keddi futamokon sem volt egyszerű eldönteni, hogy merre jobb. A mezőnyt az eddig négyből négy futamot nyerő dán Anne-Marie Rindom vezeti a svájci Maud Jayet és az aarhusi világbajnok belga Emma Plasschaert előtt.

Berecz Zsombor két szimmetrikus napot hozott össze, míg hétfőn 8. és 5., kedden 5. és 8. helyeken zárta a futamokat. “Jó a sebessége, jó állapotban van, ebben a katyvasz szélben a túlélés a cél, ami remekül sikerül Zsombornak” - mondta a magyar világbajnok edzője, Kelemen Tamás az első két napról. A finnesek listájának élén az új-zélandi Andrew Maloney áll, a brit Giles Scott és a szintén új-zélandi Josh Junior előtt, Berecz Zsombor a 13. - egyelőre.


Gyapjasék 8 pozíciót javítottak a keddi 4. és 11. helyeikkel a hétfő esti 22. helyezésen, így a 14. helyen állnak kedden négy futam után. “Másfél órás várakozás után érkezett meg a 7-8, néha 9 csomóig is felmenő seebreeze, az első futamban végig elől, a 4-6. helyeken vitorlázva  jó sebességgel jól tudtunk kibontakozni a mezőnyben, és sikerült a 4. helyen befutni úgy, hogy egyik-másik felszerelésünk nem éppen gyenge szeles volt” - mondta Gyapjas Balázs a hunsail.hu-nak. A következő menet rajtjából nem annyira jól jöttek el de sikerült jó pozíciókat és jó line-okat találni és 7-8. helyen is voltak, ám a második krajcban nem vállaltak extrém kockázatokat, akik ezt megtették, előttük végeztek, “de így is jó helyen várjuk az arany csoportos futamokat”.

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

Korábbi cikkünk a Trofeo Princesa Sofia Iberostar versenyről:

MAGYAR FUTAMGYŐZELEMMEL INDULT A TROFEO PRINCESA SOFIA

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Jesus Renedo / Sailing Energy,Robert Deaves