High-tech hajók harcát hozza a hétvége

Most szombaton és vasárnap rendezik meg  a Volvo High Tech Regattát, a hazai és nemzetközi szinten is csúcstechnológiát képviselő egy- és többtestű hajók versenyét az Alsóörs Marinában és a Fenyves Yacht Clubban. 

A jelenlegi technológia csúcsát képviselő katamaránok és egyedi fejlesztésű egytestű hajók számára rendezik meg július 14-én és 15-én Alsóörs és Balatonfenyves között a Volvo High Tech Regattát. Partközeli pályafutamokon és egy Alsóörs - Balatonfenyves közötti gyorsasági futamon mintegy 20, a vitorlázás legmodernebb irányvonalait képviselő - az 50. Kékszalag Erste Nagydíj megnyerésére is esélyes - hajó mérkőzik meg egymással. 

Idén új kategóriával bővül a Volvo High Tech Regatta, ugyanis van itthon egy osztály, amelyben az innováció sajátos filozófiával párosul és olyan fejlesztések mennek végbe, amelyek világszínvonalon is egyedülállóvá teszi ezt a közösséget. Külön futamokat rendeznek a legtöbbször kifejezetten szólóvitorlázásra fejlesztett, egyedi tervezésű és építésű 8 méteres hajókból álló, a 8m Open osztály tagjai számára.  A 8 méteres kategóriában végbemenő innováció motorja, az ötszörös földkerülő, magyar vitorlázó legenda, Fa Nándor, aki a Volvo High Tech Regatta 8m Open futamainak fővédnöke is egyben.

„Az ötletnek, hogy kizárólag a leginnovatívabb hajók részvételével, egy látványos versenyt rendezzenek a Balatonon, abszolút helye van. Ahogy minket, úgy a szervezőket is a magas színvonal és a folyamatos fejlődés motiválja ez pedig pozitív irányba mutat. A 8m Open osztály számára fontos, hogy a két nagy szólóversenyen túl is legyenek olyan alkalmak, ahol egymás között mérhetik össze tudásukat akár szóló, akár négykezes felállásban. Bízom benne, hogy a 8m Open közösségben képviselt értékek a Volvo High Tech Regattához is hozzáadhatják azt a közös gondolkodást, mely az innováció iránti elkötelezettség mellett a versenyzés módjának, technikájának folyamatos fejlődéséhez is motivációt ad a csapatok számára. Ez hosszabb távon akár azt is hozhatja magával, hogy a Regatta az izgalmas versengésen túl egy afféle szakmai műhelyt alkot majd a csapatok között. Mindaddig, amíg a fejlődés és a minőségi vitorlázás a mozgató rugója az eseménynek, a 8m Open osztálynak helye van a rajtvonalon” – osztotta meg Fa Nándor a versennyel kapcsolatos gondolatait.

A tavalyi, első Volvo High Tech Regattát a tizenháromszoros Kékszalag győztes, Litkey Farkas nyerte. „Nagyon jó kezdeményezés ez a kétnapos, pörgős pályafutamokból és gyorsasági túrafutamból álló verseny, a tavalyi siker után nem volt kérdés, hogy idén is rajthoz állunk. Ráadásul idén az időzítés is tökéletes: kiváló lehetőség összemérésre a jubileumi Kékszalag előtt!” – mondta Litkey Farkas. Az emlegetett ellenfelek között pedig olyan katamaránok lesznek, mint a kétszeres Kékszalag győztes, időcsúcs-tartó Opel Fifty-Fifty és „testvére”, a szintén kétárbócos Evergreen katamarán, de két AC45 America’s Cup hajó is rajthoz áll. Több csapat számára ez lesz az idei első megmérettetés, így fokozott izgalom és várakozás övezi a látványos csatát.

További részletek a versenyről szóló sajtóanyagban, amely itt olvasható.  Fotó: Cserta Gábor


Csatolt képek:

Támogatóink: