Kopár István elmesél mindent a Golden Globe Race-ről

Élménybeszámolót tart Kopár István a legutóbbi Földkerüléséről. Április 3-án, Balatonfüreden a Vitorlázeumban. 

A Golden Globe Race 2018/2019-es kiadásán Kopár István tavaly július 1-én vágott neki a 30 ezer tengeri mérföldes földkerülő útnak a 35 lábas Puffin fedélzetén, majd kikötés és külső segítség nélkül, 263 nap alatt teljesítette és a 4. helyen zárta az eredeti Golden Globe Race (GGR) 50. évfordulója alkalmából megrendezett regattát. Kopár március 21-én, csütörtökön 12 óra 45 perckor futott célba, a franciaországi Les Sables d’Olonne kikötőjébe.

A versenyről a magyar hajós április 3-án Balatonfüreden a Vitorlázeumban élménybeszámolót tart, amire minden érdeklődőt vár a versenyző is és a Magyar Vitorlás Szövetség is.

Kopár István a Salammbo nevű Balaton 31-essel végrehajtott szóló vitorlázás (1990/91), valamint a Hongkong Challenge (1996/97) után harmadszor kerülte meg a Földet.

A GGR első kiadását 1968/69-ben futották, a versenyt akkor a délnyugat-angliai Falmouth-ból Sir Robin Knox-Johnstone nyerte 312 nap vitorlázás után. A regatta útvonala a „nehezebb” irányban fut, azaz Les Sables d’Olonne-ból keleti irányba indultak a hajósok és megkerülve az öt nagy „fokot”, ugyanide térnek vissza.

Fotó: Török Brigi