Magyar csúcssiker a Rooster Devoti One Gold Cup-on

Tomai Balázs aranyérmes, Szamódy Tamás második helyezett a Devoti One hajóosztály Arany Kupán.

Vasárnap véget ért a D-One hajóosztály Gold Cup versenye Balatonfüreden, a D-ONE Vitorlás Sportegyesület és a Balatonfüredi Yacht Club közös rendezésében. Izgalmakkal teli 4 versenynapon keresztül harcolt 5 ország 20 versenyzője a helyezésekért. Azeredmények 8 futam alapján születtek.

A Balaton igazán kitett magáért: az időjárás minden arcát megmutatta.

Az eredmények tekintetében fergeteges magyar siker született: Tomai Balázs - a Balatoni Yacht Club versenyzője - a tavalyi Európa-bajnoki címe mellé immár a Gold Cup elsőséget is magáénak tudhatja, míg a tavalyi EB 3. helyezett Szamódy Tamás – a Balatonfüredi Yacht Club versenyője - ezüst érmet szerzett. A dobogó harmadik fokára a brit Giles Chipperfield állhatott. Negyedik helyen a szintén brit David Gorringe végzett, ötödik lett Marek Bachtik Csehországból, hatodik pedig Nick Crickmore Angliából.

Külön díjazásban részesültek a Masters kategória versenyzői is. Győzött Giles Chipperfield, második lett Chris Sallis (GBR), és ebben a kategóriában is Marek Bachtik nyakába került a bronzérem.

További magyar eredmények:

8. helyezett: Gémesi Gyula

10. helyezett: Matyasovszki Géza

17. helyezett: Rövid Levente

Részletes eredmények: D-One Gold Cup végeredmény

Szívből gratulálunk a helyezetteknek!

Most pedig Csoltó Ákost kérdezzük a D-ONE Vitorlás Sportegyesület Elnökét, hogy látta az elmúlt 5 napot.

Azt hiszem, mind a képek, mind a versenyzők arca mindent elárul. Végre megmutatta a Balaton az igazi arcát. Csodálatos, változatos időben minden volt itt az elmúlt 5 napban. A próbafutam napján vihar, jégeső, aki vízen volt mindenki borul legalább egyet. Aztán pöffös, forgolódó, igazi embert próbáló 25 csomós északi az első versenynapon. A második napon 15-20 csomós, már kifújtabb szél némi napsütéssel. Szombaton, gyengébb szél legalább három irányból, de már szikrázó napsütés… erre szoktuk mondani, igazi „magazin idő”. Az utolsó napon pedig megint gyönyörű időben, igazi plakátidőben vitorlázták az utolsó futamot. Akikkel beszéltem helyezéstől függetlenül, mindenki el volt ragadtatva a helytől, a rendezőktől, a klubtól. Tökéletes pályákon, tökéletes 8 futamot vitorláztak a 4 versenynapon. Volt hosszabb 2 körös pálya, volt rövidebb 3 körös. Voltak 3 és voltak 7 órát versenyzők a vízen. Volt egyszerűbb, könnyen vitorlázható nap és volt embert próbáló igazi „harcos” napjuk is az indulóknak. Fluck Benedek főrendezőnk előtt azt hiszem „nemzetközi szinten” is kalapot emelhetünk, igazán világszínvonalon rendezte meg ezt a 8 futamot. A parton pedig… tényleg csak mosolygós embereket láttam az elmúlt napokban… mindegy, hogy éppen az iszapot mosták ki az árbocukból, vagy lamináltatták éppen az eltört kormányukat, fogyasztották a naplementében a hamburgerüket a teraszon, vagy vették át az értékes ajándékaikat a gála vacsorán, illetve tapsolták meg a díjkiosztón a versenyzőtársaikat… véleményem szerint jó hírét viszik a Balatonnak.

Az eredmények pedig… egyedülállóak a mi szemszögünkből. Világbajnok Tomai Balázs, világbajnoki ezüstérmes Szamódy Tamás. HIHETETLEN, CSODÁLATOS!

És végül a köszönet sem maradhat el.  Köszönet a Rooster Hungary-nak, hogy mellénk állt, hogy fantáziát látott bennünk és hogy csodálatos ajándékokkal szolgálhattunk az indulóknak. Köszönet az IVANICS Csoportnak, ahogy mondani szokták, hogy jelenlétükkel emelték a verseny fényét. Hogy izgalmas, új autókat próbálhattak ki a versenyzők, hogy a győztesek igazán különleges, értékes Volvókat tesztelhetnek a jövőben és az igazán értékes ajándékcsomagokat. És csupa nagybetűvel KÖSZÖNET a Balatonfüredi Yacht Club-nak. Köszönet minden kollegájának lent a parton, kint a vízen, vagy fent az irodában. Akik nélkül ez nem ilyen lett volna. Ha kellett sötétben kerestek elcsatangolt versenyzőket, ha kellett mentettek lefúrt árbocú hajókat, éjszakába nyúlóan szerkesztették a napi képeket és írták a beszámolókat. Mindent beleadtak. Azt hiszem, bátran állíthatom, hogy az elmúlt évek legjobb Világbajnokságát rendeztük.”

Köszönjük mindenkinek a részvételt! Gratulálunk az elért eredményekhez!

BYC

Fotó: Szekeres László (MVSz / Hajó Magazin)

Fotóalbum a D-One VB utolsó futamáról


Csatolt képek: