Közel 200 fős mezőny a Rooster-Monautix BYC kupa – Olimpiai Reménységek Versenyén

Három ország 197 versenyzője, 176 hajóban indult a Rooster-Monautix BYC Kupa – Olimpiai Reménységek Versenyén, amelyet 2024. június 22–24. között rendezett a Balatonfüredi Yacht Club. Az öt hajóosztálynak két pályán rendezett regatta hazánk legnépesebb ifjúsági versenye. A rendezés jelentős logisztikai kihívást jelent. A környék kikötői nyújtotta segítség fontos, nélkülük nem lenne megoldható a nagyszámú hajó elhelyezése, külön köszönet a segítségért nekik!

Böröcz Bence, versenyvezető elmondta – „A kikötők közötti távolság áthidalására egy olyan digitális platformot vetettünk be, amilyet a nagy nemzetközi versenyeken is alkalmaznak. A versenyirodai folyamatokat teljes mértékben online platformon végezzük, a reggeli csapatvezetői megbeszélésekre is virtuálisan lehet kapcsolódni. A parti közlemények, például halasztás, kihajózás stb. is elérhetőek a neten. A cél az, hogy a nemzetközi gyakorlatban terjedő kommunikációs eljárásokat idehaza is meghonosítsuk. A rendezés jelentős humán erőforrást kíván, harminc önkéntes végzi egy ilyen verseny során jelentkező feladatokat.”

Szombat reggel a Balaton keleti medencéjében, a délelőtti órákban a 20–22 csomós szelet 26–30 csomós lökések kísérték, ezért a versenyvezető: Böröcz Bence és a két pályafelelős: Fluck Benedek és Kárpáti Bence parti halasztást rendelt el. A délelőttöt a versenyzők beszélgetéssel, csocsózással, pingponggal töltötték. A parti rendezvényterületen a verseny támogatóival – Rooster Sailing Ltd., Monautix Kft., EQ Love, a Galco Yachting Ropes, a Tigris Bisztró és Reggeliző, Fehérvári Optika – is találkozhattak a résztvevők.

Délután két órára a viharos szél gyengült, vízre lehetett szállni. Balatonfüred előtt, mindkét pályán 15 órakor kezdődtek a futamok.

Az A-pályán az Op és RS Feva osztályok versenyeztek a 12–13 csomós északi szélben. Két futam után pályát kellett módosítani, mert fordult a szél, de rövidesen le is állt, így a harmadik futamot félbeszakították.

Három ILCA osztály versenyzett a B-pályán, ahol élénkebb, 17–15 csomós, később kissé gyengülő, északi szélben szintén két futamot teljesítettek a versenyzők. Az ILCA 7 osztály harmadik futama is elrajtolt, de a szél fokozatosan leállt, így a rendező félbeszakította.

Végül minden osztály két érvényes futammal zárta a napot.

A második nap reggelén ideális versenykörülmények várták a vitorlázókat: 9–15 csomós északi szél, moderált hullámzás és fátyolfelhős ég. A szél délután ugyan keletire fordult és az ereje csökkent, de a negyedik futam végig kitartott. A változásokat a rendezők mindkét pályán jól kezelték – amikor kellett – módosítottak és rövidítették a távot.

A mezőny hét órát töltött vízen, ebből tisztán 4–5 órát versenyeztek, ami komoly fizikai és szellemi koncentrációt követelt a résztvevőktől. Egy-két kivétellel mindenki végigcsinálta, ők – a helyezésüktől függetlenül is – büszkék lehet magukra!

A nap végén a verseny résztvevői, edzőik és a rendezők a Dinghy bisztró jóvoltából közös bolognai spagettis tészta-partin vehettek részt.

Harmadik nap a 9 órakor fújó északkeleti szelet fokozatosan felváltotta egy keleti. Minden öreg vitorlázó tudja, hogy a keleti szél délben leáll. (Az óraátállítás miatt ez ugye manapság 13 órát jelent.) Nos, az időjárás nem hazudtolta meg magát, szépen mérséklődött a szél, majd kevéssel 13 után valóban beköszöntött az aznapi verseny végét jelentő flaute.

A Balatonfüred–Siófok hajózási úttól keletre eső területen versenyzők jártak jobban, az ILCA 4 és 6 mezőnynek két, az ILCA 7 osztálynak három futamot sikerült lebonyolítani, Miközben a keletre eső pályán az RS Feva és az Optimist mezőnynek csak egy futamra tellett. A nyolcadik futamot a szélirány jelentős változása és a szél csökkenése, majd leállása miatt a rendezőnek érvényteleníteni kellett.

Az ILCA 7 osztály kilenc résztvevője közül kiemelkedett Verebély Mátyás (SVE), aki gyakorlatilag hibátlan versenyzést produkált, hét futamot nyert, egy ízben pedig a második helyen végzett. Ezzel toronymagasan győzött Varga Gábor (BYC) és Sellei Bence (BYC) előtt.

Verebély Mátyás: – Nagyon jó verseny volt, Nekünk minden futamot sikerült megrendezni, ami tekintettel az időjárásra nehéz lehetett. Nekem igazán kijött a lépés, a kiesőn kívül egy második helyem volt, a többi futamban elől végeztem.

Hasonló volt a helyzet az ILCA 6 versenyein, itt Rácz Mihály (Procelero) győzött fölényesen, egy korai rajtot kivéve, minden futamot megnyert, összesen 7 pontot gyűjtött, míg a második és egyben legeredményesebb lány, a szerb Kristina Boja már 36-ot. Harmadik helyezett és az U17 legjobbja, Botbíró Gábor (BYC).

Rácz Mihály: – Szerencsénk volt a széllel. Sikerült kiegyensúlyozottan versenyeznek, és persze örülök a győzelemnek.

Nem volt ilyen egyértelmű a helyzet az ILCA 4 osztály küzdelmeit látva, a győztes Vida Áron (MVM SE) mögött szorosan, mindössze két pont lemaradással következett a legeredményesebb lány, Kátai Boglárka (MVM SE). A harmadik helyért már nem volt kiélezett a verseny, Nagy Patrik (BYC) hat ponttal a második helyezett mögött és héttel a negyedik, a legjobb U16-os Tóth-Sarkadi Kolos (MVM SE) előtt végzett.

Kátai Boglárka: – Nagyon izgalmas verseny volt. Gyengébben kezdtem, de az első futamgyőzelmem után megnyugodtam, a továbbikban már jól vitorláztam.

Az optimistes ifik versenye okozott izgalmakat. Az első nap után két futamgyőzelemmel magabiztosan vezető Török Csanád (BYC) a továbbiakban nem ismételt, így végül a negyedik helyen fejezte be a versenyt. Győzött az egyenletes teljesítményt nyújtó Varga Mihály (SVE), második Téglás Donát (AVKE), harmadik Vágó Mátyás (SVE). A legeredményesebb lány Dávoti Tamara (BYC). Az Optimist serdülő osztályban két BYC-es, Lackó Mihály és Flesch Áron mögött a Procelero versenyzője, Figus Barnabás végzett.

Lackó Márk: – Jól éreztem magam a versenyen, jó futamaink voltak, a szél kicsit pörgölődött, de nem jelentett problémát.

Az RS Fevák versenyét, némi meglepetésre, egy lány páros, Tósoky Dorottya Lilla – Szalay Eszter (BMF VSE) nyerte.

Tósoky Dorottya: – Számunkra sokat jelent ez a verseny. Amióta versenyzünk minden évben indulunk a BYC Kupán. Idén is szoros és izgalmas volt, kis különbséggel győztük le a fiúkat. Nekünk a kisszeles futamok voltak nehezebbek, az erősebb szél pedig fárasztóbb. Jól éreztük magunkat Füreden.

Fluck Bence pályafelelős elmondta „Egy nemzetközi színvonalú versenyen vehettek ész a fiatalok. Szerencsénk volt az időjárással, egy elvonuló front után három napig kitartott a szél. Ezalatt az ILCA osztályoknak kilenc, illetve nyolc, a másik pályán pedig hét futamot lehetett rendezni. Kitűnő volt a verseny előkészítése, dicséret illeti a BYC rendezőgárdáját. A fiatalok fegyelmezetten és sportszerűen versenyeztek, türelmesek voltak egy pályamódosítás vagy parti halasztás esetén. Szép három napunk volt.”

„Idén a különleges iskolazárás miatt szombaton kezdődött a verseny. A gyerekek a nyári szünet első napjaiban felszabadultan viselkedtek, és jó volt látni, hogy milyen jó fejek voltak, türelmesek a parton, harcosok a vízen, mosolyogva küzdöttek három napon át. Élvezték a társaikkal töltött időt, a közösségi programok kivételesen jól sikerültek. Nagy örömöt okoz, hogy ennyi jó gyerek van körülöttünk. Jó volt a szél, így a verseny is. Fizikailag megterhelő esetenként 5–6, esetleg több órát vízen tölteni, de ez sem jelentett a fiatalok számára különösebb gondot. A srácok nagyon kemények, le a kalappal előttük!” – jellemezte Böröcz István, a rendező Balatonfüredi Yacht club ügyvezetője a verseny főszereplőit.

A rendező klub ezúton is szeretné megköszönni a Honvédelmi Minisztériumnak, a Nemzeti Sportügynökség Zrt.-nek és a Sportoló Nemzet program támogatását. A Monautix Kft.-nek a nevezési ajándékokat, az értékes pódium ajándékokat pedig a Rooster Sailing Ltd.-nek, az EQ Love-nak, a Galco Yachting Ropes-nak a Tigris Bisztró és Reggelizőnek és a Fehérvári Optikának továbbá a Magyar Vitorlás Szövetségnek. Hálásak vagyunk a környező egyesületeknek, hogy a logisztikai nehézségek megoldásában partnerek voltak!

Találkozunk jövőre ugyanitt, további sikeres szezont kívánunk!

EREDMÉNYEK

GALÉRIA

A Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Sportügynökség Zrt. által támogatott verseny.

Támogatóink: