Arany és aranycsillanású ezüst a Laser U21 VB-n!

Érdi Mári győzött, Vadnai Jonatán az elsővel pontazonossággal ezüstérmes lett az olimpiai Laser osztályok, a női Laser Radial és a férfi Standard U21 világbajnokságon Nieuwpoort vizein.

A rendezőség tegnapi rossz döntése miatti versenynélküliség után az utolsó napi két futammal dőlt el a világbajnoki címek sorsa.

Érdi Mári tisztes előnnyel várhatta a döntő napot, amelyen egy újabb futamgyőzelemmel az aranyéremre vonakozó minden nyitott kérdést lezárt. Az utolsó futamon – mivel egy második kieső számítása is életbe lépett – a versenyen hat futamot nyerő Márinak már nem kellett volna versenyeznie sem ahhoz, hogy megszerezze az olimpiai hajóosztály U21 világbajnoki címét.

Ezzel Érdi Mári 11. korosztályos EB-VB érmét szerezte. Ötszörös világbajnok, egyszeres Európa-bajnok, van egy világbajnoki és két Európa-bajnoki ezüstérme, valamint egy-egy VB és EB bronzérme is.

Vadnai Jonatán három pont hátránnyal kezdte a küzdelmet az aranyért örök ellenfelével a spanyol Joel Perez Rodriguezzel szemben. A versenyen ezek már a kilencedik és tizedik futamok voltak, de eddig a napig nem vitorláztak egymás ellen, mert mindannyiszor külön selejtezőcsoportokba sorolták őket. Ráadásul Joni kapott ebben nehezebb feladatot, mert a két legjobb brit, a múlt heti EB-n harmadik és negyedik helyet elért Whiteley és Whaley is mindannyiszor vele került egy csoportba.

A tegnapi elhibázott nap után – a rendezők már délelőtt eldöntötték, hogy nem lesz szél, majd délután 18 csomós fújt – mára is a lehetséges három helyett csak két futamot tervezett a világbajnokság rendezősége. Tekintve, hogy a mai napi versenyekkel újabb, második kieső futam számítására is sor kerülhetett, Vadnai Jonatánnak soványak voltak az esélyei, hogy nagy ellenfelét megelőzze.

Ezen a futamon a harmadik helyen álló brit Daniel Whiteley ment jól és lépett közel összetettben Jonihoz és Joelhez.

Aztán Joninak majdnem sikerült megszerezni az aranyat. A középerős szélben lebonyolított kilencedik futamon egyikük sem végzett az első háromban, sőt az első tízben sem. Vadnai Jonatánnak sikerült ellenfele elé kerülni, és több hellyel is legyőzni, de ezt az újabb kieső futam számítása nullázta.

Az utolsó, a tizedik futamon Joni kétséget sem hagyva afelől, hogy ma ki a jobb, az összes nagy ellenfele előtt vitorlázva végül magabiztosan verte a mezőnyt. Az első bóját 4. helyen vette. A következő körben a 2. helyre jött fel, majd hátszélben az élre állt. Csillant neki az arany! Ám spanyol ellenfele az utolsó hátszél végén az ötödik helyről előrecsúszott a negyedikre, így éppen hogy, pontazonossággal, de ő lett a világbajnok. Azon a két futamon, amikor egymás ellen vitorlázhattak, Vadnai mindkétszer legyőzte, de ez csak sovány vigasz lehet a számára. Pontazonosság alakult ki köztük, és Rodriguez eggyel több futamot nyert! Ennyi bőven benne volt abban, hogy könnyebb selejtezőket futhatott!

Berecz Zsombor holtversenyes Világkupa döntő ezüstjével és Joni mostani hasonló második helyével a sors remélhetően már kiélte magát egy időre a magyar vitorlázókon, és legközelebb - esetleg még fontosabb versenyeken - a hasonló helyzetek fordítva dőlnek el...

Ez az U21-es világbajnoki ezüst Vadnai Jonatán 19. korosztályos EB-n, VB-n vagy Ifjúsági Olimpián megszerzett érme. Hatszoros világbajnok, háromszoros Európa-bajnok, ez a harmadik VB ezüstje és kétszer volt EB-n második, bronzérmes pedig kétszer Európa-bajnokságon, egyszer világbajnokságon, valamint a 2014-es Ifjúsági Olimpián.

Mindketten 19 évesek!

A végeredmények pdf fájlban letölthetők a mellékletből.

(Ruji)


Csatolt képek:


Csatolt fájlok:

Támogatóink: