Ha lejárt, újat kell kötni! - Ezt kell tudni a hajóbiztosításról

A nagyhajók idén lejáró hajóbiztosításai helyett újat kell kötni, nem meghosszabbítani, ha jövőre versenyezni szeretnének velük. 2019-től ugyanis jelentősen megemelkedik az értékhatár. Összeszedtük, mit érdemes tudni.

Nagyon fontos változás lép életbe 2019-től a hajóbiztosításoknál. Az MVSz Nagyhajós Bizottságának javaslatára elfogadott elnökségi döntés szerint jövőre 5 millióról 50 millió forintra emelkedik a Versenyrendelkezésekben megszabott minimális biztosítási értékhatár

  • a - Kalóz kivételével - a Nemzeti (MVSz-es) osztályokba tartozó hajóknál,valamint
  • a J24, a Melges 24, a Dragon és az X-35-ös osztályba tartozó hajóknál.  

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett hajókra kötött, de idén lejáró felelősségbiztosítások helyett újat kell kötni az 50 millió forintos értékhatárral. Az eddigi biztosítás meghosszabbítása nem megoldás, mert ebben az esetben az értékhatár nem feltétlenül változik.

Fotó: Kollmann  András / Magyar Vitorlás Szövetség

Kurucz Sándor, az MVSz Nagyhajós Bizottságának elnöke az értékhatár megemeléséről korábban a hunsail.hu-nak azt mondta: “Az eddigi, 5 millió forintos határ tarthatatlanul alacsony összeg, tekintettel a nagyértékű hajókra és tartozékaikra, valamint az esetleges személyi sérülések miatt."

Szintén érdemes figyelembe venni, hogy idén is volt a biztosításokat érintő változás: a Magyar Vitorlás Szövetség 2018-tól már nem ellenőrzi, hogy az adott hajónak van-e felelősségbiztosítása. Erről a hajóért felelős személynek kell nyilatkoznia megadva azt is, hogy a biztosítás pontosan meddig érvényes. A biztosítás meglétéről az ITT elérhető űrlap kitöltésével nyilatkozhatnak az érintettek. A nyilatkozatot a VIHAR-ba kell feltölteni a hajóadatlap jobb oldalán. A nyilatkozat leadása után pedig minden ezzel kapcsolatos felelősség a hajóért felelős személyt terheli! (A hajóbiztosítás - a versenyengedélyhez és a sportorvosihoz hasonlóan - kötelező a versenyeken induló nagyhajók esetében.)

Akik tehát a J24, a Melges 24, a Dragon és az X-35-ös osztályokba vagy - a Kalóz kivételével - a Nemzeti (MVSz-es) osztályokba tartozó hajójukkal szeretnének versenyezni 2019-ben és még nem kötötték meg az 50 millió forintos értékhatárra szóló biztosítást, azoknak érdemes mielőbb lépniük. „Ekkora limitre az MVSz-szel együttműködésben a Generali Biztosító ad fedezetet. A biztosítás megkötésével kapcsolatban érdemes megkeresni Nemecz Lászlót a +36 70 321 7346-os telefonszámon!”

A Generali hajóbiztosítási díjai és a biztosításról szóló nyilatkozat a csatolt fájlokban érhetőek el.

Fotó: Kollmann  András / Magyar Vitorlás Szövetség


Csatolt fájlok: