Kopár István újra a Föld körül

Több, mint száz érdeklődő jött el a Magyar Sport Házába tegnap este az MVSz hagyományos téli előadás sorozatának első estjére, hogy meghallgassák az újabb versenyre, a Golden Globe Race 2018 elnevezésű szóló földkerülőre készülő Kopár István előadását.

István, aki a magyar vitorlázók közül elsőként kerülte meg a földet egyedül hajózva, egy kikötéssel (Fa Nándor a több kikötéses BOC Challange-en versenyezve valamivel előbb Európába érve az első szóló kerülő lett), most újabb nagy kihívásra készül. A 2018-ban rajtoló új Golden Globe Race egyik versenyzője lesz.

1968-ban a Sunday Times újság hirdette meg az első kikötés nélküli szólóvitorlás földkerülő versenyt, a Golden Globe Race-t, amelynek díjáért végül a később lovaggá ütött Robin-Knox Johnston a világon elsőként vitorlázta körül a Földet egyedül és kikötés nélkül. Annak idején kilencen vágtak neki a kalandnak, de csak ő ért célba. Az a verseny volt minden későbbi kikötés nélküli szólóvitorlás földkerülő, és ezzel a mai Vendée Globe elődje.

Több Golden Globe-ot azóta nem rendeztek. Most egy ausztrál vitorlázó ötletére és az ő fő szervezésében születik újjá a verseny. Rendhagyó módon.

A Don McIntyre által szervezett különleges regattán 2018. július 14-én 12 nemzet 30 kiválasztott versenyzője áll majd rajthoz egy olyan szóló földkerülésre, amelyen csak 1988 előtt tervezett, hosszúkieles, 32-36 lábas hajókkal lehet részt venni és a versenyzők útjukon csak az egykori verseny idején ismert technikai eszközöket használhatnak. Vagyis nem vihetnek magukal GPS-t, autopilotot, tehát szextánssal papírtérképeken navigálva kell vitorlázniuk, és a hajójuk kormányzásához csak mechanikus szélkormányt használhatnak. Tulajdonképpen olyan felszereléseket vihetnek magukkal, amilyenek Robin-Knox Johnston Suahélijén is ott lehettek. A várhatóan fixen felszerelt, a versenyzők által az előrejutáshoz nem hasznosítható, egyirányú kommunikációt jelentő kamerákon kívül semmilyen digitális eszközt nem vihetek magukkal. Még zenehallgatásra is csak kazettás magnót!

Kopár István elsősorban erről a versenyről és a felkészüléséről mesélt közönségének, és előadása közös beszélgetéssé alakult.

Istvánnak, aki jelenleg az Egyesült Államokban él és dolgozik már megvan a versenyhez a hajója, egy Tradewind 36 típusú vitorlás, amelynek felújítását már jórészt elvégezte. Természetesen szponzor kerestetik, hiszen egy ilyen versenyen való részvételhez mindent összevetve – hajót, annak felszerelését, a nevezési díjat, az út előkészületeit és az előzetes rendezvényeken beleszámítva – 350-400 ezer dollár szükségeltetik.

Ifjabb Kopár István Siófokon a MAHART SC. vitorlás telepén tanulta az alapokat, majd tengerészként járta be a világot magyar kereskedelmi hajókon. 1990-91-ben egyedül és egy kikötéssel a magyarok közül elsőként vitorlázta körül a földet Salambo nevű Balaton 31-esével. Magyar lobogó alatt elsőként indult transzatlanti versenyen (America 500 - Colombus Race 1992-ben), majd 1995-ben - szintén egyedül vitorlázva - kelet felől nyugatra haladva kerülte a Jóreménység-fokot. Elsőként ő szervezett földkerülő magyar vitorlás csapatot, és 1996-97-ben győzelemre is vezette a MOL-HUngária 1100 nevű 55 lábas hajót.
Kopár István már jó ideje az Egyesült Államokban él és dolgozik. Örömmel fogadta el a Magyar Vitorlás Szövetség felkérését, hogy előadást tartson legújabb nagy kalandjáról.

Kopár István honlapja: http://www.koparsailing.com/. A Golden Globe Race 2018 verseny honlapja: http://goldengloberace.com/


Csatolt képek: