Lengyel jégen a magyar rendezésű DN junior vébé

Idén Magyarországé nemzetközi DN jégvitorlás osztály junior világbajnokságának rendezési joga, a versenyt azonban lengyel jégen tartják meg.

A február 4. és 8. között tartandó IDNIYRA Ifjúsági Világ- és Európabajnokságát idén Magyarország rendezheti. Sajnos - bár a szervezők az utolsó pillanatig reménykedtek benne - a hazai tavakon az idei szokatlan meleg időjárás hatására nem sikerült kialakulnia egy ilyen eseményhez szükséges 15-20 cm-es jégpáncélnak. Európa-szerte problémákat okoz a globális klímaváltozás: délen a meleg, északon a hó nehezíti a versenyzést. Ebben a sportágban az utóbbi időben az események körülbelül 80 százalékát nem az eredetileg tervezett helyszínen tartják és megesik, hogy futamok között is akár 1000 kilométert kell utaznia a mezőnynek. Emiatt az Európa- és Világbajnokságok ideje fix, helyszínük, amennyiben nincsenek a tervezett országban megfelelő körülmények - azonban változhat. Korábban igy jutott el hozzánk 2010-ben, majd 2017-ben (cseh rendezésben) a felnőtt Európabajnokság a Balatonra és most így kötött ki idén a magyar rendezésű verseny Lengyel országban előbb a Mazúri-tavakon, Gizyckoban, majd - miután ott sem volt elégséges jég - nagyjából 230 kilométerre délkeletre a Siemianowka tóra költözött, ahol kiváló, több mint  20 centis jég várta a versenyzőket.

A hétfői még Gizyckoban regisztrációval és az éjszaka frissen lehullott hó miatt parti-halasztással telt. Több mint 70 nevező érkezett DN Junior és IceOptimist osztályokban. Kedden döntöttek az utazásról és szerda reggelre 10-re tervezik az ünnepélyes megnyitót, majd utána 11-kor indulna az első futam.

Magyar versenyző egy van: Hamrák Mihály, aki második éve versenyez a DN Junior osztályban. Ő korábban IceOptimistben szép eredményeket ért el Európa- és Világbajnokságon, valamint az orosz bajnokságon és Bajkál Kupán, tavaly pedig már DN-ben indult a Rekyvoson tartott vébén. Magyarországon jelenleg 4 IceOptimist egység van. Sajnos ők nem vállalták az utazást.

Az esemény élőben követhető KWINDOO-n és a Facebookon.

További képeket és videokat itt lehet nézni.